Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Jika Kemalangan Ketika Pandu Uji Kereta, Siapa Perlu Tanggung Ganti Rugi?

Rencana

Jika Kemalangan Ketika Pandu Uji Kereta, Siapa Perlu Tanggung Ganti Rugi?

Jika anda terlibat dalam kemalangan semasa memandu uji kereta di bilik pameran, siapa yang perlu tanggung kos ganti rugi tersebut?


Pandu uji kenderaan baharu memang sesuatu pengalaman yang menerujakan. Memandangkan kereta merupakan komitmen kedua terbesar kebanyakan rakyat Malaysia, penting untuk anda meneliti sesebuah kenderaan itu secara menyeluruh sebelum membuat pembelian.

Meskipun segala spesifikasi mengenai sesebuah kereta itu telah dinyatakan pada brochure atau iklan, namun cara yang terbaik untuk menilai kereta secara menyeluruh sebelum membuat pilihan adalah dengan memandu uji kenderaan tersebut. Dengan cara ini, anda dapat merasai sendiri pengalaman memandu kereta yang ingin dibeli dan mengesan keupayaan, kualiti, kelebihan atau kekurangan sesuatu kereta.

test drive,pandu uji,honda,kemalangan,kos ganti rugi

Walau bagaimanapun, dalam keghairahan memandu uji kereta tersebut, apa yang bakal berlaku sekiranya anda terlibat dalam kemalangan semasa memandu uji kereta? Siapakah yang bertanggungjawab atas kos baik pulih segala kerosakan pada kereta tersebut? Adakah pemandu perlu membeli kenderaan tersebut?

Jawapannya, ia bergantung pada jenis-jenis kemalangan juga. Namun pemandu tidak diwajibkan membeli kenderaan tersebut. Sebaliknya, kerugian atau kos ganti rugi boleh ditanggung oleh 3 pihak seperti berikut berdasarkan situasi:

  • Pengedar
  • Pemandu
  • Pihak Ketiga

showroom,pengedar,bilik pameran,proton,perodua,pandu uji,kemalangan

Kos Ditanggung Pengedar

Jika kemalangan yang berlaku hanyalah menyebabkan kerosakan kecil seperti calar dan kemik, kebiasaannya kos ganti rugi akan ditanggung sendiri oleh pihak pengedar. Untuk pengetahuan anda, kereta pandu uji ini biasanya dilindungi oleh insurans fleet yang memberi perlindungan kepada kenderaan baharu atau kenderaan yang tidak berdaftar.

Dengan itu, insurans ini melindungi segala kerosakan kecil yang berlaku pada kereta pandu uji tersebut tanpa mengira salah mana-mana pihak. Akan tetapi, janganlah terlalu teruja untuk memandu uji tanpa membaca dan memahami segala terma terma dan syarat yang dinyatakan sebelum menandatangani apa-apa dokumen seperti liability waiver.

Jika anda menandatangi dokumen seperti itu, ia menandakan bahawa anda tahu dan faham segala risiko yang boleh terjadi semasa memandu uji. Jika berlaku sebarang kerosakan atau kemalangan, anda mungkin perlu bertanggungjawab ke atas kerosakan tersebut.

pandu uji,kemalangan,pemandu,kos ganti rugi

Kos Ditanggung Pemandu

Jika kemalangan yang berlaku merupakan kemalangan besar seperti total lost, kereta remuk, terbalik dan sebagainya, kos akan ditanggung oleh pemandu sepenuhnya dalam kes-kes tertentu. Jika anda terlibat dalam kes seperti ini, anda perlu melaporkan kemalangan tersebut kepada polis agar siasatan menyeluruh dapat dilakukan.

Sekiranya pihak polis mendapati bahawa anda merupakan punca kemalangan, segala kos baik pulih kenderaan pandu uji berkenaan akan dituntut daripada polisi insurans kereta milik anda secara automatik meskipun anda tidak memandu kereta anda.

Perkara seperti ini turut akan diguna pakai jika anda memandu kereta sewa. Tetapi ia bergantung pada nilai perlindungan kereta anda. Anda mungkin perlu membayar lebih jika amaun tersebut tidak mencukupi untuk membayar segala kos baik pulih tersebut. Lebih buruk sekiranya anda tidak mempunyai insurans kereta sedia ada kerana anda perlu membayar ganti rugi menggunakan duit poket anda 100%.

kemalangan,pandu uji,kos ganti rugi,pihak ketiga,insurans

Kos Ditanggung Pihak Ketiga

Namun lain pula ceritanya jika pihak polis mendapati bahawa anda bukanlah punca kemalangan tersebut dan sebaliknya, pemandu lain yang melanggar atau menyebabkan kemalangan. Jika ini berlaku, segala kos baik pulih akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak ketiga. Pihak ketiga akan bertanggungjawab atas kos baik pulih dalam kes seperti ini:

  • Kereta Pandu Uji Dilanggar Pemandu Lain
    • Jika pemandu lain menjadi punca kemalangan, segala urusan selanjutnya akan diuruskan sendiri oleh pihak pengedar seperti laporan kemalangan dan tuntutan insurans terhadap pihak ketiga. Namun jika anda mengalami kecederaan, anda perlu menanggung segala kos rawatan melalui insurans kereta persendirian (uninsured motorist coverage) atau insurans kesihatan milik anda.
  • Kereta Pandu Uji Rosak
    • Sekiranya kemalangan berlaku ekoran daripada kerosakan teknikal pada kereta pandu uji tersebut, kebiasaannya pihak pengedar akan menanggung segala kos ganti rugi dan kos lain yang terlibat, termasuklah memberi pampasan terhadap segala kecederaan yang dialami oleh mana-mana individu yang terlibat dalam kemalangan itu.

Secara amnya, anda hendaklah sentiasa berhati-hati semasa memandu, tidak kiralah sama ada anda memandu kereta persendirian ataupun kereta pandu uji bagi mengelakkan kemalangan daripada berlaku. Bukan apa, bila kes seperti ini berlaku, ia akan merumitkan dan memanjangkan lagi perjalanan pembelian kereta anda. Nanti silap-silap nak beli kereta pun dah tiada mood sebab kena bayar ganti rugi.

test drive,pandu uji,media drive,honda cr-v,kemalangan,ganti rugi

Kesimpulannya, dapatkan kepastian dan pengesahan pengedar sama ada kenderaan pandu uji itu telah dilindungi insurans atau tidak sebelum memandu uji kenderaan berkenaan. Untuk maklumat lanjut tentang perkara ini, hubungi sahaja penasihat jualan atau ejen insurans anda untuk mendapatkan penjelasan selanjutnya supaya anda tidak terperangkap dalam situasi seperti ini.For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang