Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Nak Cepat, Akhirnya Mendapat – JPJ Pahang Saman Pemandu Potong Barisan

Auto News

Nak Cepat, Akhirnya Mendapat – JPJ Pahang Saman Pemandu Potong Barisan

Seramai 19 pemandu telah dikenakan saman di atas kesalahan memotong barisan ketika trafik sesak di sekitar bandar Kuantan baru-baru ini oleh sepasukan anggota dari Unit Penguatkuasaan Bermotosikal (UPB) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Pahang.


Difahamkan, JPJ Pahang telah menjalankan Ops Memotong Barisan di sekitar bandar Kuantan bermula jam 5.00 petang hingga 7.00 malam dan operasi berkenaan dijalankan di lokasi yang sering dikesan kesalahan memotong barisan ketika keadaan trafik sesak pada waktu puncak.

JPJ pahang,Op Potong Barisan

Hasil daripada operasi yang dijalankan, sebanyak 19 pemandu kenderaan telah dikeluarkan notis saman di atas kesalahan ‘memotong kenderaan sebelah kiri jalan’ dan 6 notis saman bagi lain-lain kesalahan.

potong barisan

Pengarah JPJ Negeri Pahang Tuan Kamarul Iskandar Bin Nordin menyeru agar orang ramai tidak lagi melakukan kesalahan berkenaan sehingga boleh menyebabkan bertambahnya kesesakan jalan raya dan mendatangkan risiko bahaya kepada pengguna-pengguna jalan raya yang lain.

Tambahnya, perbuatan memotong barisan oleh sebahagian pemandu tidak bertanggungjawab ini boleh mengundang bahaya dan risiko berlakunya kemalangan kepada pengguna-pengguna jalan raya yang lain.

potong barisan,JPJ

Memotong barisan adalah satu kesalahan lalu lintas dan pelaku boleh dikenakan kompaun sehingga RM300 jika disabit kesalahan di bawah Kaedah 5 Kaedah-Kaedah Lalulintas Jalan 1959.          Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now