Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

MOF: Toyota Vellfire Lebih Jimat Kos Sewaan Berbanding Proton Perdana

Auto News

MOF: Toyota Vellfire Lebih Jimat Kos Sewaan Berbanding Proton Perdana

Penukaran Kenderaan Rasmi Jawatan (KRJ) daripada model Proton Perdana 2.4 Premium kepada Toyota Vellfire 2.5L, dapat menjimatkan perbelanjaan sewaan kenderaan kerajaan. 


Kementerian Kewangan (MOF) dalam satu kenyataan memaklumkan kos sewa bulanan bagi Toyota Vellfire 2.5L adalah lebih rendah, iaitu RM4,851.61 berbanding Proton Perdana 2.4 Premium (RM4,854.41), lapor Berita Harian. 

"Penukaran model KRJ juga dibuat berikutan penamatan pengeluaran Proton Perdana 2.4 Premium pada 2014," menurut kenyataan itu. 

*Kredit foto: Malaysiakini 

Baru-baru ini, tular dalam media sosial mengenai penggunaan Toyota Vellfire 2.5L bagi menggantikan model Proton Perdana 2.4 Premium sebagai kenderaan rasmi Jemaah Menteri, apabila proses penggantiannya dimulakan pada April lalu. 

Ini berikutan kenyataan di Facebook Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin pada 3 November lalu yang mengulas tentang "bantuan kereta Vellfire sebanyak RM5,759.35 sebulan" kepada Jemaah Menteri diikuti dengan ucapan tahniah.  

Sim mengulas soalan lisannya di Dewan Rakyat yang bertanya kepada Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengenai kos penyediaan Vellfire sebagai KRJ sejak Mac 2020, dan kos bulanan pajakan kenderaan mewah itu daripada syarikat konsesi, Spanco. 

*Kredit foto: Harian Metro 

Menerusi jawapan bertulis yang diberikan, Tengku Zafrul berkata kerajaan telah memulakan proses penggantian daripada Proton Perdana 2.4L kepada Toyota Vellfire 2.5L sejak April tahun ini. 

"Kos pajakan bulanan terdiri daripada RM4,851.61 untuk kos sewa bulanan dan RM907.74 untuk kos penyelenggaraan. Kerajaan juga telah membayar kos pajakan sebanyak RM1.42 juta kepada syarikat konsesi sehingga September," kata Tengkul Zafrul. 

Menurutnya lagi, cadangan penukaran model KRJ itu telah dipertimbangkan ketika pentadbiran kerajaan terdahulu, namun hanya dilaksanakan tahun ini. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now