Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

10 Sikap Buruk Pemandu Di Malaysia – Anda Yang Mana Satu?

汽车专题

10 Sikap Buruk Pemandu Di Malaysia – Anda Yang Mana Satu?

Apakah pengalaman terburuk yang anda pernah hadapi akibat daripada sikap buruk dan tidak bertanggungjawab sesetengah pemandu di Malaysia?


Kalau nak kupas tentang pelbagai sikap buruk pemandu di jalan raya, silap-silap sampai 3 hari pun tak habis. Jadi kami senaraikan 10 sikap buruk pemandu di Malaysia yang boleh menyebabkan kemalangan serta hukuman yang dikenakan.

had laju kenderaan*Kredit Infografik: Berita Harian

1. Melebihi Had Laju

Ada sesetengah pemandu di Malaysia berjiwa kelajuan seakan-akan ada alahan untuk menepati had laju yang ditetapkan. Mungkin enjin kereta mereka akan meletup jika pandu mengikut had laju yang ditetapkan? Tapi masalah memandu melebihi had laju ini bukan hanya berlaku di Malaysia, malah seluruh dunia ada masalah sama.

Laporan penyiasatan pelanggaran dikeluarkan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) pada 2020 ada menyebut bahawa tingkah laku memandu melebihi had laju menjadi sebab utama kemalangan maut di Malaysia sepanjang tempoh enam tahun, iaitu antara 2011 hingga 2016.

Memandu melebihi had laju berisiko untuk mengakibatkan kereta hilang kawalan sehingga menyebabkan kemalangan yang boleh mendatangkan kecederaan mahupun kematian. Jadi tidak hairanlah mengapa memandu melebihi had laju menjadi kesalahan di bawah Seksyen 40(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Saman RM300 akan dikenakan serta merta jika anda ditahan. Jika menyebabkan kemalangan, anda boleh dihukum penjara tidak lebih 10 tahun serta denda tidak melebihi RM10,000.

memandu di lorong kecemasan

2. Memandu Di Lorong Kecemasan

Sikap tidak bertanggungjawab segelintir pemandu yang menggunakan lorong kecemasan untuk mengelak kesesakan lalu lintas turut mengundang kepada peningkatan kadar kemalangan di lebuh raya. Fungsi lorong kecemasan adalah untuk digunakan pihak berkuasa bagi memberi bantuan kepada pengguna jalan raya yang berdepan masalah termasuk kemalangan.

Tindakan pemandu bodoh yang menggunakan lorong kecemasan sehingga menghalang laluan terbabit boleh menyebabkan ambulans mengambil masa lama untuk sampai ke lokasi kecemasan. Kelewatan rawatan boleh menyebabkan mangsa yang ingin diselamatkan itu meninggal dunia sekiranya mangsa cedera parah.

Sekiranya anda ditahan ketika memandu di lorong kecemasan, anda akan disaman RM300 serta boleh didakwa mengikut Kaedah 53(1) Kaedah Lalu Lintas Jalan Raya 1959 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1959 yang memperuntukkan denda hingga RM2,000 atau penjara hingga empat bulan atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

memotong di barisan berkembar

3. Memotong Di Garisan Berkembar

Salah satu kesalahan yang sering dilakukan tanpa sedar segelintir pemandu adalah memotong di garisan bekembar. Tak pastilah sama ada mereka tidur ketika kelas lesen atau memang degil, tetapi barisan berkembar merupakan zon larangan memotong.

Garisan berkembar boleh didapati di kawasan seperti jalan selekoh, jalan curam, jalan sempit, jalan yang ada terowong, kawasan persimpangan serta kawasan sekolah. Mana-mana pemandu yang bertindak memotong kenderaan hadapannya di jalan yang mempunyai garisan berkembar adalah melakukan kesalahan di bawah Kaedah-kaedah Lalu Lintas 167/59 [Kaedah 12(3)(A)] dan akan dikompaun sebanyak RM300.

memotong barisan,potong queue

4. Memotong Barisan

Ketika kenderaan di jalan raya sedang berbaris untuk menunggu giliran bergerak, menjadi satu kesalahan jika mana-mana kenderaan yang datang dari arah belakang untuk menyelit masuk ke bahagian hadapan barisan. Lebih teruk, kebanyakan mereka memotong barisan dengan menggunakan lorong kecemasan. Dah dua kesalahan kat situ!

Selain melibatkan kemalangan, aktiviti memotong barisan juga berpotensi menyebabkan pergaduhan di jalan raya. Tambah-tambah apabila dua-dua pemandu bersifat tidak mahu mengalah dan panas baran. Bila perkara ni berlaku, bukan sahaja boleh menyebabkan kesesakan, tapi siap boleh viral. Mana nak letak muka? Memotong barisan boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 166/1959 dan anda boleh dikenakan saman sebanyak RM300.

melanggar lampu isyarat

5. Melanggar Lampu Isyarat

Langgar lampu isyarat ni bukanlah maksudnya betul-betul hentam lampu isyarat tersebut (walaupun pernah jadi sebelum ini), tetapi kegagalan untuk mematuhi isyarat yang ditunjukkan oleh lampu isyarat tersebut. Masih ramai pengguna jalan raya yang tidak mematuhi lampu isyarat meskipun telah banyak kemalangan maut berlaku akibat daripada perbuatan itu.

