Gaji Pokok RM1,300, Gaji Bersih RM3,000 – Lepas Ke Beli Ativa AV?

Rencana

Gaji Pokok RM1,300, Gaji Bersih RM3,000 – Lepas Ke Beli Ativa AV?

Jika gaji pokok RM1,300 tapi gaji bersih boleh cecah RM3,000, lepas atau tidak untuk beli Perodua Ativa AV yang bernilai RM72,000?


Baru-baru ini, ada seorang insan bertanyakan soalan di Facebook Group Ativa Club Malaysia sama ada gaji bersihnya sebanyak RM3,000 lepas atau tidak untuk membeli varian tertinggi SUV kompak Perodua itu.

Perodua Ativa,Ativa Club Malaysia,Facebook

Untuk menjawab persoalan tersebut, kami telah membuat pengiraan untuk melihat sama ada mampu atau tidak.

perodua Ativa,SUV,varian AV,1.0 liter turbo

 • Gaji pokok: RM1,300
 • Gaji bersih: RM3,000
 • Perodua Ativa AV: RM72,000

pinjaman kereta,beli kereta,pengiraan pinjaman kereta

Sistem Gaji Setahun

Pertama sekali, masyarakat secara umumnya telah dididik agar membeli kereta yang berharga dalam lingkungan harga gaji untuk setahun. Tapi memandangkan gaji pokoknya rendah, bank akan sedikit ragu-ragu untuk meluluskan pinjaman.

Kenapa? Kerana gaji bersih itu kemungkinan besar belum ditolak dengan komitmen bulanan. Andai kata pemohon sudah berkeluarga dan mempunyai tanggungan lain seperti anak-anak dan pinjaman rumah, mungkin susah untuk lulus melainkan pemohon seorang yang bujang dan tidak banyak terikat dengan komitmen bulanan.

Selain itu, bank selalunya fokus pada gaji basic atau gaji pokok seseorang berbanding gaji bersih yang sudah ditambah komisyen dan OT. Katakanlah bulan depan si peminjam gagal capai sasaran jualan untuk dapat komisen yang sama seperti bulan lepas atau tak sempat nak pulun OT, si peminjam mungkin akan menghadapi masalah untuk membayar balik pinjaman.

perodua Ativa,SUV,varian AV,1.0 liter turbo

Perkara ini sering berlaku pada pekerja sektor kerajaan. Walaupun gaji pokok rendah, namun gaji bersih boleh capai RM3,000 juga setelah ditambah komisyen lain. Namun jika pemohon dapat buktikan gaji bersihnya sebanyak RM3,000 setiap bulan untuk tempoh enam bulan, mungkin bank boleh terima RM3,000 itu sebagai pendapatan bersih setiap bulan.

Jika sistem gaji setahun digunakan mengikut jumlah gaji pokok yang bernilai RM1,300, nilai kereta yang paling sesuai untuk dibeli adalah kereta yang berada dalam jurang RM15,600 ke bawah. Kalau nak banding dengan harga Ativa AV, peminjam masih memerlukan penambahan RM56,400 dalam gaji tahunan beliau.

Jika bank mengiktiraf pendapatan bersih sebanyak RM3,000 sekalipun, jumlah keseluruhan gaji setahun baru mencecah RM36,000. Jika diikutkan pada sistem gaji tahunan ini, gaji yang dinyatakan oleh insan tersebut kelihatan tidak sesuai untuk membeli Ativa AV yang berharga RM72,000.

down payment,duit muka,wang pendahuluan,pinjaman kereta,wang deposit

Pinjaman Bank Lulus Ke?

Selepas membayar 10% bayaran muka dan kadar faedah antara 2% hingga 3%, anggaran kami ialah beliau perlu membayar antara RM750 dan RM800 sebulan dalam tempoh 9 tahun untuk model tertinggi Ativa.

