Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Ranking Kereta Proton 2020 – Paling Laku Hingga Paling Sendu

Berita Kereta

Ranking Kereta Proton 2020 – Paling Laku Hingga Paling Sendu

Dengan jumlah jualan sebanyak 109,716 unit kenderaan tahun lepas, Proton telah merekodkan peningkatan sebanyak 8.8 peratus berbanding 100,821 unit pada 2019.


Keadaan ekonomi dunia yang mencabar pada tahun 2020 langsung tidak dihiraukan Proton apabila muncul satu-satunya pengeluar automotif besar yang berjaya merekodkan perkembangan positif di Malaysia. Dengan menjual sebanyak 109,716 unit kenderaan tahun lepas, ia telah merekodkan peningkatan sebanyak 8.8 peratus berbanding 100,821 unit pada 2019. Hebat! Tetapi, apa agaknya model yang paling disukai oleh rakyat Malaysia?

Model Jumlah Unit Terjual pada 2020 Pencapaian Pada November 2020
Saga 46,527 Kedua tertinggi dalam sedan segmen-A
Persona 23,917 Tertinggi dalam sedan segmen-B
X70 21,944 Tertinggi dalam SUV segmen-C
Iriz 7,636 Ketiga tertinggi dalam hatchback segmen-B
Exora 5,849 Tertinggi dalam MPV segmen-C
X50 3,787 Ketiga tertinggi dalam SUV segmen-B
Perdana 329  
Jumlah 109,716  

Ranking Kereta Proton - Paling Sendu hingga Paling Laku:

7. Proton Perdana

Proton Perdana berada di tangga terbawah dari segi jualan tahun lalu.

Model yang paling tidak mendapat sambutan tahun lepas merupakan Proton Perdana, yang hanya merekodkan jualan sebanyak 329 unit. Secara jujurnya, model ini merupakan antara model terlama keluaran Proton yang masih dihasilkan sehingga kini. Model generasi keempat Perdana ini adalah berdasarkan generasi kelapan Honda Accord.

Proton Perdana yang pernah dilabel sebagai kereta paling bergaya keluaran Proton ini gagal untuk bersaing dengan model lain keluaran Proton pada tahun lepas. Antara sebab paling ketara ialah tiada pembaharuan dibuat kepada model ini selepas dikeluarkan pada tahun 2016 dan sememangnya terdapat pilihan lain bagi pengguna di dalam segmen ini. Harga Proton Perdana ini boleh didapati bermula daripada RM103,928 sehingga RM127,248 mengikut varian.                                                                                       

6. Proton X50

X50 melepasi jangkaan jualan pada tahun 2020 walaupun berdepan banyak cabaran.

Tangga kedua terbawah bagi Proton X50 ini bukan refleksi sebenar popularitinya, sebanyak 3,787 unit berjaya dihantar kepada pembeli tahun lalu namun tempahan bagi X50 pada masa ini dianggarkan sudah melebihi 30,000 unit setelah hanya 3 bulan berada dalam pasaran! Jumlah terjual pada tahun 2021 akan meningkat dengan mendadak setelah semua tempahan tersebut selesai dihantar pada pembeli. Model yang baru dilancarkan pada bulan Oktober tahun lalu telah berdepan masalah apabila pelancarannya agak sedikit lambat berbanding apa yang telah dirancang oleh kerana wabak COVID-19 yang melanda. Kalau nak juga beli X50 ini, kena tunggu sikit la.

Oleh kerana masih baru di pasaran, jumlah jualannya turut dijangka meningkat pada tahun ini oleh kerana ekonomi yang semakin pulih sambil dibantu dengan insentif pengecualian cukai jualan kereta yang diberikan oleh kerajaan. X50 berjaya memperoleh tangga ketiga tertinggi dalam SUV segmen-B pada November 2020.  Model terbaru keluaran Proton ini boleh didapati dengan harga bermula daripada RM79,200 sehingga RM103,300 mengikut varian.

5. Proton Exora

Meskipun telah berada dalam pasaran dalam 12 tahun, ramai yang menjangkakan bahawa Proton bakal memberhentikan pengeluaran Proton Exora kerana terdapat desas desus mengatakan bahawa Proton bakal menghasilkan MPV baru berdasarkan Geely Jiaji. Tetapi, Proton sebaliknya telah mengumumkan versi baru Exora pada tahun 2019 yang telah dinaik taraf berbanding model sebelumnya.

Sekiranya anda mencari MPV selesa dan mampu milik keluaran Proton, Exora RC ini amatlah sesuai kerana rekaan dalamannya yang telah ditambahbaik berbanding sebelumnya. Namun tiada perubahan besar pada bahagian luar selain antena jenis sirip yu pada bumbung. Bukan itu sahaja, Exora ini telah mencatat jualan tertinggi dalam segmen-C bagi MPV. Harga Exora ini boleh didapati daripada RM59,800 sehingga RM66,800 mengikut varian.

