Langgar Basikal Lajak: Jurujual Wanita Dibebaskan

Auto News

Langgar Basikal Lajak: Jurujual Wanita Dibebaskan

Mahkamah Majistret Johor Bahru pada Ahad lalu, kekal membebas dan melepaskan seorang jurujual wanita daripada pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak pada 18 Februari 2017.  


Susulan itu, pihak pendakwaan memfailkan notis rayuan terhadap pembebasan jurujual wanita tersebut di kaunter Mahkamah Sesyen/Majistret, Kompleks Mahkamah Johor Bahru menurut laporan Berita Harian. 

Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Syafiq Mohd Ghazali berkata, rayuan difailkan dengan perintah Jabatan Peguam Negara dan Peguam Negara, Tan Sri Idris Harun. Majistret Siti Hajar Ali membuat keputusan membebas dan melepaskan Sam Ke Ting, 26 tahun daripada pertuduhan tersebut selepas mendapati pendakwaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap Ke Ting, sekaligus memerintahkan lesen memandunya yang digantung untuk dipulangkan serta merta.  

Dalam penghakimannya, Siti Hajar berkata mahkamah berpendapat keterangan tertuduh bahawa dia tidak mengetahui terdapat aktiviti basikal lajak di kawasan itu adalah munasabah.  

Keterangan Ke Ting bahawa dia berada di laluan paling kiri kejadian di Jalan Lingkaran Dalam juga bertepatan dengan hasil kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), yang mendapati kenderaan tertuduh dipandu dalam lingkungan kelajuan 44.5 kilometer hingga 75.8 kilometer sejam. 

Pada 28 Oktober 2019, Majistret Siti Hajar telah membebaskan tertuduh kerana siasatan mendapati tertuduh tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon bimbit serta memakai tali pinggang keledar ketika memandu. Ini membuktikan tertuduh memandu dalam keadaan bertanggungjawab dan berjaga-jaga.  

Namun Mahkamah Tinggi telah mengenepikan perintah Mahkamah Majistret tersebut dan mengarahkan tertuduh membela diri pada 18 Februari lalu, setelah pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Ke Ting yang ketika kejadian berusia 22 tahun, didakwa memandu kereta secara melulu atau berbahaya di Jalan Lingkaran Dalam di Johor Bahru sehingga menyebabkan kematian lapan penunggang basikal lajak pada 3.20 pagi 18 Februari 2017.

Remaja yang maut ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Ke Ting dituduh mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda sehingga RM20,000, jika sabit kesalahan. 

Pertuduhan dilakukan di mahkamah sama pada 28 Mac 2017 dan dia mengaku tidak bersalah atas pertuduhan terbabit. Sepanjang perbicaraan bermula sejak Ogos 2017, 46 saksi pendakwaan dan 214 eksibit telah dikemukakan di mahkamah. 

*Kredit semua foto: Berita HarianRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now