Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Jenis Lady Driver - Anda Yang Mana Satu?

Insights

Jenis Lady Driver - Anda Yang Mana Satu?

Ketika memandu di jalan raya, kalau anda tengok kereta depan macam slow sangat, selalunya kita akan berfikir “ini mesti lady driver” sambil memotong kereta tersebut dan cuba melihat siapakah pemandunya. Betul tak?


Teruk sangat ke pemanduan wanita? Mengikut Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), bilangan pemandu lelaki yang terbabit dalam nahas jalan raya tujuh kali lebih tinggi berbanding wanita. Angka berkenaan jelas mempamerkan corak pemandu lelaki terbukti lebih berbahaya dan kurang berhemah jika dibandingkan dengan wanita. 

Berdasarkan statistik di atas, stigma wanita memandu terlalu perlahan ada betulnya kerana mereka lebih berhemah dan berhati-hati di jalan raya, namun terlalu berhati-hati pun bahaya juga.

Kami senaraikan 5 jenis lady driver yang mungkin anda pernah jumpa di jalan raya atau mungkin anda sendiri pun memandu sebegini, ehem... 

1. Lady Laju Nak Pergi Mana? 

Lady driver jenis ini selalunya memandu laju di jalan yang lengang, terutamanya di highway atau pemanduan jarak jauh seperti balik kampung. Apabila wanita yang memandu, kebiasannya lelaki atau suami akan segar mata sebab 'takut' akan kadar kelajuan yang dibawa isteri. 

*Kredit: Facebook Khairul Hakimin Mohammad 

Mengikut pengalaman penulis sendiri, sesetengah kereta mempunyai pusat graviti yang rendah dan membuatkan pemanduan menjadi lancar, sehinggakan pemandu tidak berasa seperti memandu dengan laju, padahal penumpang di sebelah sudah tidak senang duduk sambil menjeling odometer kereta. 

2. Lady Tekan Brek  

Sikit-sikit nak pijak brek! Itu antara situasi paling tidak disukai ketika sedang memandu apabila ‘terserempak’ dengan pemandu lain yang suka tekan brek kereta. Walaupun jarak kereta di hadapan boleh muat sebuah lori treler, tapi kaki asyik menekan pedal brek. 

Ini terjadi kerana wanita mempunyai kekurangan dalam keupayaan spatial (ruang dan jarak) berbanding lelaki terutama ketika memandu di jalan raya. Masalah anggaran jarak mengakibatkan pemandu wanita akan menjadi terlalu berhati-hati hingga bertindak sentiasa menekan brek.  

Terlalu kerap menekan brek akan menyukarkan kenderaan lain di belakang anda dan ini boleh mengundang risiko kemalangan.  

3. Lady Teragak-agak  

Masalah anggaran jarak ini juga membuatkan ramai wanita cepat rasa takut dan tidak berkeyakinan semasa memandu kereta. Sebagai contoh, ketika di persimpangan atau roundabout, sesetengah lady driver akan mula teragak-agak masa yang tepat untuk keluar simpang yang mungkin memakan masa terlalu lama. Kalau kereta belakang pula hon, lagi gelabah jadinya!  

Penulis sendiri mengalami masalah teragak-agak ini, jadi cara terbaik adalah dengan membiasakan diri untuk keluar simpang sekerap yang mungkin. Practice makes perfect!  

*Kredit foto: Perak Today 

4. Lady Banyak Fikir  

Mantan Ketua Pengarah MIROS, Dr Siti Zaharah Ishak berkata tindakan wanita yang banyak berfikir menghilangkan fokus pemanduan dan membuatkan mereka tidak konsisten dan ada kala lambat membuat keputusan untuk mengubah arah. 

“Ini termasuk sewaktu mereka memandu untuk melintas persimpangan yang tidak mempunyai lampu isyarat, memotong dan ketika meletakkan kenderaan”, katanya. 

Asasnya, jika tidak yakin dengan kelajuan kenderaan, kekal saja di lorong perlahan. Perlu pandai mengimbangkan kelajuan kenderaan dengan fokus dan jarak lebih-lebih lagi waktu kesesakan lalu lintas, untuk mengelakkan kereta anda ‘dihentam’ pemandu lain. 

5. Lady Multitasking  

Dapat lakukan pelbagai kerja dalam satu-satu masa memang mengagumkan tetapi tidak ketika memandu. Tapi situasi multitasking ini dapat dilihat apabila menaiki kereta yang dipandu wanita. Bercakap telefon atau menghantar SMS adalah perkara biasa, namun ada sebahagiannya mampu bersolek, rakam gambar sendiri (selfie) malah membetulkan rambut dan tudung ketika memandu. Lebih drastik, apabila semuanya dilakukan serentak! 

Sebenarnya, tak kira pemandu itu lelaki atau perempuan, cara kita memandu memang berbeza. Jadi, tidak adil sekiranya hanya cara pemanduan perempuan asyik diperkatakan. Kedua-dua jantina punya sikap positif dan negatif sebagai pemandu.   

Apa yang penting, lebihkan sikap bersabar dan hormat menghormati ketika memandu untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now