4. Proton Iriz

Reka bentuk depan Iriz telah ditambah baik setelah Proton memperkenalkan versi Facelift.

Model ini dilancarkan pada tahun 2014, namun pada April 2019, Proton telah mengumumkan kemunculan Proton Iriz ‘facelift’ baru. Menariknya, harga yang ditawarkan juga lebih murah berbanding model lamanya. Reka bentuk hadapan Iriz turut diberi nafas baru membuatkan ramai jatuh hati dengan model ini.

Pada tahun 2020, Iriz telah terjual sebanyak 7,636 unit, sekaligus meletakkan Iriz di tempat ketiga bagi segmen B hatchback ini. Jika dibandingkan dengan pencabarnya, Perodua Myvi, Proton Iriz juga lebih murah berbanding Myvi yang berharga RM41,292 (minimum). Poton Iriz boleh dimiliki bermula daripada RM36,700 sehingga RM50,700. Mungkin, mungkin jika Iriz ini ditambahbaik dari segi transmisi serta enjinnya ia mampu menandingi King Myvi. 

3. Proton X70

Terdapat beberapa tambahan baru pada model CKD X70 ini berbanding model CBU sebelumnya

Proton X70 berada dalam tiga tangga teratas jualan bagi tahun 2020 setelah berjaya menjual sebanyak 21,944 unit. Mana tidaknya, reka bentuk model X70 ini besifat terkini, elegan, sporty dan bergaya hasil sentuhan Peter Horbury. Proton X70 yang telah dilancarkan di Malaysia pada tahun 2018 sebagai SUV pertama keluaran Proton pada mulanya hanyalah terdapat dalam bentuk CBU, ataupun import sepenuhnya dari China. Namun pada Februari 2020, Proton telah mengeluarkan model CKD yang dihasilkan sepenuhnya di negara ini dengan beberapa penambahbaikan.

Bukan itu sahaja, Proton X70 telah diangkat sebagai model segmen C bagi SUV yang paling laris terjual pada November 2020. Jika anda perlukan SUV yang mantap dari pelbagai aspek, X70 semestinya pilihan terbaik anda. Harga Proton X70 ini bermula daripada RM94,800 sehingga RM122,800 mengikut varian.

2. Proton Persona

Persona baru ini telah menambat hati ramai rakyat Malaysia dengan berada ditangga ke 2.

Proton Persona berada ditangga kedua setelah merekodkan jualan sebanyak 23,917 unit pada tahun lalu. Proton Persona generasi ketiga yang telah ditambah baik secara dalaman dan luaran daripada generasi kedua yang berbentuk seakan Proton Gen-2 itu telah memperolehi jualan tertinggi sedan bagi segmen B.

Kalau ada penambahbaikan, semestinya akan diterima ramai. Ruang kaki dan kepala yang lebih besar, ruang but belakang yang lebihi besar serta lebih penjimatan bahan api antara penambahbaikan yang terdapat pada model ini. Biarlah jumlah bilangan kereta Persona yang terjual menjadi jawapan kepada kenyataan ini. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sedan ini, harganya bermula daripada RM42,600 sehingga RM54,600 mengikut varian.

1. Proton Saga

Saga mengungguli carta dengan rupa bentuk yang lebih garang dan harga berpatutan.

Siapa tak kenal proton Saga, betul tak? Kereta buatan Malaysia pertama ini merupakan model tertua keluaran Proton yang masih bertahan daripada tahun 1985 sehingga kini. Apakah rahsia Proton Saga untuk menjadi kenderaan terlaris Proton pada tahun 2020? Mudah saja, semenjak pelancaran model Saga ini, ia sering menerima penambahbaikan dari segi rupa bentuk hinggalah ke prestasi enjin.

Saga Anniversary Edition ini hanya terhad kepada 1,100 unit sahaja.

Pada tahun lalu juga, Proton telah mengambil tempahan bagi edisi khas Proton Saga Anniversary Edition yang hanya terdapat sebanyak 1,100 unit. Warna hitam kuning model terhad itu telah menarik minat ramai orang. Ini secara tidak langsung telah membuatkan nama Proton Saga sering menjadi buah mulut antara pencinta kereta di negara ini. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan kereta paling popular Proton pada tahun 2021 ini, harganya bermula daripada RM32,800 sehingga RM39,800 mengikut varian model.

Berikut merupakan ranking bagi jualan kenderaan keluaran Proton mengikut model. Yang mana satu menjadi pilihan anda?Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang