Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Tempoh Pembaharuan Lesen Dan Cukai Jalan Dilanjutkan Hingga 31 Disember 2021

Berita Kereta

Tempoh Pembaharuan Lesen Dan Cukai Jalan Dilanjutkan Hingga 31 Disember 2021

Kementerian Pengangkutan Malaysia telah memutuskan untuk melanjutkan proses pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) termasuk Lesen Memandu Malaysia (LLM) sehingga 31 Disember ini.


Menteri Pengangkutan, Dr. Wee Ka Siong berkata, keputusan ini dibuat selepas mengambil kira segala rungutan dan maklum balas orang ramai yang berdepan kesukaran untuk memperbaharui LKM dan LLM sebelum ini.

Selaras dengan pelanjutan tersebut, beliau mengesahkan bahawa orang ramai tidak perlu risau kerana tiada tindakan akan diambil oleh pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada sesiapa yang memiliki lesen memandu serta cukai jalan yang telah tamat tempoh.

lesen kereta,LKM,cukai jalan,lesen memandu

Walau bagaimanapun, pemilik lesen yang tamat tempoh sah masih perlu memastikan kenderaan terbabit dilindungi oleh insurans yang sah. Sijil Perlindungan Insurans (e-cover note) yang sah perlu dipaparkan dan ditunjukkan bagi tujuan pemeriksaan oleh penguatkuasa.

Terdahulu, JPJ telah keluarkan kenyataan pada Ogos bahawa semua pengguna jalan raya perlu memperbaharui lesen mereka sebelum 30 September 2021 kerana pemeriksaan dan penguatkuasaan akan mula dijalankan bermula pada 1 Oktober.

Lesen tersebut merangkumi:

  • Lesen Memandu Kompeten (CDL)
  • Lesen Kenderaan Bermotor (LKM atau cukai jalan)
  • Lesen Memandu Barang (GDL)
  • Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV).

Namun ramai yang bising dan tidak berpuas hati setelah berdepan masalah untuk memperbaharui lesen secara dalam talian serta gagal menempah temu janji untuk berurusan secara fizikal di kaunter JPJ. Mana taknya, semua taknak kena saman selepas 30 September 2021 jadi masing-masing pun jadi kelam-kabut.

kaunter JPJ,lesen,cukai jalan,dibuka*Kredit foto: Harian Metro

Berikutan dengan itu, kaunter JPJ dan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) akan dibuka dengan kapasiti 100 peratus secara 'walk in' bermula 6 September ini tanpa membuat janji temu sebelum hadir. Individu yang berurusan di kaunter JPJ perlu lengkap menerima vaksinasi dan menunjukkan status risiko rendah di aplikasi MySejahtera.

Selain itu, anda juga digalakkan supaya menggunakan perkhidmatan atas talian menerusi portal mySIKAP JPJ atau portal lain seperti Pos Malaysia, myEG dan PUSPAKOM untuk sebarang transaksi lain. Ini bertujuan untuk mengelakkan kesesakan di kaunter JPJ dan memberi kemudahan kepada orang ramai untuk memperbaharui LKM dan LMM.

Dr. Wee turut menambah bahawa mangsa banjir di Kedah yang kehilangan dokumen JPJ akibat banjir akan diberikan dokumen baharu sebagai ganti secara percuma. Tetapi mangsa tersebut perlu melaporkan hal ini kepada pihak polis terlebih dahulu dan bawa salinan laporan polis bersama ke kaunter JPJ untuk pengesahan.

Berikut adalah bayaran yang dikenakan untuk mengganti dokumen JPJ:

  • Lesen memandu: RM20
  • Cukai jalan kereta: RM50
  • Cukai jalan motosikal: RM20


Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang