Risiko Basikal Lajak – Ibu Bapa Boleh Didenda RM20k Atau Dipenjara 5 Tahun, Tapi..

Insights

Risiko Basikal Lajak – Ibu Bapa Boleh Didenda RM20k Atau Dipenjara 5 Tahun, Tapi..

Tahukah anda, ibu bapa boleh didenda dan dikenakan hukuman penjara sekiranya membenarkan anak-anak di bawah umur terlibat dengan aktiviti basikal lajak?


Basikal lajak merupakan basikal yang telah diubahsuai untuk menambah tahap kelajuannya. Walau bagaimanapun, segala pengubahsuaian pada basikal lajak tanpa mengikut spesifikasi yang dibenarkan boleh mengundang bahaya, apatah lagi apabila ia digunakan di jalan raya.

Risiko Basikal Lajak

  • Kerusi Tinggi -  Boleh mengakibatkan sakit belakang
  • Tiada Brek - Mengundang risiko kemalangan
  • Tiada Loceng - Untuk menarik perhatian ketika berlaku kemalangan
  • Tiada Helmet - Risiko berlaku kecederaan di kepala

Seperti yang anda tahu, golongan basikal lajak ini kebiasaannya akan melakukan aksi ‘superman’ di atas basikal yang tidak mempunyai brek untuk memaksimumkan kelajuan, terutama ketika turun bukit. Walaupun ia kedengaran seperti menempah maut, namun fenomena ini masih lagi menjadi kegilaan anak muda.

Hukuman Terhadap Ibu Bapa

Sehubungan itu, ibu bapa memainkan peranan yang amat penting dengan mengawasi setiap gerak-geri dan aktiviti anak masing-masing supaya tidak terjebak dengan aktiviti membahayakan nyawa diri dan pengguna jalan raya lain.

Memandangkan mereka masih di bawah umur, segala tanggungjawab perlu dipikul oleh kedua ibu bapa dalam mendidik anak-anak. Sekiranya ibu bapa terbukti mengabaikan keselamatan anak-anak dengan membenarkan mereka melakukan aktiviti basikal lajak, ibu bapa boleh dikenakan hukuman denda RM20,000 atau penjara selama 5 tahun.

risiko basikal lajak,pdrm,jkjr,hukuman denda dan penjara,ibu bapa

Pada tahun 2020, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah berkongsi infografik yang disediakan oleh Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) tentang risiko serta hukuman yang boleh dikenakan kepada ibu bapa jika anak-anak mereka terlibat dengan aktiviti basikal lajak.

Mengapa Ibu Bapa Tidak Didakwa?

Walau bagaimanapun, orang ramai mula menyuarakan pendapat bahawa keputusan penjara 6 tahun serta denda RM6,000 terhadap pemandu wanita yang melanggar mati 8 orang kanak-kanak yang berbasikal lajak di Johor pada jam 3.20 pagi, 2017 seakan-akan berat sebelah.

Antara yang dipersoalkan adalah mengapa ibu bapa kanak-kanak terbabit tidak didakwa kerana telah cuai dan tidak mengawasi kelakuan anak-anak di bawah umur daripada bermain basikal lajak di lebuh raya. Jika dirujuk pada infografik yang dikeluarkan, ibu bapa juga boleh dihukum denda dan penjara atas kelalaian menjaga keselamatan anak.

basikal lajak,kanak-kanak bawah umur*Kredit foto: The Reporter

Tambahan pula, siapa sangka pada jam 3 pagi masih ada kanak-kanak bermain basikal di jalan raya? Orang dewasa memandu di jalan raya pada jam 3 pagi itu walaupun bukan biasa, tidak ganjil tapi kanak-kanak bawah umur bermain basikal pada jam 3 pagi itu bukanlah sesuatu yang normal.  

Berdasarkan Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 (Akta 611), ibu bapa atau penjaga yang cuai boleh didenda tidak melebihi RM 20,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

kemalangan maut,basikal lajak,johor bahru

Dari sudut emosi, kami faham bahawa ibu bapa kanak-kanak yang maut itu telah menerima pengajaran yang amat besar di atas kehilangan nyawa anak mereka. Tetapi dengan kehilangan nyawa tersebut, adakah mereka terkecuali daripada dikenakan tindakan undang-undang seperti pemandu tersebut?

Tujuan artikel ini ditulis bukanlah untuk menyokong mana-mana pihak. Jika pemandu telah dijatuhkan hukuman penjara dan denda atas kesalahannya, ibu bapa juga perlu bertanggungjawab dan dihukum atas kesalahan cuai.

Secara logiknya, orang ramai hanya mahu ibu bapa terbabit diadili sama seperti apa yang dipaparkan pada infografik yang dikongsi PDRM pada tahun 2020 itu.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now