Ibu Bapa Perlu Halang Kanak-Kanak Daripada Berlumba di Jalan Raya – MIROS

Auto News

Ibu Bapa Perlu Halang Kanak-Kanak Daripada Berlumba di Jalan Raya – MIROS

Ibu bapa perlu memainkan peranan untuk menghalang kanak-kanak aktiviti berlumba di jalan raya lebih-lebih lagi pada waktu malam atau awal pagi.  


“Tiada sebab untuk kanak-kanak berada di jalan raya pada awal pagi dan ibu bapa perlu sentiasa memantau aktiviti anak-anak supaya mereka tidak ditimpa kecederaan,” kata Pengerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Prof Dr. Wong Shaw Voon

Ibu-Bapa Jangan Benarkan Anak-Anak Berlumba

Susulan pengumuman hukuman penjara dan denda yang dikenakan keatas pemandu wanita yang melanggar mati 8 kanak-kanak yang bermain basikal lajak 6 tahun lalu, Wong menegaskan ibu bapa tidak seharusnya membenarkan anak-anak berlumba atau berbasikal lajak di lebuh raya pada awal pagi.

pemandu wanita langgar basikal lajak,kemalangan maut,dihukum penjara*Kredit foto: Utusan

Tambahnya, aktiviti berbahaya itu perlu dihalang kerana ia bukan sahaja menyebabkan mangsa menderita, namun ia juga akan dirasai oleh ahli keluarga sekiranya kemalangan berlaku.

Tambahnya, perkara tersebut merupakan aktiviti yang tidak disokong oleh MIROS kerana lebuh raya tidak dibina untuk kegunaan lumba basikal. Aktiviti berbasikal yang ekstrem seperti basikal lajak perlu diadakan di kawasan khas yang lebih sesuai.

Tanggungjawab Besar Terhadap Pemandu

Sementara itu, seorang peguam bernama Lim Wei Jiet berkata keputusan mahkamah itu mengecewakan kerana ia meletakkan tanggungjawab yang besar kepada pemandu kerana mereka mesti sentiasa berhati-hati di jalan raya walaupun tidak mengambil alkohol atau melebihi had laju.

Baginya, dalam kes ini ibu bapa harus lebih bertanggungjawab dan tidak membenarkan anak-anak keluar selewat jam 3 pagi.

Pengajaran Terhadap Ibu Bapa

Pengerusi Perikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye juga berkata kemalangan tersebut merupakan pengajaran besar kepada ibu bapa dan penjaga supaya tidak membenarkan anak-anak keluar bermain pada awal pagi.

kemalangan kereta,basikal lajak,kemalangan maut,johor

Menurutnya, tiada siapa yang menyangka bahawa di sebalik jalan raya yang tenang pada jam 3 pagi, terdapat sekumpulan kanak-kanak berkumpul untuk berbasikal lajak di situ.  

“Adakah mereka keluar tanpa kebenaran ibu bapa mereka? Bagaimana pula dengan tanggungjawab ibu bapa terhadap mereka?” soal Lee.

Beliau mahu kes itu diadili dengan sebaik-baiknya memandangkan ia kes serius yang meragut nyawa 8 orang kanak-kanak.

“Jika mereka berkata 'memandu melulu', bagaimana mereka mentakrifkannya? Pada kelajuan wanita itu memandu? Dalam masa yang sama, kita tidak pernah menyangka kanak-kanak boleh berada di sana pada waktu itu, di cerun dan sedang berlumba,” tambah Lee.

Kepentingan Kamera Dashcam

Susulan kes ini, warganet mengesyorkan orang ramai untuk memasang kamera (dashcam) di dalam kenderaan mereka untuk memudahkan proses mempertahankan diri di mahkamah di masa hadapan jika kemalangan berlaku.

kamera papan pemuka,dashcam

Mana tidaknya, jika pemandu terlanggar seseorang, sama ada berada di betul atau salah, pasti ada individu yang akan mengamuk dan mengambil tindakan sendiri terhadap pemandu. Sekurang-kurangnya dengan kamera dashcam, anda mempunyai peluang yang baik untuk mempertahankan diri serta boleh digunakan untuk menyokong kenyataan anda.

basikal lajak,ditahan polis*Kredit foto: Kosmo

Fenomena Basikal Lajak

Basikal lajak merupakan satu fenomena yang menjadi ikutan golongan budak-budak muda zaman sekarang. Aktiviti itu sering mendapat persepsi yang negatif daripada masyarakat dan ianya semakin membimbangkan kerana jika tersilap langkah, maut akan menanti memandangkan basikal lajak tidak menggunakan brek ataupun penunggangnya helmet. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now