Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Hentikan Kereta Di Lorong Kecemasan Lebuhraya Temiang - Pantai - Ahli Kelab FCCM - FC Club Malaysia Dipanggil Polis

Auto News

Hentikan Kereta Di Lorong Kecemasan Lebuhraya Temiang - Pantai - Ahli Kelab FCCM - FC Club Malaysia Dipanggil Polis

Kira-kira 48 buah kereta Honda Civic FC dari FCCM - FC Club Malaysia dipanggil polis bagi merekodkan keterangan gara-gara berhenti di lorong kecemasan Lebuhraya Temiang - Pantai. 


Konvoi kereta bukan perkara baharu di Malaysia, setiap hujung minggu pasti ada sahaja kelab-kelab kereta konvoi ke Genting, Ulu Yam, Bukit Putus, Bukit Tinggi - sama ada bagi aktiviti bersama rakan-rakan atau bagi sesetengah orang bagi menguji jentera dan kebolehan masing-masing. 

Gymkhana Stadium Shah Alam

Pertama sekali aktiviti berlumba atau konvoi secara laju di atas lebuh raya dan jalan raya awam patut dihentikan. Nak test power, litar Sepang ada, atau pun anda boleh sahaja mengaturkan sesi gymkhana bersama kawan-kawan. Tak mahal mana pun dan ianya akan dijalankan di kawasan yang selamat atau controlled environment

Tempat terbaharu dalam senarai konvoi bagi kelab kereta merupakan Lebuhraya Temiang - Pantai. Setiap hujung minggu ada sahaja gambar yang dikongsi oleh kelab-kelab kereta melalui laman sosial. Maklumlah pemandangan cantik, lebuh raya yang kosong pasti memikat kaki-kaki lenjan. 

FCCM - FC Club Malaysia Konvoi Lebuhraya Temiang - Pantai

Akan tetapi yang special bagi ahli kelab FCCM - FC Club Malaysia ialah apabila mereka berhenti di lorong kecemasan lebuhraya tersebut bagi aktiviti bergambar. Bukan setakat satu dua kereta, tapi menerusi rakaman video yang telah tular di media sosial ketika ini, jelas nampak berpuluh kereta parkir di lorong kecemasan di kedua-dua belah lebuhraya tersebut. 

FCCM - FC Club Malaysia Konvoi Lebuhraya Temiang - Pantai

Memetik laporan Bernama, menurut Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd Fazley Ab Rahman, "Untuk permulaan kita akan panggil ketua kelab itu dahulu, kita dah kenal pasti kira-kira 48 kereta setakat ini. Berhenti dan meletakkan kenderaan di lorong kecemasan tanpa sebab yang munasabah seperti yang tular itu merupakan satu kesalahan kerana boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya lain.

FCCM - FC Club Malaysia Konvoi Lebuhraya Temiang - Pantai

Tindakan undang-undang boleh diambil ke atas individu mengikut Kaedah 53 (1) Peraturan-Peraturan Lalu Lintas Jalan 1959 iaitu tiada kenderaan daripada apa-apa kelas diletak atau ditinggalkan tanpa jagaan di mana-mana lorong kecemasan kecuali dalam kes kecemasan."

Dia turut menambah yang hukuman denda boleh dikenakan ke atas individu yang terbabit mengikut Seksyen 119 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa denda maksimum RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan. 

Nak berkonvoi tak salah, nak enjoy bersama rakan-rakan seminat pun tak salah tapi apabila anda menganggap lebuh raya atau jalan raya awam sebagai your father's road dan menyusahkan pengguna jalan raya yang lain, itu salah! 

Berani buat, beranilah tanggung! 

Kredit gambar konvoi di Lebuhraya Temiang - Pantai: FCCM - FC Club Malaysia

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now