Satria GTi vs Satria Neo R3 – Kereta Hot Hatch Lagenda Keluaran Proton

Buying Guides

Satria GTi vs Satria Neo R3 – Kereta Hot Hatch Lagenda Keluaran Proton

Sebelum 49.9% pegangan saham Proton diambil alih oleh Geely, Proton terlebih dahulu membeli saham Lotus pada tahun 1996. Lotus merupakan jenama kereta sport yang bertapak di Britain. Hal ini membolehkan Proton untuk mendapatkan pelbagai sumber berharga daripada Lotus untuk diserapkan ke dalam model-model lagenda mereka menjadi antara kereta yang terbaik dari segi prestasi pada waktu itu. Antaranya termasuklah handling tersohor Proton yang dibangga-banggakan sehingga hari ini.


Bila bercerita tentang model lagenda keluaran Proton, tak sah rasanya kalau model hot hatch seperti Satria GTi dan Satria Neo R3 tidak disebut. Masihkah anda ingat pada kereta Proton Satria GTi? Model ini dihasilkan dari tahun 1998 – 2005. Sementara itu, Proton telah memperkenalkan Satria Neo R3 pada tahun 2011. Model ini merupakan model versi mampu milik berbanding Satria Neo R3 Lotus Racing berwarna hijau yang hanya dihasilkan sebanyak 25 unit. Walau bagaimanapun, bilangan Satria Neo R3 ini juga terhad kerana hanya 150 unit sahaja dihasilkan.

Antara kedua-dua model lagenda Satria ini, yang mana satu pilihan anda? Jom lihat perbezaannya

Enjin dan Prestasi

enjin,satria GTi,Proton,4G93P 1.8 liter DOHC

Proton menggunakan enjin 4G93P 1.8 liter DOHC yang mampu menjana 140 PS/ 167 Nm serta digandingkan dengan kotak gear manual lima-kelajuan pada Satria GTi. Enjin tersebut merupakan enjin yang sama yang boleh dijumpai pada Mitsubishi Lancer GSR, namun tanpa turbo. Walau bagaimanapun, kereta ini telah dibawa ke England untuk menerima talaan sepenuhnya daripada jurutera Lotus untuk menjalani penambahbaikan pada sistem suspensi serta kawalan power steeringnya menjadikan Satria GTi jauh lebih menyerlah daripada adik beradiknya. Selain itu, model ini juga mampu memecut dari 0-60 km/j dengan 8.5 saat, menjadikannya antara kereta terlaju ciptaan Proton pada waktu itu.

Satria Neo R3,2011,enjin,1.6 liter,CPS

Satria Neo R3 2011 pula dijana oleh enjin 1.6 liter sama seperti enjin CPS pada model standard yang mampu menghasilkan 147 PS serta 168 Nm tork. Namun oleh kerana Neo R3 ini menggunakan konfigurasi enjin yang sama seperti Neo Lotus Racing, ia menerima sentuhan semula dari R3 dengan pemadanan aci sesondol dan sistem ekzos istimewa bersama header yang diperbuat dari titanium, kotak angin untuk sistem kemasukan diperbuat dari gentian karbon serta talaan kotak komputer yang telah diolah, membolehkan kuasa asal 127 PS/ 150 Nm melonjak kepada 147 PS/ 168 Nm. Tiada suspensi Öhlins dan brek dari AP Racing pada versi ini, namun ia tetap menerima talaan pengendalian lebih unik dari Neo CPS biasa.

Model Satria GTi Satria Neo R3
Jenis Enjin 4G93P DOHC CamPro CPS engine
Kapasiti 1.8 liter 1.6 liter
Kuasa Kuda 140 PS 147 PS
Tork 167 Nm 168 Nm
Transmisi 5-Kelajuan Manual 5-Kelajuan Manual

Exterior

satria GTi,exterior,luaran,lotus*Kredit foto: H&L Classics

Oleh kerana Satria GTi menerima talaan pengendalian terus dari Lotus, kereta tersebut turut hadir bersama logo Lotus. Kit badan yang dikenakan pada Satria GTi ini juga agak seksi dengan menampilkan bampar hadapan dan belakang yang lebih agresif, overfender dengan rivet diserlahkan, spoiler bumbung lebih besar, dua tip ekzos berbentuk empat-segi, serta rim aloi 16-inci pelbagai jejari. Malah, reka bentuk Satria GTi ini masih kelihatan seksi dan menarik pada waktu ini meskipun kenderaan itu dihasilkan pada 23 tahun lalu.

