Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kita Masih Belum Menang - Kes Covid-19 Semakin Meningkat

Auto News

Kita Masih Belum Menang - Kes Covid-19 Semakin Meningkat

Kes harian jangkitan Covid-19 meningkat sebanyak 6,243 berbanding 5,403 pada 8 November lalu yang menyaksikan peningkatan sebanyak 840 kes dan dijangka akan terus meningkat. 


Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dalam hantaran di Facebooknya berkata, jumlah kumulatif kes yang direkodkan sebanyak 2,522,498 kes setakat ini. 

“Data setiap hari bagi laman COVIDNOW dikemaskini selepas tengah malam juga menyaksikan 78 kes kematian akibat Covid-19 telah direkodkan setakat 10 November,” katanya. 

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin turut memberitahu media bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) menjangkakan purata 7,576 kes dalam tempoh akan datang sejak kerajaan menarik semula sekatan rentas pada 11 Oktober lalu, lapor MStar. 

Sehubungan itu, beliau menggesa mereka yang menerima janji temu vaksinasi dos penggalak atau booster shot agar pergi mendapatkan suntikan bagi menguatkan imuniti dan perlindungan mereka terhadap COVID-19. 

Tambahnya, kira-kira 40 peratus individu yang menerima janji temu untuk vaksinasi dos penggalak di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) tidak hadir untuk menerima suntikan itu.  

“Jika pengambilan dos penggalak adalah rendah, khususnya dalam kalangan warga emas dan mereka yang mempunyai komorbiditi, jumlah kemasukan ke hospital akan meningkat”, katanya.

Komorbiditi adalah keadaan di mana seorang individu mempunyai masalah kesihatan seperti penyakit tekanan darah tinggi, penyakit kencing manis, penyakit jantung, penyakit buah pinggang, penyakit hati, 

Golongan dengan tahap imuniti yang rendah, penyakit asma, kanser, penyakit paru-paru kronik, strok atau obesiti juga tergolong dalam kelompok komorbiditi dan boleh disahkan oleh pegawai perubatan yang diiktiraf.  

Menurut mantan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba, mereka yang mempunyai komorbiditi adalah antara golongan tertinggi korban Covid-19 yang dibawa ke hospital atau Brought in Dead (BID) seterusnya menyumbang peningkatan kes maut di luar fasiliti kesihatan.

Justeru, mereka yang berusia 40 tahun ke atas dan juga mereka yang mempunyai komorbiditi akan menerima janji temu melalui MySejahtera, juga akan menerima SMS dan panggilan telefon untuk vaksinasi dos penggalak ini.  

Pemberian dos penggalak bermula pada 13 Oktober lalu di seluruh negara untuk individu yang mendapat dos lengkap vaksin Covid-19 bagi memastikan imuniti yang diterima selepas dos lengkap dapat dikekalkan bagi tempoh optimum khususnya terhadap jangkitan varian Delta. 

Kita masih belum menang, jadilah rakyat Malaysia yang bertanggungjawab dengan mematuhi SOP dan jika layak, dapatkan dos penggalak untuk menguatkan imuniti badan menentang Covid-19.  

*Kredit semua foto: Harian Metro Related News

MySejahtera Sudah Jadi MyStress?

MySejahtera Sudah Jadi MyStress?

Insights
Aplikasi MySejahtera sekali lagi mencetuskan kebimbangan pengguna apabila ada dalam kalangan mereka yang menerima pemakluman supaya menjalani arahan ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now