Kegagalan mematuhi lampu isyarat merah akan dikenakan tindakan dibawah Seksyen 79(2) Akta Pengangkutan Jalan 1959 di mana anda akan dikompaun sebanyak RM300.

menggunakan telefon bimbit ketika memandu

6. Menggunakan Telefon Bimbit

Masyarakat perlu sedar bahawa penggunaan telefon bimbit semasa memandu kenderaan menjadi antara penyumbang berlakunya kemalangan jalan raya. Memandu memerlukan fokus dan kelalaian selama beberapa saat boleh mengakibatkan kemalangan.

Bermula 6 Julai 2020, kesalahan ini yang dicatatkan di bawah Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959, telah dikategorikan sebagai saman tidak boleh dikompaun dan kes perlu diselesaikan di mahkamah. Jika disabitkan kesalahan, hukuman denda boleh dikenakan sehingga RM1,000 atau penjara tidak lebih daripada tiga bulan. Sekiranya ia adalah sabitan kali kedua, hukuman denda sehingga RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

tali pinggang keledar

7. Tidak Memakai Tali Pinggang Keledar

Pemakaian tali pinggang keledar juga sering diabaikan oleh pemandu dan penumpang di jalan raya. Memandangkan kereta terkini ada memberikan amaran jika tali pinggang tidak digunakan ketika memandu, ada yang bertindak membeli kepala tali pinggang palsu untuk dipasang bagi mematikan amaran tersebut.

Itu merupakan tindakan paling tidak bijak kerana pemakaian tali pinggang keledar boleh mengurangkan risiko kecederaan parah dan kehilangan nyawa sebanyak 43% hingga 65%. Jika anda ingkar dengan peraturan ini, anda boleh didenda sebanyak RM300.

tidak menggunakan lampu isyarat membelok,signal

8. Tidak Guna Signal

Salah satu perkara yang menyakitkan hati yang sering berlaku di jalan raya adalah apabila terserempak dengan geng yang memberi lampu isyarat untuk membelok menggunakan niat. Ketahuilah bahawa pemandu lain tidak akan mengetahui hasrat anda untuk membelok tanpa memberikan lampu isyarat untuk membelok. Isyarat yang diberi melalui lampu signal adalah untuk memberitahu kepada pengguna jalan raya yang lain bahawa kita akan bergerak ke arah kiri atau kanan jalan raya.

Lampu signal adalah satu cara berkomunikasi diatas jalan raya dan ia dapat mengurangkan risiko kemalangan. Ingat, biar buruk asalkan reti guna signal!

mengekori rapat kenderaan,cucuk belakang

9. Cucuk Belakang

Satu lagi perangai kegemaran sesetengah pemandu Malaysia adalah dengan memandu laju menghampiri kenderaan di hadapan atau dipanggil cucuk belakang. Ada yang cucuk belakang untuk beri isyarat supaya ke tepi, dan ada yang cucuk belakang untuk mengelakkan diri daripada membayar tol. Apa pun alasan anda, perbuatan ini amat berbahaya sekiranya kereta hadapan menekan brek secara tiba-tiba.

Tindakan memandu terlalu rapat dengan kenderaan lain bukan sahaja membahayakan pemandu kenderaan terbabit malah turut menjadi faktor utama kepada berlakunya kemalangan jalanraya. Ingatlah bahawa melanggar kenderaan di hadapan merupakan satu kesalahan dan boleh dikenakan saman sebanyak RM300.

merokok semasa memandu

10. Hisap Rokok Dalam Kereta

Meskipun buat masa ini tiada saman dikenakan jika anda merokok ketika memandu dalam kenderaan persendirian, namun sikap merokok ketika memandu akan membuatkan pemandu membuang sisa puntung rokok di atas jalan. Jarang sekali kita lihat perokok yang menyimpan puntung rokok di dalam kereta untuk di buang ke dalam tong sampah.

Selain membahayakan kesihatan serta menggalakkan pembuangan sampah merata-rata, tindakan merokok di dalam kereta boleh mendatangkan bau kurang senang terhadap kereta anda. Anda mungkin tidak lagi menghidunya, tetapi orang yang tidak merokok pasti dapat mengecam bau ini.

cara membuat aduan kesalahan lalu lintas

Antara 10 tindakan buruk yang sering dilakukan pemandu di negara ini, yang mana satu yang sering anda lakukan? Jika tiada, baguslah. Jika ada, pandai-pandailah muhasabah diri sebelum nasi menjadi bubur. Sekiranya anda terjumpa dengan golongan yang masih ingkar terhadap peraturan jalan raya seperti menggunakan lorong kecemasan ketika memandu, melanggar lampu isyarat, memotong barisan dan cucuk belakang, anda boleh melaporkan pada JPJ secara terus dengan menghantar bukti gambar, nombor pendaftaran kereta, tarikh, masa, serta lokasi kejadian ke hotline JPJ di 013-4498997.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序