Perodua Myvi AV 2022 vs Iriz Active 2022 – Nak Beli Mana Satu?

Buying Guides

Perodua Myvi AV 2022 vs Iriz Active 2022 – Nak Beli Mana Satu?

Perodua Myvi 2022 varian AV dan Proton Iriz Active 2022 merupakan kereta hatchback buatan Malaysia terkini yang boleh dikategorikan sebagai kenderaan mampu milik. Namun antara kedua-dua kereta ini, mana satu yang lebih baik dan sesuai untuk dibeli? Jom kami senaraikan perbandingan antara kedua-dua varian tertinggi hatchback ini.


Iriz Active telah dilancarkan pada Ogos 2021 manakala Myvi 2022 pula dilancarkan pada November 2021. Kedua-duanya telah menerima penambahbaikan dari segi dalaman mahupun luaran. Untuk membantu anda membuat pilihan, kami telah menguji kedua-dua kenderaan ini.

perodua myvi AV 2022,proton iriz active 2022

Prestasi

Seperti kebanyakan versi facelift yang lain, tiada perubahan dilakukan pada enjin kedua-dua kereta ini berbanding edisi sebelumnya. Walau bagaimanapun, Perodua Myvi 2022 kini menggunakan transmisi D-CVT, sama seperti Perodua Ativa yang membuatkan respon enjin 20% lebih pantas berbanding sebelumnya.

perodua myvi AV 2022,enjin,D-cVT

Perodua Myvi 2022 AV:

 • Enjin: 1.5L 2NR-VE, DOHC with DUAL VVT-i
 • Kuasa: 103 PS
 • Tork: 137 Nm
 • Transmisi: D-CVT

proton iriz active 2022,enjin

Proton Iriz Active 2022:

 • Enjin: 1.6L, In-line 4-Silinder, 16 Valve DOHC, VVT
 • Kuasa: 109 PS
 • Tork: 150 Nm
 • Transmisi: CVT

perodua myvi AV 2022,Power mode

Di atas kertas, Proton Iriz mempunyai sedikit kelebihan berbanding Myvi dari segi jumlah tork dan kuasa kudanya. Setelah memandu kedua-duanya, Iriz ternyata mempunyai lebih kuasa, tetapi Myvi baharu dengan Power Mode memberikan pecutan yang lebih baik berbanding Iriz.

proton iriz active 2022

Dari segi pemanduan, Proton Iriz ternyata lebih menyerlah dari segi kawalan stereng serta keselesaan pemanduan. Kawalan sterengnya yang lebih baik membuatkan anda lebih yakin untuk memasuki selekoh. Walaupun D-CVT Myvi terasa lebih lancar berbanding Iriz, namun bunyi bising memasuki ruangan kabin Myvi yang hadir ketika pecutan dibuat membuatkan Iriz jauh lebih selesa dan seronok dipandu.

perodua myvi AV 2022,proton iriz active 2022

Penggunaan Minyak

Penggunaan minyak merupakan antara faktor yang perlu diambil kira dalam jangka masa panjang. Kami telah membawa kedua-dua kereta ini dari Sri Hartamas ke Genting Highlands dan berpatah balik untuk melihat mana satu yang lebih jimat.

perodua myvi av 2022

Walaupun Power Mode digunakan ketika mendaki bukit, Perodua Myvi tampil sebagai kereta yang lebih jimat setelah hanya perlu mengisi sebanyak RM16.20 atau 7.902 liter sahaja untuk memenuhkan semula tangki minyaknya setelah bergerak lebih 100km berbanding Iriz yang mencatatkan RM19.97 sen atau 9.743 liter. Perlu diingatkan, Iriz dipandu dengan berhati-hati dan menggunakan Eco Mode untuk cuba mengalahkan Myvi yang dilenjan ketika naik dan turun Genting. Tapi dari segi minyak, memang Myvi King.

proton iriz active 2022

Walaupun Proton telah melakukan penambah baikan pada penggunaan minyak bagi Iriz, namun ia masih tidak mampu untuk menjadikan Iriz sebagai sebuah kenderaan EEV (Energy Efficient Vehicle) seperti Myvi.

perodua myvi av 2022,DRL

Exterior

Dari segi exterior, Myvi facelift tampil dengan penambahbaikan secara minimal sahaja. Myvi kali ini muncul sebagai Myvi pertama dalam sejarah yang datang bersama lampu nyalaan siang (DRL). Rekaan bampar hadapan dan belakang Myvi juga lebih kemas dan garang.

proton iriz active 2022

Berbeza dengan Iriz Active, ia tampil sedikit berbeza dengan rupa ala-ala Crossover dengan rel bumbung dan pelindung cladding plastik pada bahagian wheel arch kereta. Pada mulanya, ia kelihatan agak pelik pada Iriz namun lama kelamaan, boleh tahan juga.

proton iriz active 2022,interior

Interior

Di sini kami ingin menyatakan bahawa ruangan dalam Iriz Active terasa lebih premium dan selesa untuk dipandu berbanding Myvi. Penggunaan warna merah yang minimal pada ruangan dalaman Iriz lebih menyerlah berbanding Myvi yang terlalu menyerlah dengan tempat duduk berwarna merah terang.

perodua Myvi 2022

Rekaan tempat duduk separa kulit pada Iriz membuatkan ia lebih selesa untuk diduduki berbanding kerusi Myvi yang terasa kecil dan kurang selesa. Walau bagaimanapun, dari segi ruangan dalaman, Myvi jelas terasa lebih luas berbanding Iriz, cuma interiornya kurang menarik.

perodua myvi av 2022

Sistem Keselamatan

Sistem keselamatan yang ada pada Myvi menjadikan ia jauh meninggalkan Iriz dari segi teknologi. Myvi kini dilengkapi dengan Perodua Smart Drive Assist yang merangkumi:

 • Advance Safety Assist (A.S.A.) – Pre Collision Warning, Pre-Collision Braking, Pedal Misoperation Control, Front Departure Alert
 • Headlamp Assist – Auto High Beam (AHB)
 • Driving Assist: Lane Departure Warning (LDW), Lane Departure Prevention (LDP), Adaptive Cruise Control (ACC), Lane Keep Control (LKC), Blind Spot Monitor (BSM)
 • Parking Assist – Rear Cross Traffic Alert (RCTA), reverse camera, front/rear corner sensor

Pendek kata, ia merupakan kereta pertama di Malaysia yang mempunyai pemanduan autonomi (ADAS) level 2 pada harga di bawah RM60,000. Iriz walau bagaimanapun hanya tampil dengan ciri keselamatan asas sahaja seperti ABS, EBD, stability control, traction control, EBD dan hill start assist.

Harga

 • Proton Iriz Active 2022: RM54,800
 • Perodua Myvi 2022: RM58,800

Dengan ciri keselamatan yang lebih canggih, Perodua Myvi dijual RM4,000 lebih mahal berbanding Iriz Active. Kesimpulannya, berikut merupakan antara ringkasan kelebihan kedua-dua model ini.

perodua myvi AV 2022,proton iriz active 2022

Kelebihan Perodua Myvi AV 2022:

 • Jimat minyak
 • Enjin lebih responsif dengan D-CVT dan Power Mode
 • Interior yang lebih luas
 • Ciri keselamatan terkini

Kelebihan Proton Iriz Active 2022:

 • Pengalaman pemanduan yang lebih selesa dan menarik
 • Handling dan suspensi yang lebih baik
 • Interior yang lebih premium
 • Rupa ala-ala SUV/Crossover

Jadi dengan bajet dibawah RM60,000, anda pilih kereta yang jimat minyak atau kereta yang seronok untuk dipandu?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now