Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Salah Ke Jika Kita Langgar Kereta Yang Double Park? – Menghalang Jalan Keluar

汽车专题

Salah Ke Jika Kita Langgar Kereta Yang Double Park? – Menghalang Jalan Keluar

Jika kereta anda dihalang oleh kereta yang double park tanpa meninggalkan nombor telefon atau menurunkan handbrake, apa yang boleh anda lakukan mengikut undang-undang?


Fenomena double park di Malaysia ini bukanlah sesuatu yang baru. Cara meletakkan kenderaan seperti ini amat popular terutama bagi mereka yang malas nak cari kawasan letak kereta yang kosong. Namun kes double park ini juga sering timbul ekoran ruangan parkir yang disediakan tidak mencukupi.

Double park,salah ke kalau langgar,undang-undang*Kredit foto: NST

Tidak dinafikan, kebanyakan orang tidak gemar apabila keretanya dihalang oleh kereta double park. Perbuatan tersebut sering dianggap perbuatan tidak bertimbang rasa melainkan berlaku kecemasan. Jika anda masih ingat, pada tahun 2014, telah tular satu kejadian di mana sebuah trak pikap Nissan Navara telah bertindak melanggar dan menolak Perodua Myvi yang didapati double park di belakang trak berkenaan sehingga Myvi itu berada di lorong tengah jalan.

*Kredit video: Upload Mega

Video berkenaan merakamkan tepukan orang ramai ketika Myvi tersebut dilanggar ke tengah jalan. Malah ia turut mendapat pujian netizen pada ketika itu. Kebiasaannya, amat jarang untuk kita lihat perkara demikian daripada berlaku kerana ramai pemandu kini sudah menjadi lebih bijak dan tahu akibatnya jika terlalu mengikut emosi.

Persoalannya, jika anda melanggar kereta yang double park dan menghalang jalan keluar anda, adakah ia dikira salah anda meskipun kereta yang double park itu yang diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya?

double park,salah ke kalau langgar*Kredit foto: NST

Salah Ke Kalau Langgar?

Segala pelanggaran yang dibuat, tidak kiralah sama ada sengaja atau tidak masih dikira sebagai suatu kesalahan. Pasti ada yang tidak berpuas hati dengan keputusan ini memandangkan kereta double park tersebut yang menjadi punca serta pihak pertama yang melakukan kesalahan jalan raya. Memanglah Myvi itu bersalah kerana double park, tetapi pemandu trak berkenaan juga dikira bersalah kerana telah melanggar Myvi tersebut.

Jika anda didapati melanggar kereta yang double park, anda boleh didakwa di bawah LN166/59 Peraturan 10 Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 yang membolehkan anda didenda sebanyak RM300. Bukan itu sahaja, anda juga boleh didakwa di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang menyatakan:

“Seseorang yang memandu suatu kenderaan motor di jalan secara tidak cermat tanpa memberi perhatian yang sepatutnya atau tanpa pertimbangan yang munasabah terhadap orang lain yang menggunakan jalan itu dikira sebagai suatu kesalahan di mana jika disabitkan bersalah, boleh dihukum denda dari RM4,000 hingga RM10,000 dan dipenjarakan sehingga tidak lebih dari 12 bulan.”

double park,kereta,salah ke kalau langgar,undang-undang

Kereta Yang Double Park Tak Salah Ke?

Sudah semestinya salah! Tahukah anda, kereta yang didapati double park boleh ditunda dan dikenakan denda sebanyak RM300? Bukan itu sahaja, di bawah Seksyen 48(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, ia menjadi satu kesalahan jika pemandu memberhentikan kenderaan di mana-mana jalan dalam apa-apa kedudukan atau keadaan yang mungkin menyebabkan bahaya atau kesusahan kepada pengguna jalan yang lain atau kepada lalu lintas.

Di bawah seksyen ini, tindakan double park yang menyusahkan orang lain boleh dikenakan denda dari RM1,000 hingga RM5,000 atau penjara selama setahun atau kedua-duanya jika disabitkan bersalah. Pihak berkuasa seperti PDRM dan JPJ juga diberi kuasa untuk mengapit (clamp) tayar kereta itu atau menundanya ke tempat lain bagi mengawal lalu lintas.

Pendek kata, jika kenderaan anda dihalang oleh kereta double park, janganlah sesekali langgar kereta tersebut. Biarkan sahaja kereta itu berada pada pihak yang salah. Kalau langgar juga, nanti dua-dua jadi bersalah. Tapi kalau tak boleh langgar, apa yang kita boleh buat jika terperangkap dalam situasi ini?

hubungi majlis perbandaran tempatan,double park

Apa Yang Boleh Dilakukan?

  • Semak cermin hadapan kereta tersebut, mungkin pemandu ada tinggalkan nombor telefonnya disitu untuk dihubungi.
  • Bunyikan hon jika tiada nombor telefon ditinggalkan. Aksi ini mungkin akan mengundang perhatian orang ramai tapi itulah tujuannya. Kena tebalkan muka sikitlah.
  • Hubungi majlis perbandaran tempatan seperti DBKL, MBPJ dan sebagainya untuk tindakan selanjutnya.

langgar kereta,double park,salah ke?

Ingat, jangan sesekali mengambil keputusan sendiri dengan melanggar kereta berkenaan. Tetapi jika berlaku kecemasan, tidak mustahil perkara ini boleh berlaku. Yang paling penting, jika anda terpaksa double park, sekurang-kurangnya tinggalkanlah nombor telefon anda untuk dihubungi. Nanti tak pasal-pasal kemik pula kereta kena hentam.

Bertimbang rasalah di jalan raya!

 相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序