Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Wanita Kena Samun Di Hadapan Rumah - Cara Paling Selamat Keluar Kereta

Insights

Wanita Kena Samun Di Hadapan Rumah - Cara Paling Selamat Keluar Kereta

Malang tidak berbau. Pernyataan tersebut sesuai bagi menggambarkan situasi yang menimpa seorang wanita yang disamun ketika berada di dalam keretanya di hadapan rumah. Depan rumah pun boleh jadi mangsa! 


Kejadian yang berlaku pada 7 Oktober lalu, kira-kira pukul 7.10 petang itu berjaya dirakam kamera litar tertutup (CCTV) dipercayai dari kediaman mangsa. 

Wanita Kena Samun Di Hadapan Rumah Klang Pandamaran*Kredit: Twitter @4rshrf

Berdasarkan rakaman berdurasi 39 saat, kelihatan wanita terbabit berada di dalam sebuah kereta sebelum didatangi seorang lelaki dari arah belakang kereta dengan berjalan kaki. 

Lelaki berbaju putih itu kemudiannya telah membuka pintu kereta mangsa sebelum melarikan beberapa barangan milik mangsa. 

Wanita Kena Samun Malaysia

Pada masa sama, kelihatan sebuah motosikal dinaiki seorang lelaki dipercayai rakan suspek turut membantu lelaki berbaju putih itu melarikan diri dengan menaiki motosikal.  

Wanita Kena Samun Klang

Wanita terbabit cuba mengejar kedua-dua suspek, namun gagal. 

Menurut Kosmo, satu laporan polis telah dibuat susulan kejadian yang berlaku di Pandamaran Jaya, Klang dan kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan.  

Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli berkata, akibat kejadian tersebut, mangsa mengalami kerugian dianggarkan bernilai RM2,000 apabila beg tangannya yang mengandungi beg dompet, tiga unit telefon bimbit pelbagai jenama, dan wang tunai bernilai RM300 disamun suspek. 

Penulis telah menghubungi rakan mangsa dan difahamkan sehingga kini, tiada tangkapan dibuat dan pihak polis masih menjalankan siasatan untuk mengesan kedua-dua suspek di dalam rakaman CCTV tersebut.  

Tips kepada wanita untuk keluar kereta dengan selamat:  

  1. Jangan terus mematikan enjin ketika sampai di kawasan rumah. Ini untuk memudahkan anda beralih dari kawasan yang tidak selamat dengan pantas. 
  2. Lihat keadaan sekeliling di luar kenderaan, pastikan tiada pejalan kaki atau sesiapa yang mencurigakan berhampiran kereta anda.  
  3. Ambil kunci rumah dan/atau kunci pagar dari beg tangan dan bersedia untuk keluar dari kereta.  
  4. Setelah memastikan tiada bahaya di sekeliling anda, matikan enjin, keluar kereta dengan segera dan terus masuk ke dalam rumah.  
  5. Lebih baik jika anda mempunyai pepper spray yang boleh digunakan ketika kecemasan. 

Ingat, samun atau ragut boleh terjadi di mana-mana sahaja, tapi kita boleh mengelaknya dengan sentiasa berwaspada dengan keadaan sekeliling dan tidak memberi ruang kepada penjenayah untuk menjadikan kita sebagai sasaran mereka.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now