Proton, Smart Automobile Jalin Kerjasama – Perkenal Kenderaan Tenaga Baru (NEV) Dalam Pasaran ASEAN

Auto News

Proton, Smart Automobile Jalin Kerjasama – Perkenal Kenderaan Tenaga Baru (NEV) Dalam Pasaran ASEAN

Proton telah menandatangani Memorandum Perjanjian (MOA) dengan Smart Automobile Company (Smart), untuk bekerjasama bagi memperkenalkan kenderaan tenaga baru (NEV) keluaran Smart dalam pasaran automotif ASEAN.


Melalui perjanjian tersebut, Proton Edar dilantik sebagai pengimport, pengedar dan wakil jualan untuk smart di Malaysia dan Thailand, manakala Smart Automobile (Nanning) Sales Co. Ltd, (anak syarikat milik penuh Smart Automobile) akan memainkan peranan sebagai pintu masuk untuk Smart ke rantau ini.

mou,proton,smart,NEV

Majlis tandatangan Memorandum Perjanjian ini diadakan secara maya bersama Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Roslan Abdullah, dan Naib Presiden Kewangan Smart Automobile, Ulf Nestler, sebagai wakil untuk syarikat masing-masing. Majlis itu juga disaksikan oleh Pengerusi Proton, Dato’ Sri Syed Faisal Albar, Ketua Pegawai Eksekutif Smart Automobiles, Tong Xiangbei dan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr Li Chunrong.

smart,proton,mou,NEV

Syed Faisal Albar berkata, perjanjian bersama Smart ini membolehkan Proton menimba pengalaman dalam penjualan, perkhidmatan dan pengecasan NEV serta membina kemahiran yang diperlukan untuk menguasai sektor yang sedang berkembang pesat. Ini juga merupakan peluang untuk bermanfaat daripada pangkalan pelanggan Smart dan membuka lebih banyak peluang untuk jenama Proton.

smart,proton,NEV,mou

Mengikut ramalan Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa (IRENA), lebih kurang 10 juta unit Kenderaan Tenaga Baru akan digunakan di Asia Tenggara menjelang tahun 2025. Dengan portfolio produk NEV baru yang akan dilancarkan dalam tahun-tahun yang akan datang, Smart akan berada dalam kedudukan yang baik untuk mengambil kesempatan daripada perkembangan ini.

“Perjanjian ini akan membolehkan kami memasuki pasaran Malaysia dan Thailand lebih awal sebagai pasangan strategik serantau. Proton mempunyai reputasi korporat kelas pertama, pengalaman yang luas, dan pengetahuan operasi tempatan yang amat berharga. Kami berharap kerjasama ini dapat memberi pengalaman baru kenderaan elektrik yang premium dan pintar kepada pengguna di Asia Tenggara,” kata Tong Xiangbei.

smart,proton,mou,NEV

Perjanjian dengan Proton Edar membolehkan Smart membina rangkaian jualan dan perkhidmatan pelbagai peringkat di Malaysia dan Thailand, dan juga sebagai pusat pengalaman jenama dan beberapa lokasi jualan yang menyediakan perkhidmatan jualan dan selepas jualan untuk kenderaan Smart di pasaran tempatan. Pada masa ini, tiada rancangan untuk bekerjasama di luar prinsip perjanjian yang disetujui.

smart automobile

Smart Automobile Co. Ltd. telah ditubuhkan pada 2019 sebagai usaha sama global antara Mercedes-Benz AG dan Geely Automobile Group dengan kedua pihak memanfaatkan sinergi dalam R&D, pembuatan dan rantaian bekalan untuk memajukan Smart sebagai jenama automobil elektrik premium dan teknologi yang terkemuka di dunia.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now