Proton X50 Talaan Stage 2 Tawan Litar Sepang – 200 HP, 310 Nm Tork

Auto News

Proton X50 Talaan Stage 2 Tawan Litar Sepang – 200 HP, 310 Nm Tork

Sebuah Proton X50 yang ditala pada tahap 2 telah dilenjan di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) bagi menguji kemampuan jentera yang sudah diubahsuai berkenaan dan hasilnya amat memberangsangkan!


Menerusi sebuah hantaran yang dilakukan oleh All In CROSS FIFTY Accessories Malaysia di Facebook, ini merupakan kali kedua Proton X50 tersebut dibawa turun ke Litar Sepang. Kali ini, SUV berkenaan dipandu oleh pelumba professional Malaysia, Mark Darwin.

Proton X50,SIC,Litar Sepang,Track,stage 2

Memandangkan talaan tahap 2 pada SUV ini telah selesai, SUV popular Proton tersebut kini mampu menjana output sehingga 200 hp dan 310 Nm tork berbanding X50 asal keluaran kilang yang hanya menghasilkan 175 hp serta 255 Nm tork.

SUV segmen-B Proton ini telah berjaya mencatatkan 2 minit 47 saat sebagai catatan masa terpantas dan terbaik dengan purata kelajuan 122km/j. Kalau nak diikutkan, catatan masa tersebut dianggap laju memandangkan Proton X50 ini merupakan sebuah SUV, bukanlah kereta sport ataupun hot-hatch.

Proton X50,SIC,Litar Sepang,Track,stage 2

Apa yang buatkan kereta ni lebih laju berbanding kereta X50 biasa? Jawapannya pastilah ada pada penambahbaikan yang telah dilakukan pada SUV ini. Berikut merupakan antara modifikasi yang dilakukan pada Proton X50 tersebut:

  • Sistem suspensi boleh laras 32-langkah DWD
  • Sesendal (bushing) berprestasi tinggi
  • Bar pengukuh casis SuperCircuit
  • Kit brek Brembo 6 Pot 380mm
  • Paip ekzos catless SuperCircuit
  • Talaan Unit Kawalan Elektronik (ECU) Stage 2

Segala penambahbaikan ini sedikit sebanyak membantu meningkatkan kuasa serta kawalan pengendalian SUV ini di dalam litar. Jika anda rujuk pada video yang dikongsikan, kelihatan seolah-olah Proton X50 tersebut melekat di atas litar.

Meskipun SUV tersebut telah dilenjan selama 4 jam di Litar Sepang, namun Proton X50 tersebut masih berfungsi seperti biasa tanpa sebarang masalah. Perkara ini telah disahkan sendiri oleh pemilik kereta berkenaan di Facebook beliau.

Proton X50,Litar Sepang,SIC,modifikasi,ECU,stage 2

Menerusi sebuah hantaran yang dilakukan oleh pemilik kereta berkenaan di Facebook, kotak gear standard DCT 7-kelajuan pada X50 itu masih tahan meskipun setelah 20 kali membuat pusingan di Sepang tanpa menunjukkan sebarang kekurangan kuasa atau kerosakan dalam penukaran gear. Pemilik kereta berkenaan turut memuji Proton X50 dengan memanggilnya kereta yang dibina untuk bertahan lama.

Untuk maklumat lanjut mengenai Proton X50 yang menawan Litar Sepang ini, anda boleh tonton video di bawah:

*Sumber: All In CROSS FIFTY Accessories Malaysia, Lee Jian XianRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now