Satria Neo r3 2011,Lotus,limited edition,proton

Satria Neo R3 pula dibina menggunakan rupa asas Neo CPS dengan bampar hadapan dan belakang yang sama dan juga overfender yang kelihatan seakan-akan Satria GTi. Bahagian luaran jentera ini menerima sentuhan R3 seperti pada spoiler bawah bampar hadapan, spoiler bumbung belakang yang lebih bergaya serta rim 16-inci asli R3.

Interior

Satria GTi,Interior,2011,hot hatch,recaro,lotus*Kredit foto: H&L Classics

Di bahagian dalaman, Satria GTi hadir dengan tempat duduk Recaro Enjoy seperti Wira Tiang Gol. Walau bagaimanapun, model ini tidak menerima stereng dan tombol gear daripada Momo. Sebaliknya jentera ini diberikan tombol dan set pedal aloi, serta stereng empat jejari.

satria neo r3,2011,lotus,limited edition

Sementara itu, bahagian interior Neo R3 menerima kemasan dwi-tona pada bahagian tempat duduk, panel pintu, perumah tuil gear dan papan pemuka seperti warna luarannya, iaitu gabungan warna antara merah serta hitam. Kedudukan tempat duduknya diletakkan sedikit rendah bagi memberikan pengalaman sporty kepada pemandu. Stereng kereta ini pula menerima balutan kulit dengan kemasan benang merah dengan penanda tengah.

Dimensi

dimensi,proton satria GTi,limited edition,lotus

Model Satria GTi Satria Neo R3
Panjang (mm) 3,995 3,905
Lebar (mm) 1,710 1,710
Tinggi (mm) 1,365 1,410
Jarak Roda 2,440 2,440

Kesimpulan

Meskipun Satria GTi merupakan kereta lama, namun auranya masih berbisa. Buktinya, kereta ini masih menjadi buruan sang pencuri dan penyangak. Jika anda berminat untuk mendapatkan sebuah Satria GTi yang terpakai, jangan terkejut jika harga yang ditawarkan itu sedikit mahal. Ini kerana jentera ini masih mempunyai nilai pasaran yang tinggi ekoran penghasilannya yang terhad. Malah kereta ini juga dikatakan sesuai untuk dibawa ke litar perlumbaan, membuktikan bahawa prestasi kereta ini yang dibangunkan oleh Proton bersama Lotus berpuluh tahun dahulu masih lagi berbisa.

SAtria neo r3,limited edition,lotus,2011

Namun Satria Neo R3 tidak kurang hebatnya. Walaupun tidak menerima penambahbaikan sepenuhnya seperti Satria Neo R3 Lotus Racing, namun ia masih menggunakan enjin yang sama yang mampu menghasilkan output yang sama. Lebih menarik, ini merupakan model terakhir sentuhan R3 yang bukanlah sekadar kosmetik semata-mata. Proton mengeluarkan Satria Neo R3 baharu pada tahun 2013, namun ianya hanyalah Satria Neo CPS yang dikosmetikkan bersama aksesori R3 serta harga yang ditawarkan juga lebih murah.

Pada waktu ini, anda boleh mendapatkan Satria GTi terpakai bermula daripada lingkungan RM15,000 sehingga RM98,000 bergantung pada nilai yang ada pada model itu. kalau lagi banyak jajan, lagi tinggilah harga kereta itu. Sementara itu, Proton Satria Neo R3 2011 yang terpakai pula boleh didapati pada harga dalam lingkungan RM30,000. Yang mana satu menjadi pujaan anda? Gunakan Carlist.my untuk memburu kereta baharu, terpakai mahupun recon kegemaran anda sekarang!


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now