MySejahtera Sudah Jadi MyStress?

Insights

MySejahtera Sudah Jadi MyStress?

Aplikasi MySejahtera sekali lagi mencetuskan kebimbangan pengguna apabila ada dalam kalangan mereka yang menerima pemakluman supaya menjalani arahan pengawasan di rumah (HSO) dan status orang di bawah pengawasan (PUS). 


Berdasarkan maklum balas diberikan pengguna, pemakluman itu menimbulkan tanda tanya apabila mereka tidak pernah menjadi kontak rapat, berkunjung ke kawasan panas atau pulang dari luar negara. 

Malah, seorang pengguna Twitter berkongsi ciapan dirinya tidak dapat menaiki kapal terbang berikutan status di aplikasi MySejahteranya secara tiba-tiba bertukar menjadi PUS dan kemudian HSO. 

Pengguna itu turut memuat naik beberapa keping tangkap layar aplikasi MySejahteranya yang menunjukkan dia kini di bawah HSO tetapi maklumat seperti lokasi atau alamat adalah kosong.

Pengguna tersebut, @avia_whiskey93 berkata, dia telah ke lapangan terbang kerana dijadualkan akan berlepas ke satu destinasi, namun sebaik tiba di sana dia tidak dibenarkan masuk kerana status tersebut. 

Katanya, sebelum bertolak ke lapangan terbang, dia yang menaiki Grab dan perlu mengimbas kod MySejahtera di dalam kenderaan tersebut dan status MySejahteranya ketika itu menunjukkan risiko rendah. 

Penulis mendapati ramai pengguna yang meluahkan ketidakpuasan hati di laman Twitter rasmi MySejahtera akibat ralat yang dialami dan susulan itu, MySejahtera tampil memohon maaf atas insiden tersebut.  

MySejahtera melalui hantaran di Twitter berkata pihaknya sudah mengenal pasti punca perkara itu berlaku dan status HSO telah dipadamkan manakala status PUS yang salah telah dibetulkan.  

Hantaran tersebut memperoleh lebih 3 ribu tweet semula dan hampir 2 ribu komen dari pengguna Twitter yang rata-rata meminta penjelasan dari pihak MySejahtera berkenaan isu ini. Ada di antara mereka turut meminta ganti rugi akibat terlepas menaiki kapal terbang, penginapan hotel dan lain-lain urusan melibatkan pekerjaan mereka.  

Setakat ini, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin belum memberikan komen walaupun kebanyakan pengguna turut tag akaun rasmi mereka dalam ciapan masing-masing. 

*Kredit foto: Berita Harian

Aplikasi ini pernah dibelenggu kontroversi antaranya kelewatan tarikh temu janji pendaftaran vaksinasi, sijil digital vaksinasi yang tidak terpapar walaupun lengkap dos vaksin dan data yang lesap daripada sistem. 

Sehubungan itu, pihak Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta KKM telah melakukan pembersihan data bagi menyelesaikan masalah itu. Apabila ralat ini pula terjadi, timbul persoalan adakah perkara ini akan berulang pada masa hadapan?  

*Kredit foto: Malaysiakini 

Umum mengetahui, MySejahtera adalah ‘tiket’ untuk memasuki mana-mana premis di Malaysia dan ralat sebegini ternyata menimbulkan stres kepada pengguna kerana membantutkan aktiviti seharian mereka, terutamanya melibatkan urusan kerja.   

Walaupun penulis kurang pasti berapa bajet yang diperuntukkan untuk pembangunan dan penyelenggaraan MySejahtera, tapi penambahbaikan harus dilaksanakan segera agar perkara ini tidak berbuah dua kali. 

Yang kena tekan daftar keluar setiap kali keluar premis pun boleh menambahkan stres (sebab selalu terlupa check out), inikan pula masalah tiba-tiba status jadi HSO dan PUS. Aduh... 

*Kredit semua tangkap layar: Twitter MySejahtera Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now