Katakanlah gaji RM3,000 itu masih belum ditolak sebarang komitmen, gajinya hanya akan tinggal RM2,250 sahaja selepas melakukan pembayaran. Dengan nilai tersebut, tepuk dada tanya selera sama ada hidup mampu diteruskan dengan lebihan gaji tersebut atau tidak.

Berbalik pada soalan kedua insan tersebut sama ada patut ambil pinjaman penuh atau menyediakan deposit 10%, pinjaman mungkin akan diluluskan jika wang deposit diletakkan berbanding pinjaman penuh. Jika pinjaman penuh diluluskan sekalipun, mungkin pemohon perlukan guarantor yang dipercayai.

Kalau masih terasa bayaran bulanan sebanyak RM750-800 itu mahal, cara untuk memudahkan pembelian Perodua Ativa dengan angka gaji bersih sebanyak RM3,000 adalah dengan membayar wang pendahuluan (duit muka) yang besar supaya bayaran bulanan boleh menjadi sedikit murah. Tapi cuba tanya pada diri sendiri, adakah anda sanggup membelanjakan semua wang simpanan anda hanya untuk membeli sebuah kereta?

perodua Ativa,SUV,varian AV,interior

Boleh Beli, Tapi Tak Digalakkan Kerana:

 • Gaji basic rendah (RM1,300), tapi bulanan bayar sekitar RM750-800. Mampukah? Kalau bujang mungkin boleh, tapi buat yang dah berkeluarga?
 • Bank juga agak sedikit ragu-ragu untuk beri kelulusan. Takut satu hari nanti OT atau komisyen kurang daripada bulan sebelumnya. Macam mana nak bayar?
 • Pengiraan ini baru masuk hal pembiayaan pinjaman kereta, belum masuk kos untuk menjaga Ativa seperti duit minyak, duit servis dan insurans.

perodua Ativa,SUV,varian AV,interior

Kos Penjagaan Ativa

 • Salah satu media automotif tempatan ada mengemukakan kos servis Ativa bagi tempoh 5 tahun/100km sebanyak RM3,177.90
 • Itu baru kos servis, belum masuk kos tayar lagi. Ativa AV menggunakan tayar 17 inci yang berharga di antara RM300 hingga RM500 sebiji.
 • Harga cukai jalan untuk Ativa baru RM20, tapi insurans bagi Ativa AV boleh mencecah RM2,000 lebih juga. Belum masuk perlindungan tambahan peril khas bagi bencana alam lagi.

Kereta Apa Yang Sesuai?

Carilah kereta dalam harga mengikut kemampuan. Untuk lebih selamat, kita gunakan gaji pokoknya sebagai ukuran. Sebagai contoh, RM1,300 x 12 = RM15,600. Dalam jurang harga RM15,600, anda mungkin boleh pertimbangkan kereta terpakai berbanding kereta baharu seperti:

Perodua Myvi,1.3 liter,2007,kereta terpakai,carlist.my

 • Perodua Myvi 1.3 2007: RM14,900, bulanan RM193 seperti di sini.

Perodua Axia,Varian G,manual,kereta terpakai,Carlist.my

Proton Saga FLX,2014,1.3 liter,kereta terpakai,carlist.my,carlist qualified

 • Proton Saga 1.3 FLX 2014: RM 15,800, bulanan RM205 – yang juga ditambah dengan waranti dan jaminan Carlist Qualified.  

Tiada masalah untuk membeli kereta terpakai buat masa ni. Tambahan pula, platform seperti Carlist Qualified dan Carsome Certified menyediakan kereta terpakai yang berkualiti yang telah diperiksa dan bebas banjir. Bukan itu sahaja, kereta tersebut juga hadir dengan waranti sehingga 1 tahun.

Perodua Ativa,AV,1.0 liter turbo,SUV

Tidak dinafikan, Perodua Ativa memang menarik tambah-tambah bila dah siap make up. Walau bagaimanapun, para pembeli kereta dinasihatkan untuk berbelanja mengikut kemampuan agar tidak senak membayar di hari kemudian.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang