Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Perodua Ativa D55L vs Proton X50 – SUV Mana Pilihan Anda?

Panduan Pembeli

Perodua Ativa D55L vs Proton X50 – SUV Mana Pilihan Anda?

Persaingan serta perbandingan antara Perodua Ativa dan Proton X50 ini semestinya sudah dijangkakan dari awal lagi, namun adakah kedua-dua kereta ini layak dibandingkan?


Selepas tempahan Perodua Ativa dibuka, ramai yang tertanya-tanya sama ada Perodua Ativa ni bakal menjadi pesaing kepada Proton X50 atau tidak. Adakah kedua-dua SUV ini datang dari segmen yang sama? Jom kita bandingkan!

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Proton X50 2020 vs Perodua Ativa 2021

Untuk perbandingan kali ini, saya akan membandingkan Perodua Ativa varian AV serta Proton X50 varian 1.5 TGDI Flagship.

Harga

harga perodua ativa,harga proton x50

Yang palling penting, tanda harga semestinya menjadi salah satu keutamaan bagi pembeli kereta. Betul tak? Dari segi harga, Perodua Ativa varian AV berharga RM73,400. Manakala bagi X50 varian 1.5 TGDI Flagship, harganya ialah RM103,300. Kedua-dua harga yang ditunjukkan merupakan harga atas jalan tanpa insurans dan dengan pengecualian SST. Kalau nak bandingkan harga, memang jelas Ativa  jauh lebih murah berbanding X50. Tapi seperti yang kita tahu, ianya bukanlah perbandingan yang adil kerana perbezaan harga ini menjadi penentu target market mereka. Tapi kalau harga menjadi keutamaan anda, Ativa lah pemenangnya!

Prestasi dan Enjin

Enjin Perodua Ativa 2021, 1.0L turbo

Perodua Ativa D55L

 • Enjin: 1.0L Turbo DOHC 3 Silinder
 • Transmisi: CVT
 • Kuasa: 98PS/ 6,000 rpm
 • Tork: 140Nm/ 4,000 rpm
 • 0-100 km/h: Tidak diketahui
 • Penggunaan Bahan Api: 5.3L/100km

Enjin Proton X50, 1.5L Turbo 3 silinder

Proton X50

 • Enjin: 1.5L Turbo DOHC 3 Silinder
 • Transmisi: DCT 7 Kelajuan
 • Kuasa: 177PS/ 6,000 rpm
 • Tork: 255Nm/ 4,000 rpm
 • 0-100 km/h: 7.9 Saat
 • Penggunaan Bahan Api: 6.4L/100km

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Dari segi enjin, kedua-dua model mempunyai enjin turbo 3 silinder. Sebelum ini, ramai tertanya-tanya mengapa Proton X50 tidak menggunakan 4 silinder pada enjinnya. Kini giliran Perodua Ativa pula untuk mengikut jejak langkah Proton. Meskipun kedengaran sama, namun prestasi enjin kedua-dua model ini amatlah berbeza. Proton X50 mempunyai kapasiti enjin lebih besar dengan 1.5L turbo berbanding 1.0L turbo pada Ativa. Enjin Ativa ini sama seperti enjin Axia dan Bezza, bezanya cuma enjin Ativa kini hadir dengan turbo.

proton X50 2020 vs Perodua Ativa 2021

Enjin X50 dibangunkan bersama oleh Geely dan Volvo manakala enjin turbo terbaru keluaran Perodua ini merupakan enjin yang dibangunkan oleh Daihatsu serta Toyota. Yang mana lebih baik? Hanya masa dapat menentukan jawapan kepada soalan ini. 

Pengalaman pemanduan bagi kedua-dua model ini turut berbeza oleh kerana Perodua Ativa menggunakan D-CVT berbanding X50 yang menggunakan transmisi dual-clutch. Jika dilihat di atas kertas, memanglah transmisi dual-clutch lebih baik. Tapi kita tak boleh buat keputusan terlalu awal kerana transmisi D-CVT yang ada pada Ativa tidak dapat dipastikan lagi pemanduannya. Kena tunggu pandu uji dahulu la nampaknya. 

Dimensi

Proton X50 2020 VS Perodua Ativa 2021

Proton X50

 • Panjang: 4,330 mm
 • Lebar: 1,800 mm              
 • Tinggi: 1,609 mm
 • Jarak tayar: 2,600 mm
 • Berat: 1,370 kg
 • Ruang But: 330 liter

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Perodua Ativa

 • Panjang: 3,995 mm
 • Lebar: 1,695 mm
 • Tinggi: 1,620 mm
 • Jarak tayar: 2,525 mm
 • Berat: 970 kg
 • Ruang But: 369 liter

Dari segi saiz, Perodua Ativa tenyata jauh lebih kecil berbanding Proton X50. Meskipun Ativa dipasarkan di Malaysia sebagai SUV kompak segmen B, namun di sesetengah pasaran lain, Daihatsu Rocky dikenali sebagai SUV segmen A. Seperti yang anda tahu, Perodua Ativa ini dibina berdasarkan model Daihatsu Rocky dan Toyota Raize jadi terdapat sedikit kekeliruan di sini. Berdasarkan saiz kereta, Proton X50 lebih tepat untuk digambarkan sebagai SUV segmen B yang sebenar. Tetapi, saiz tidak menggambarkan ruang dalam. Meskipun Ativa sedikit kecil berbanding X50, namun Ativa mempunyai ruang but yang lebih besar berbanding X50. Meskipun ada yang berpendapat bahawa saiz tidak penting, terdapat juga mereka yang amat mementingkan saiz terutama mereka yang sudah berkeluarga. Proton X50 lebih menyerlah dengan saiz yang lebih besar.

perodua Ativa 2021 jimat minyak

Selain itu, saiz Ativa yang lebih kecil semestinya memberikan kelebihan pada kadar penjimatan bahan apinya. Perodua Ativa lebih menjimatkan minyak dengan 5.3 liter per 100km, berbanding X50 dengan 6.4 liter per 100km. Dalam ekonomi sekarang ni, siapa yang taknak kereta yang jimat minyak kan? Tapi sama ada benar atau tidak kadar penggunaan minyak api juga bergantung kepada cara pemanduan anda.  

Keselamatan

Ciri keselamatan Perodua Ativa 2021

Perodua Ativa mencuri perhatian umum apabila hadir dengan ciri keselamatan yang tip-top dengan harga yang lebih mampu milik berbanding X50. Dengan kehadiran AEB, pengesan motosikal, adaptive cruise control, lane departure warning dan lane departure prevention serta lain-lain ini memang berbaloi untuk harga dibawah RM80,000. Walaupun X50 pun turut ada ciri keselamatan yang sama, anda kini tidak lagi perlu berbelanja atas RM100,000 untuk mendapatkan ciri keselamatan tersebut.

Ciri keselamatan Proton X50 2020

Walau bagaimana pun, Proton X50 mempunyai ciri tambahan seperti Auto Park Assist. Daihatsu Rocky turut mempunyai ciri ini namun ia tidak dinyatakan oleh Perodua dalam teaser Ativa ini. Tapi adakah ianya berguna bagi anda? Adakah anda masih memerlukan bantuan untuk masuk di kawasan parkir? Proton X50 juga hadir dengan kamera 360 darjah. Sejujurnya, ciri ini lebih berguna daripada Auto Park Assist. Tapi kedua-duanya tiada pada Perodua Ativa.

Ciri-ciri lain

Perodua Ativa 2021 Head Unit

Proton X50 2020 Head Unit

Paparan Infotainment terapung bersaiz 9 inci pada Perodua Ativa tidaklah kelihatan begitu menarik berbanding Proton X50. Berdasarkan pandangan saya, ianya tidak hadir dengan kepadanan Apple CarPlay dan Android Auto. Tapi apa-apapun, kita nantikan pelancarannya kelak. Kalau ada Apple CarPlay dan Android Auto pada Ativa, memang cun lah! Kalau X50 tak perlu cakap lah. Paparan Infotainment bersaiz 10.25 inci mereka turut disokong dengan sistem kawalan suara ‘Hi Proton’ memang lebih superior berbanding Ativa buat masa ini.

Warna ditawarkan

Proton X50:

WArna proton X50 2020

Perodua Ativa:

Warna Perodua Ativa 2021

Kesimpulan

Kesimpulannya, kedua-dua model ini bukanlah rival yang sebenar. Ativa dan X50 ini boleh dianggap sebagai kereta yang sama liga tapi berlainan kelas. Namun kehadiran Perodua Ativa semestinya bakal menarik lebih ramai peminat SUV di negara ini. Ini secara tidak langsung bakal memberikan tamparan pada Proton X50. Sekiranya anda salah sorang daripada mereka, penting untuk anda membuat perbandingan yang lebih teliti. Lain orang, lain pendapat.

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Perbandingan yang lebih tepat sukar untuk dibuat ekoran Perodua Ativa masih lagi belum dilancarkan sepenuhnya. Bahagian luaran penuh Perodua Ativa pun kita belum tengok lagi. Setakat ini Perodua hanya mengeluarkan teaser sahaja untuk kereta terbabit. Walaupun kita tahu badannya diambil daripada Daihatsu Rocky, namun pasti bakal ada sedikit perubahan seperti gril depan model tersebut.

Handling dan prestasi Proton X50,

Seeloknya, anda perlu pandu uji kedua-dua kereta ini terlebih dahulu. Meskipun ramalan saya mengatakan kawalan pemanduan dan prestasi Proton X50 tetap terbaik, tapi mungkin Perodua Ativa bakal mengejutkan saya. Sekiranya anda gemarkan rupa kereta yang lebih sporty dan dinamik, Proton X50 ternyata lebih menawan dengan saiz yang lebih besar. Dari segi keselamatan, Proton X50 dan Perodua Ativa kedua-duanya hadir dengan ADAS level 2 tapi disebabkan perbezaan pada tanda harga, sistem ADAS yang diberikan oleh Proton X50 lebih baik berbanding Ativa. Tapi jika anda inginkan kenderaan dengan teknologi ADAS Level 2 yang lebih mampu milik, pilihlah Perodua Ativa.

Anda rasa bagaimana? Yang manakah lebih sesuai dengan citarasa anda?

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang