Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

1.57 Juta Pekerja Diberi Surat Kebenaran Pergerakan - Polis Terima Mana-Mana Surat Kementerian Bagi Urusan Kerja

Berita Kereta

1.57 Juta Pekerja Diberi Surat Kebenaran Pergerakan - Polis Terima Mana-Mana Surat Kementerian Bagi Urusan Kerja

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Azmin Ali berkata, sebanyak 586,308 syarikat telah berdaftar dengan Covid-19 Intelligent Management System (CIMS 3.0) bagi mendapatkan kebenaran beroperasi sepanjang Lockdown 3.0.


Daripada jumlah tersebut, hanya 128,150 atau 21.8% surat kebenaran beroperasi ketika tempoh lockdown bermula 1 Jun hingga 14 Jun 2021 telah dicetak melalui CIMS 3.0 yang melibatkan seramai 1.57 juta pekerja di seluruh Malaysia.

Mengenai aduan dan dakwaan orang ramai bahawa CIMS 3.0 telah dibolosi dan boleh mendapat kelulusan walaupun berada di bawah sektor yang tidak dibenarkan beroperasi, Azmin berkata, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) terbuka kepada sebarang bentuk aduan mahupun kritikan.

CIMS 3.0,permohonan beroperasi,lockdown 3.0,pkp penuh

Azmin turut menegaskan bahawa MITI bukanlah penentu tunggal dalam memutuskan sama ada sesuatu sektor itu dianggap penting atau tidak kerana surat kebenaran beroperasi CIMS 3.0 hanya boleh dikeluarkan setelah kementerian-kementerian yang mengawal selia sektor yang dibenarkan beroperasi, memberi pengesahan kepada MITI.

Sehingga kini, terdapat 15 Kementerian telah menggunakan sistem CIMS 3.0 bagi memudahkan proses penilaian permohonan kebenaran untuk beroperasi di bawah sektor masing-masing. Setelah kementerian-kementerian terbabit mengesahkan permohonan-permohonan berkenaan, syarikat yang berkenaan boleh terus mencetak surat kebenaran beroperasi melalui CIMS 3.0.

kementerian dan agensi terlibat,CIMS 3.0,MITI,Lockdown 3.0*Kredit grafik: Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri

Walau bagaimanapun, surat kelulusan untuk beroperasi bukan dikeluarkan oleh MITI setelah mendapat pengesahan daripada kementerian-kementerian yang menggunakan CIMS 3.0 sahaja. Ada juga surat kelulusan beroperasi yang dikeluarkan oleh kementerian lain seperti Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) yang menggunakan sistem kelulusan kebenaran bekerja yang diselaras oleh MAFI. Kementerian Pengangkutan turut menggunakan sistem dalaman Sistem SMILE (Sistem Maklumat Industri Logistik) bagi tujuan yang sama.

Susulan perkara itu, orang ramai boleh terus menggunakan surat kebenaran pergerakan daripada mana-mana kementerian dan jabatan berkaitan ketika melalui Sekatan Jalan Raya (SJR) kerana pihak polis tetap akan menerima surat dikeluarkan oleh mana-mana kementerian atau jabatan berkaitan bagi urusan kerja orang awam.

sekatan jalan raya,sjr,surat miti,surat kebenaran bekerja,lockdown 3.0

Senior Asisten Komisioner (SAC) Gerakan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, SAC M. V. Srikumar M. Nair mengesahkan bahawa arahan tersebut datang daripada Ketua Polis Negara sendiri, iaitu Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.

Ketua Polis negara,datuk seri acryl sani,lockdown 3.0,surat MITI*Kredit foto: Sinar Harian

Ketua Polis Negara telah memutuskan dan mengarahkan supaya semua anggota polis yang berkhidmat di SJR untuk menerima pakai semua surat pergerakan baik daripada MITI, kementerian atau jabatan walaupun selepas dua tiga hari yang dikatakan bagi memberi kelonggaran.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan yang mengatakan pihak berkuasa tidak menerima surat dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan atau MITI. Srikumar berkata, pihak polis di sekatan jalan raya akan memberi kelonggaran “dalam dua atau tiga hari akan datang” bagi mereka yang bekerja untuk syarikat yang masih belum lagi menerima surat kelulusan MITI. Beliau menegaskan surat kelulusan daripada kementerian berkenaan, jabatan atau agensi sektor mereka beroperasi masih diperlukan.

Terdahulu, Kementerian Pengangkutan (MOT) mengeluarkan kenyataan bahawa pemandu dan penumpang bas ekspres, lori, dan kenderaan komersial lain bawah kategori perkhidmatan penting yang harus melakukan perjalanan di seluruh negeri hanya perlu memohon surat kelulusan daripada mereka. Pemegang surat kelulusan kementerian tidak perlukan surat kebenaran tambahan untuk melakukan perjalanan rentas negeri selama perintah kawalan pergerakan penuh berlangsung.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang