Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Korea Selatan Tawar Subsidi Sehingga RM70,000 Bagi Kenderaan Elektrik – Malaysia Bila?

Berita Kereta

Korea Selatan Tawar Subsidi Sehingga RM70,000 Bagi Kenderaan Elektrik – Malaysia Bila?

Setiap pembelian kereta elektrik atau EV (electric vehicles) di Korea Selatan akan menerima subsidi sebanyak 19 juta won, bersamaan RM69,818. Kalau berani nak guna hidrogen, Korea Selatan turut menawarkan sehingga 37.5 juta won bagi kenderaan Fuel-Cell Electric Vehicle (FCEV). Berbaloi bukan?


Hyundai dan Kia berasal daripada Korea Selatan

Ini merupakan salah satu inisiatif negara yang menghasilkan kereta Hyundai dan Kia itu untuk mempunyai lebih banyak kenderaan mesra alam di jalan raya bagi memupuk tenaga yang boleh diperbaharui, infrastruktur hijau, sektor industri hijau sebagai perkembangan terbaru Korea Selatan, di samping mengurangkan pencemaran air dan udara.

Korea Selatan telah menambah jumlah keseluruhan subsidi sebanyak 1.02 trilion won (RM3.74 bilion) untuk 120,000 unit kenderaan elektrik dan 365.5 bilion won (RM1.34 bilion) untuk 15,000 FCEV. Dengan itu, Korea Selatan mensasarkan sebanyak 136,000 unit kenderaan elektrik dan hidrogen di jalan raya tahun ini, menyaksikan peningkatan sebanyak 21.4 peratus dan 49.2 peratus berbanding tahun lalu.

Hyundai Kona merupakan kenderaan elektrik keluaran Hyundai.

Melalui program subsidi ini, semakin jauh jarak perjalanan, semakin tinggi amaun subsidi yang bakal diperoleh. Walau bagaimanapun, bagi kenderaan EV dan FCEV yang berharga diantara 60 juta won hingga 90 juta won hanya bakal menerima 50 peratus daripada subsidi ini. Kalau harga melebihi 90 juta won, tiada subsidi langsung untuk mereka. Tiada lah subsidi kalau beli Tesla Model S di sini!

Pembelian Hyundai Nexo dapat subsidi penuh FCEV sebanyak 37.5 juta won!

Pembeli SUV Hyundai Nexo akan mendapat subsidi penuh FCEV sebanyak 37.5 juta won! Untuk kenderaan elektrik pula, antara model yang terlibat dengan subsidi adalah Hyundai Kona Electric, Kia Niro, dan Tesla Model 3.  Ini bukan kali pertama Korea Selatan menawarkan perkara seperti ini kerana mereka turut menawarkan subsidi untuk teksi elektrik, bas dan trak bagi membantu pemilik perniagaan kecil-kecilan. Bagi merealisasikan sasaran tersebut, Korea Selatan akan membina sebanyak 31,500 pengecas elektrik dan 54 stesen hidrogen di seluruh negara itu paad tahun ini. Persoalannya, Malaysia bila lagi?

Tesla Model 3 turut termasuk dalam subsidi, tapi tidak bagi Tesla Model S.

Adakah Malaysia sudah bersedia untuk penggunaan kereta elektrik? Pada yang tidak tahu, negara kita telah pun mempunyai kenderaan elektrik seperti Nissan Leaf yang berharga RM 188,888 serta BMW i3s yang berharga RM 278,800.

Nissan Leaf dan BMW i3s merupakan antara EV yang terdapat di Malaysia.

Sebelum itu, terdapat model kereta elektrik lain di Malaysia seperti Renault Zoe pada suatu ketika dahulu. Walaupun Renault Malaysia tidak lagi menjual model Zoe di Malaysia, anda tetap boleh mendapatkan Renault Zoe yang terpakai melalui COMOS.

Anda boleh dapatkan Renault Zoe yang terpakai melalui Comos

Pemberian subsidi terhadap kenderaan elektrik terbukti berkesan dalam memupuk masyarakat untuk berhijrah. Lihat saja negara Korea Selatan dan Jerman. Berdasarkan Polisi Automotif Kebangsaan (NAP) yang dilancarkan pada tahun 2020, tiada insentif atau pelepasan cukai diberikan pada kenderaan elektrik di negara ini. Bekas Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Ong Kian Ming ketika itu berkata perincian tersebut masih dalam perancangan, namun akan diberitahu umum kelak. Dengan subsidi, permintaan terhadap kenderaan elektrik juga pasti meningkat.

fahami apa itu subsidi dengan 3 langkah mudah ini!
*Kredit grafik Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

Persoalannya, sanggupkah anda berhijrah ke kenderaan elektrik sekiranya terdapat subsidi atau insentif daripada kerajaan di samping stesen pengecasan yang semakin banyak di seluruh negara? Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang