Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Nissan Skyline GT-T R34 Kemalangan Selepas Sejam Terjual Dengan Harga RM165,000

所有资讯

Nissan Skyline GT-T R34 Kemalangan Selepas Sejam Terjual Dengan Harga RM165,000

Malang tidak berbau, sebuah Nissan Skyline GT-T R34 telah terlibat dalam kemalangan di Johor Bahru selepas hanya satu jam dijual dan ditukar hak milik. Lebih menyakitkan, kenderaan terbabit dipandu oleh orang tengah atau runner semasa kejadian, bukanlah pemilik baru.


Skyline GT-T RWD dengan enjin RB26 twin turbo ini mampu menghasilkan output sehingga 500 PS dan 540 Nm tork ternyata bukanlah jentera yang sesuai untuk dipandu oleh mereka yang tidak biasa membawa kereta berkuasa tinggi, apatah lagi apabila ianya menggunakan pacuan roda belakang (RWD).

Kereta JDM itu walau bagaimanapun telah terjual dengan harga RM165,000 sebelum kemalangan berlaku. Menurut pemilik asal kereta tersebut, kereta itu telah pun dijual dan segala bayaran kereta itu turut telah selesai dibuat. Malah, kereta tersebut dah siap tukar hak milik dengan cap jari menggunakan eAuto. Pendek kata, segala-galanya dah selesai dan hanya tinggal nak hantar depan pintu rumah owner baru sahaja.

Nissan Skyline GT-T R34,Kemalangan,total lost,johor bahru

Namun, keterujaan pemilik baru untuk merasai model JDM tersebut bertukar duka apabila kenderaan tersebut musnah selepas menghentam pokok ketika dipandu oleh orang tengah dalam perjalanannya untuk menyerahkan kereta tersebut kepada pemilik. Pemilik baru kereta ini bukan sahaja tak dapat nak lenjan kereta ni, nak rasa bawa pergi kedai runcit pun dah tak boleh kalau jadi begini. Walau bagaimanapun, pemandu kereta terbabit dilaporkan selamat. 

Nissan Skyline GT-T R34,Kemalangan,total lost,johor bahru

Berdasarkan gambar yang tular di media sosial, kerosakan yang dihadapi oleh kereta ini seperti tidak dapat diselamatkan lagi. Bahagian hadapan kereta ini musnah teruk akibat melanggar sebatang pokok di tepi jalan. Malangnya, bahagian yang paling terkesan dengan kemalangan ini merupakan bahagian yang paling mahal pada kereta, iaitu bahagian bonet hadapannya yang telah banyak diubah suai. Kalau sampai gearbox pun boleh tercabut, memang menangis di bucu katil sajalah.

Kemalangan seperti ini tenyata bukanlah kali pertama ianya berlaku di Malaysia. Masih ingatkah anda dengan kes penasihat jualan yang hantar Proton X50 sampai kemalangan sebelum ini? Bagaimana pula dengan broker kereta yang lenjan Mercedes-Benz E43 AMG sambil berkata “sedap bodoh!” sebelum ini? Tanggungjawab orang tengah adalah untuk menghantar kereta tersebut dengan selamat ke tangan pemilik, bukannya lenjan kereta orang.

Mercedes-Benz E43 AMG,proton x50,kemalangan,runner,orang tengah,broker

Bila isu seperti ini dah tular, ada yang berfikiran bahawa insurans kereta akan cover kemalangan ini jadi tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, insurans hanya akan membayar mengikut harga semasa kereta. Harga semasa kereta adalah jauh lebih rendah berbanding nilai sebenar GT-T ini kerana banyak benda telah diubahsuai sehingga menjadi sebuah GT-R. Maknanya kalau dapat ganti rugi sekalipun, dapat barang asal GT-T lah.

insurans kereta,GT-T R34,kemalangan

Tetapi, hasil penyelidikan netizen, Skyline GT-T tersebut hanyalah menerima perlindungan insurans daripada pihak ketiga yang hanya melindungi kereta daripada kecurian dan kebakaran sahaja. Ianya tidak memberi perlindungan terhadap kemalangan pada kereta ini. Jadi apa maknanya tuan-tuan dan puan-puan? RM165,000 hangus begitu sahajalah kerana insurans pihak ketiga ini hanya melindungi kerosakan dan kerugian ke atas harta benda pihak ketiga sahaja.

Kemalangan seperti ini boleh dijadikan pengajaran kepada mereka-mereka yang gemar untuk melenjan kereta di jalan raya. Jika anda tidak memiliki pengalaman yang cukup, sebaiknya guna sahaja perkhidmatan trak tunda untuk menghantar kereta tersebut. Bukan apa, bila perkara seperti ini dah terjadi, siapa yang nak jawab?

Nissan Skyline GT-T R34,Kemalangan,total lost,johor bahru

Ingatlah, meskipun anda mempunyai pengalaman sekalipun, tetapi tindakan anda mampu mendatangkan musibah terhadap pengguna jalan raya yang lain. Malah pemilik asal kereta ini turut menyatakan bahawa meskipun dia telah memandu kereta RWD seperti ini hampir 10 tahun, beliau masih berhati-hati dan rasa takut dengan lag boost dan tork kereta seperti ini yang mudah menyebabkan kereta hilang kawalan. Maklumlah, kereta drift kan.

Kebanyakan kenderan yang ditala dengan saiz turbo yang besar akan berikan turbo lag dan apabila turbo lag ini terjadi, maka pelarasan kuasa akan datang dengan lebih mendadak kerana terdapat lonjakan pada graf tork dan kuasa enjin.

Bagi sesiapa yang tidak biasa dengan sifat kenderaan ini, mereka akan merasakan bahawa kenderaan ini kurang upaya pada awalnya kerana masih berada pada tahap awalan graf tork dan kuasa. Oleh itu pemandu yang tidak biasa akan menekan pedal minyak dengan begitu kuat awalnya tanpa mereka sedar bahawa apabila sahaja kenderaan melepasi had turbo lag dengan tahap RPM yang tinggi. Bila perkara itu berlaku, akan berlaku lonjakan secara tiba-tiba dimana kenderaan akan meluncur dengan laju. Tahap lonjakan kuasa ini boleh mendatangkan bahaya sekiranya stereng kereta berada pada sudut ke kiri atau kanan walaupun sedikit kerana kemungkinan besar kenderaan akan terbabas.

Nissan Skyline GT-T R34,Kemalangan,total lost,johor bahru

Jangan sesekali kita memandang rendah kekuatan kenderaan dan terlebih yakin dengan keupayaan diri. Kenderaan RWD, FWD, AWD dan 4x4 mempunyai karektor kenderaan yang berbeza dan tindak balas kenderaan tersebut juga berbeza di jalan raya, terutama bagi kenderaan yang telah ditala (tuned) dengan tahap prestasi enjin yang tinggi.

Ingatlah, jalan raya bukan tempat untuk berlumba, tempat nak pamerkan kelajuan kenderaan atau tempat nak pamer kemahiran pemandu kerana anda berisiko untuk mendatangkan kecederaan pada orang lain jika berlaku kemalangan. Berhati-hati di jalan raya!For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序