Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Proton Iriz R3 vs Myvi GT – Mana Satu Yang Lebih Dikehendaki Rakyat Malaysia?

Rencana

Proton Iriz R3 vs Myvi GT – Mana Satu Yang Lebih Dikehendaki Rakyat Malaysia?

Baru-baru ini, Proton telah mengumumkan bahawa jenama prestasinya, Race Rally Research (R3) akan kembali untuk membawa kelengkapan prestasi kereta dari aksesori sehinggalah ke penalaan kereta. Apa pula khabar Myvi GT?


Proton R3 kini diletakkan di bawah satu anak syarikat Proton Edar yang diberi nama Proton Global Service (PGS), sebuah syarikat yang diwujudkan dengan matlamat untuk membawa Proton lebih dekat dengan peminatnya.

Setakat ini, R3 kini menghasilkan barang seperti kemeja-T, topi dan sebagainya. Manakala untuk ‘jajan’ pada kereta Proton pula, R3 kini hadir dengan minyak enjin premium yang dihasilkan bersama Petronas serta penapis minyak enjin. Kesemua barang ini boleh didapati di 20 outlet R3 Premium Merchandise Partner (PMP) yang diwujudkan di pusat-pusat 4S/3S Proton di seluruh negara.

R3 juga disahkan akan menawarkan produk-produk seperti set rim, suspensi, kit aero pelekat-pelekat custom dan sebagainya dalam masa terdekat atau lebih spesifik, pada tahun ini juga. Tak cukup dengan itu, R3 di bawah PGS turut akan menawarkan lebih perkhidmatan seperti modifikasi kenderaan, talaan suspensi serta talaan/remap enjin kelak.

Proton Iriz R3

Proton juga dilaporkan akan cuba untuk memilih beberapa model dari Proton sedia ada yang boleh diubah suai dan dijual kepada peminat R3. Sejujurnya, Proton Iriz R3 versi prestasi memang amat diperlukan. Sebelum ini, Proton telah melancarkan Saga dan Iriz versi R3, namun ianya hanyalah penambahan dari segi kosmetik sahaja.

satria neo lotus R3

Jika Proton Iriz R3 versi prestasi diperkenalkan seperti Satria Neo Lotus R3 suatu ketika dulu, pasti ramai yang akan hilang pertimbangan. Jika diperkenalkan, boleh dijangka bahawa enjin 1.6 liter yang diguna Iriz ketika ini semestinya akan dikemaskini dan ditambah baik oleh pasukan R3 sendiri untuk meningkatkan prestasi enjin seperti yang dilakukan pada enjin Satria Neo Lotus R3 dahulu.

r3,proton,satria neo

Alang-alang dah berangan, cuba bayangkan kalau Iriz R3 nanti terima ‘jajan’ yang ada pada Satria Neo Lotus R3 dulu. Sistem brek kereta Iriz R3 akan digantikan dengan cakera dan angkup 4 silinder yang jauh lebih besar keluaran AP Racing. Bagi yang tidak tahu, AP racing ini merupakan jenama kayangan yang juga merupakan brek OEM bagi Lotus.

penyerap hentak,ohlins,r3

Tidak mustahil juga sekiranya Iriz R3 dijenamakan semula sebagai kereta prestasi, ia mungkin bakal menerima penyerap hentak bersama spring boleh laras sepenuhnya dari sebuah jenama perlumbaan terkenal dari Sweden, Öhlins seperti yang ada pada Neo R3 dulu.

Kenyataan terkini mengenai kemunculan semula R3 dan perancangan jangka masa panjangnya sedikit sebanyak membahagiakan para peminat kereta berprestasi tinggi keluaran Proton. Bagaimana pula dengan rival bagi Proton Iriz, Perodua Myvi? Apa cerita pula dengan Myvi GT pada ketika ini?

myvi GT,perodua,KLIMS 2018

Masih ingatkah lagi dengan model konsep Perodua Myvi GT yang dipertontonkan pada acara Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS 2018) lalu? Setakat ini, apa yang diketahui adalah pihak Perodua telah melantik sebuah pasukan khas untuk menjalankan kajian keatas pembangunan Myvi GT.

Walau bagaimanapun, rancangan tersebut terpaksa ditangguhkan kerana penularan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Ia telah menjejaskan segala aspek merangkumi pengeluaran, vendor dan rantaian bekalan Perodua.

Myvi GT,Perodua,KLIMS 2018

Tambahan pula, enjin sedia ada pada Myvi tidak dilengkapi dengan bolt-on turbo disebabkan oleh homolagasi. Pemasangan unit turbo akan meninggikan lagi jumlah kos penghasilan. Biarpun projek ini ditangguh buat seketika, namun pihak Perodua masih lagi menyimpan dan tidak menolak sepenuhnya idea Myvi GT ini. Pendek kata, masih ada harapan!

Jika Myvi GT dilancarkan kelak, agaknya bagaimana prestasi dan rupa bentuk model tersebut nanti? Berdasarkan pada model Myvi GT yang dipamerkan di KLIMS 2018, ia menerima penambahan seperti kit badan yang lebih sporty, suspensi boleh laras, rim 17-inci, tayar Bridgestone Potenza Adrenalin RE003, brek Brembo, roda stereng gentian karbon serta tempat duduk yang dibalut Alcantara.

Sekiranya Myvi GT ini dihasilkan, anda mungkin boleh jangkakan bahawa ia bakal menerima enjin 1.5 liter 2NR-FE yang sama ada pada Myvi generasi terkini. Mungkin juga Myvi GT akan guna enjin Turbo yang ada pada Ativa? Hanya tuhan yang tahu. Memandangkan kini sudah tiada lagi transmisi manual untuk Myvi, kemungkinan besar ia bakal dipadankan dengan transmisi D-CVT yang ada pada Ativa dan Myvi 2022.

myvi GT,perodua,Brembo

Walau bagaimanapun, segala spesifikasi yang dinyatakan hanyalah andaian semata-mata memandangkan masih belum ada bukti kukuh mengenai penghasilan kedua-dua model ini. Dengan segala penambahan yang disenaraikan diatas, sah-sah akan ada kenaikan harga pada kedua-dua model ini.

Ketepikan soal harga, katakanlah kedua-dua kereta ini dilancarkan di Malaysia kelak, yang mana satu yang lebih diperlukan dan dikehendaki ramai?Berita Berkaitan

Does Proton R3 Still Have Value?

Does Proton R3 Still Have Value?

Rencana
It's definitely not a great time for motorsports, but the fact that Proton R3 mighy be pushing "bodykit" specials is a bit worrying. Towards the end ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang