Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Ora Good Cat Dilancarkan Di Thailand Bermula Dari RM123,000

所有资讯

Ora Good Cat Dilancarkan Di Thailand Bermula Dari RM123,000

Great Wall Motors (GWM) secara rasminya telah melancarkan Ora Good Cat di Thailand, hatchback elektrik sepenuhnya dengan harga bermula dari RM123,000. 


Sejak tempahan model dari China ini dibuka di pasaran Thailand pada 14 Oktober lalu, Ora Good Cat telah mencatat tempahan lebih 10,000 unit dalam masa 5 hari, dengan 6,000 unit ditempah dalam masa 48 jam, lapor cnevpost.  

Varian Tech, Pro dan Ultra  

Good Cat ditawarkan dengan tiga varian iaitu Tech dan Pro dengan jarak sehingga 400 km dan model spesifikasi tertinggi, Ultra yang mampu mencapai jarak sehingga 500 km dengan pengecasan penuh. 

Harga bermula pada 989,000 Baht (RM123,103) untuk Tech, diikuti dengan Pro berharga 1.059 juta Baht (RM131,795) dan Ultra pula 1.199 juta baht (RM149,174). Setiap pembelian turut diberikan waranti lima tahun/150,000 km untuk kereta serta waranti lapan tahun/180,000 km untuk bateri. 

Semua varian dilengkapi motor elektrik hadapan dengan kadar 143 PS (141 hp atau 105 kW) dan tork 210 Nm, yang boleh mencapai kelajuan maksimum sehingga 152 km/j. E-motor bagi Tech dan Pro dipacukan oleh bateri lithium-ion yang memiliki kapasiti tenaga sehingga 47.8 kW untuk jarak 400km. 

Sementara bagi varian Ultra yang mampu mencapai jarak hingga 500 km, ia diberikan bateri berkapasiti 63.1 kWh.

Menurut GWM, semua varian menyokong pengecasan standard AC sehingga 6.6 kW menerusi sambungan Type 2. Varian Tech dan Pro mengambil masa selama lapan jam untuk pengecasan penuh, manakala Ultra pula memerlukan 10 jam untuk dicas penuh. 

Bagi pengecasan pantas DC, ia mengambil masa sekitar 30 minit untuk membolehkan bateri dipenuhkan dari 30% sehingga 80% peringkat pengecasan (State of Charge (SOC)).  

Good Cat untuk wanita?  

Ketika dipertontonkan di Thailand Februari lalu, GWM memberitahu pihak media bahawa jenama EV, Ora ini disasarkan untuk gaya pemanduan lebih praktikal buat wanita di China dan pihaknya bercadang untuk meneruskan objektif sama bagi menarik minat wanita Thailand pula.  

Jika dilihat pada saiz kompak serta perisian teknologi canggih Ora Haomao atau Good Cat ini, tidak hairanlah ia menjadi pilihan wanita di China dengan peningkatan jualan tahunan sebanyak 92.9 peratus dengan 12,770 unit terjual pada September tahun ini dan menjadikan jumlah jualan sebanyak 84,731 unit untuk suku tahunan (Q3) bagi 2021.  

Ora Good Cat yang dihasilkan menerusi platform Lemon GWM ini dilengkapi sistem pemanduan separa pemanduan sendiri (semi-autonomous) yang digelar Ora Pilot Driving, yang menampilkan sistem seperti cruise control adaptif, kawalan pendikit automatik dan juga bantuan selekoh pintar. 

Ia juga datang dengan sistem yang digelar Wisdom Dodge iaitu fungsi yang mampu mengalihkan arah tuju kereta dari kenderaan besar di lorong bersebelahan dan dalam masa yang sama mengekalkan kedudukan dalam lorongnya sendiri. 

Good Cat turut diberikan sistem Ora Pilot Safety dengan fungsi seperti amaran pelanggaran hadapan dengan brek kecemasan automatik, pengesan titik buta, amaran keluar lorong, amaran pelanggaran belakang serta amaran lintasan trafik belakang. 

Satu lagi perincian yang menarik pada Ora Good Cat ini adalah sistem bantuan parkir dengan teknologi kecerdasan buatan (AI), yang bukan sahaja memberikan fungsi parkir automatik, malah menampilkan fungsi parkir memori poin-ke-poin. 

Dengan sistem tersebut, Ora Good Cat mampu untuk ‘belajar’ mengingati laluan biasa ke ruang parkir menerusi sistem navigasi satelit dan radar ultrasonic, dan apabila ia tiba di lokasi yang telah pun disimpan dalam memori, fungsi parkir automatik akan mencari ruang dan memarkir secara sendiri. 

Setakat ini, Good Cat adalah model import sepenuhnya (CBU) untuk Thailand dan mungkin akan diproduksi secara pemasangan tempatan (CKD) pada masa hadapan. GWM telah mengeluarkan kenyataan untuk menjadikan negara berkenaan sebagai hab bagi kenderaan elektrik di rantau Asia dan telah pun memiliki kilang produksi di Rayong, Thailand untuk tujuan ini.  

Pada April lalu, model ini pernah terlihat di sekitar Elmina, Shah Alam, sekaligus memberikan spekulasi bahawa EV ini akan diperkenalkan di sini pula selepas Thailand.  

Pembentangan Bajet 2022 yang lalu tentang pengecualian penuh duti import, duti eksais dan cukai jualan bagi EV juga dilihat sebagai satu langkah progresif ke arah negara neutral karbon menjelang 2050, sekaligus dapat melonjakkan potensi kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.  

Jika Bajet 2022 ini diluluskan dan Ora Good Cat menjengah pasaran tempatan sekitar tahun depan, adakah anda akan mendapatkannya?  

 相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序