Bagi Pemandu Wanita, Amalkan Tips Keselamatan Ini!

Buku Panduan Pengguna

Bagi Pemandu Wanita, Amalkan Tips Keselamatan Ini!

Apakah tips keselamatan yang boleh dipraktikkan oleh pemandu wanita?  


Hey ladies, bilakah kali terakhir anda toleh ke kiri dan kanan sebelum masuk dalam kereta? Adakah kunci kereta sudah berada dalam genggaman, atau kena cari dulu dalam beg tangan?  

Perkara ini tampak remeh tapi sifat kurang bersedia ini juga boleh mendatangkan bahaya kepada anda, andai ada penyamun sedang memerhati tingkah laku anda.  

Di sini kami kongsikan tips keselamatan bagi pemandu wanita yang boleh menyelamatkan anda daripada ditimpa musibah. 

1. Sentiasa peka dengan keadaan sekeliling  

Jadikan kebiasaan untuk sentiasa berwaspada dengan keadaan sekeliling kereta anda apabila anda sedang menuju ke arah kereta. Jika ada orang yang nampak mencurigakan berhampiran kereta anda, jangan hampiri kereta dan minta bantuan sesiapa (rakan sekerja atau pak guard) untuk teman anda ke kereta. 

Jika kereta anda dalam keadaan mencurigakan seperti terdapat kesan calar atau tayar pancit, jangan hampiri kereta secara berseorangan yer. Minta bantuan!  

2. Bersedia dengan kunci kereta dalam tangan  

Sentiasa bersedia untuk membuka pintu kereta dan masuk ke dalam kereta dengan segera. Jika dah sampai di kereta dan baru nak cari kunci dalam beg tangan, ini boleh memberi ruang kepada penyamun untuk mengapa-apakan anda.

Jika kereta anda menggunakan sistem keyless, lebih baik jika kunci keyless sudah berada dalam tangan. Situasi kunci keyless lambat mengesan kereta untuk membukanya boleh terjadi, sekaligus melambatkan proses anda masuk ke dalam kereta. Jadi jangan buang masa, cari kunci dulu sebelum ke kereta.

3. Kunci kereta secara manual  

Bila dah masuk dalam kereta, cepat-cepat tekan lock dulu. Barulah letak barang dan buat apa yang patut. Walaupun kebanyakan kereta mempunyai lock secara automatik apabila anda menghidupkan enjin, tapi selalunya kita mengambil masa yang agak lama dalam kereta sebelum enjin dihidupkan. 

Bayangkan anda sedang menjawab panggilan telefon dalam kereta tapi kereta tidak berkunci, bila-bila masa sahaja penyamun boleh membuka pintu kereta dan mencederakan anda.  

4. Periksa tempat duduk belakang  

Seperti yang anda tonton dalam kebanyakan filem thriller, pemandu diragut dari arah belakang apabila memasuki kereta kan? Itulah pentingnya memeriksa tempat duduk belakang sebelum masuk dalam kereta. Jika kereta anda berada di kawasan gelap seperti parkir bawah tanah, nyalakan dulu lampu telefon bimbit anda untuk periksa keadaan dalam kereta. 

5. Jangan letak handbag di tempat duduk hadapan 

Menurut PDRM, kebanyakan kes ragut dalam kereta berlaku kerana pemandu meletakkan handbag di tempat duduk hadapan dan boleh dilihat oleh pengguna jalan raya yang lain (seperti penunggang motosikal).  

Untuk ketahui cara terbaik simpan handbag dalam kereta, boleh klik di sini

6. Jangan berhenti untuk sesiapa ketika memandu 

Ketika anda sedang memandu di jalan raya dan kereta di sebelah anda memberikan signal supaya anda berhenti, jangan lakukannya walaupun digertak atau diberitahu tentang keadaan kereta anda. Teruskan perjalanan sehingga ke tempat yang selamat seperti balai polis berhampiran, dan barulah periksa keadaan kereta anda.  

Ada juga sindiket yang menahan kereta anda supaya berhenti kerana keretanya ‘rosak’ di tepi jalan. Sebaiknya jangan berhenti untuk menolong tapi anda boleh menelefon 999 jika ingin membantu kereta tersebut.  

Ada kemungkinan mereka berniat baik ingin membantu atau memang memerlukan bantuan, tapi sebagai pemandu wanita, lebih baik anda berjaga-jaga dalam situasi yang tidak dijangka sebegini. Kebanyakan penyamun mencipta situasi panik untuk ‘mengumpan’ anda supaya memberhentikan kereta.  

7. Jangan turunkan tingkap kereta sepenuhnya  

Tahukah anda, jika anda ditahan polis trafik dan diminta untuk menurunkan tingkap kereta untuk pengecaman, anda tidak perlu menurunkan tingkap kereta anda sepenuhnya? 

Pihak berkuasa sedia maklum akan perkara ini dan ia tidak menjadi kesalahan kerana anda seorang wanita dan keselamatan anda lebih penting. Turunkan tingkap sehingga muat untuk anda hulurkan kad pengenalan dan lesen memandu. Jangan lupa untuk bertanya pengenalan diri anggota tersebut sebelum menyerahkan data peribadi anda yer!

Ini bagi mengelakkan anda ditipu penjahat yang menyamar sebagai anggota polis dan dia boleh mencederakan atau membuka pintu kereta anda dengan mudah, jika tingkap diturunkan sepenuhnya.  

8. Bawa alat perlindungan diri  

Alat perlindungan diri seperti pepper spray atau lampu suluh yang kecil boleh menyelamatkan anda daripada penyamun. Acukan pada mata si penjahat dan ini memberi anda masa untuk melepaskan diri atau meminta bantuan. Jika anda belajar seni mempertahankan diri, inilah masanya untuk praktikkan skill anda!  

Menurut PDRM, sebarang alat ‘perlindungan diri’ seperti kayu besbol atau objek tajam tidak boleh disimpan dalam kereta atau dibawa bersama anda. Ini kerana anda boleh disabitkan kesalahan mencederakan orang walaupun sebenarnya, anda ingin mempertahankan diri.  

9. Beritahu keluarga atau kenalan tentang lokasi anda  

Jika anda ingin ke lokasi yang baru secara berseorangan misalnya, lebih baik maklumkan pada ahli keluarga atau rakan terdekat untuk keselamatan anda. Tips ini juga boleh digunapakai jika anda menggunakan khidmat e-hailing untuk ke mana-mana.  

Tips di atas seperti banyak kan? Sebenarnya, tips ini boleh dipraktikkan dan akhirnya akan menjadi rutin buat anda. Lebih baik sentiasa berwaspada daripada menjadi mangsa keadaan.  

Selamat mencuba!  
Berita Berkaitan


Komen