Peugeot 2008 CKD Mula Dipasang Di Gurun - Thailand Pasaran Pertama

Auto News

Peugeot 2008 CKD Mula Dipasang Di Gurun - Thailand Pasaran Pertama

Stellantis mengumumkan model terbaharu Peugeot 2008 telah pun mula dipasang di kilang produksi Stellantis yang terletak di Gurun, Kedah. 


Model pemasangan tempatan (CKD) ini juga sudah mula dipasarkan di Thailand, diikuti dengan pasaran pemanduan sebelah kanan dan kiri di seluruh Asia Tenggara pada tahun hadapan. 

Naib Presiden Kanan Pengedaran Am dan Asean Stellantis, Christophe Musy berkata, operasi di Gurun merupakan antara strategi syarikat itu mengembangkan perniagaan di Asia Tenggara. 

"Dibina di ASEAN untuk ASEAN. Kami berbesar hati untuk mengumumkan model produksi CKD pertama Peugeot 2008 akan mula dihantar kepada para pelanggan di Asia Tenggara dalam masa beberapa bulan lagi,” katanya. 

Peugeot 2008 serba baharu didatangkan dengan ciri seperti lampu utama LED, Peugeot i-Cockpit 3D, kluster 3D Quartz, serta skrin sentuh tujuh inci HD. 

Ia turut dilengkapi Sistem Bantuan Pemandu (ADAS) seperti berikut: 

  • Brek Kecemasan Automatik (AEB) 
  • Maklumat Had Kelajuan dan Adaptasi Kelajuan Pintar (SLI/ISA) 
  • Bantuan Suluhan Tinggi (HBA) 
  • Kawalan Pengekalan Lorong (LKA) 
  • Bantuan Tumpuan Pemandu 3 (DAA3) 
  • Sensor Parkir Hadapan dan Belakang dengan Kamera Undur (RCTA) 
  • Pengesan Titik Buta Aktif  

Peugeot 2008 dikuasakan oleh enjin 1.2L PureTech turbo tiga silinder yang menjana 130 PS dan 230 Nm tork. Ia merupakan enjin sama yang digunakan pada 2008 facelift sebelum ini, namun kuasanya telah dipertingkatkan sebanyak 18 PS dan 15 Nm. Ia dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan yang memacu roda hadapan. 

Model ini telah melalui ujian ketahanan dan kualiti di negara ini, melibatkan pemanduan sejauh lebih 200,000 km dalam cuaca dan landskap alam sekitar tempatan bagi memastikan ia dapat memenuhi keperluan pengguna di Asia Tenggara. 

Stellantis sebelum ini telah mengambil alih hak pemilikan penuh NAZA Automotive Manufacturing Sdn Bhd dan kilang pengeluaran di Gurun pada 28 Oktober yang lalu. 

Kini, lebih 170 pekerja kembali bertugas dan kira-kira 50 pembekal tempatan bekerja keras untuk memenuhi permintaan pelanggan, selepas operasi terpaksa ditutup beberapa bulan akibat pandemik Covid-19.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now