Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Toyota GR86 Elektrik Diperkenal – Untuk Kegunaan Litar Lumba Sahaja

Auto News

Toyota GR86 Elektrik Diperkenal – Untuk Kegunaan Litar Lumba Sahaja

Sebuah firma penalaan prestasi di Kanada, Scalar Performance telah memperkenalkan Toyota GR86 elektrik untuk kegunaan litar perlumbaan dan jauh lebih padu berbanding versi petrol.


Setelah membuat penampilan pertama pada pameran perdagangan Persatuan Pasaran Peralatan Khas (SEMA) di Las Vegas baru-baru ini, Scalar SCR1 atau dikenali sebagai Toyota GR86 berkuasa bateri ini dibangunkan untuk 'Siri Super Touring' Persatuan Sukan Auto Kebangsaan AS (NASA).

Walau bagaimanapun, model ini tidak akan dijual di bilik pameran dalam masa terdekat. Sebaliknya ia dibangunkan untuk kegunaan litar perlumbaan sahaja buat masa ini.

Kereta Lumba Toyota GR86 Elektrik

Toyota GR86 EV

Scalar SCR1 merupakan kereta elektrik pertama yang menerima kelulusan untuk menyertai pertandingan NASA dan telah bersedia untuk membuat debut perlumbaannya tahun depan menentang pesaing berkuasa petrol.

Kuasa Scalar SCR1 dijanakan oleh motor elektrik 800 volt, menghasilkan sehingga 333 PS dan 468 Nm tork. Ini menyaksikan peningkatan ketara pada enjin petrol 2.4 liter pada Toyota GR86 yang menghasilkan 235 PS dan 250 Nm.

Toyota GR86 EV

Kuasa ini dihantar ke roda belakang melalui kotak gear satu kelajuan dan slip-differential terhad. Scalar mendakwa SCR1 boleh memecut dari 0 hingga 98km/j (60mph) dalam 3.9 saat sebelum mencapai kelajuan tertinggi 267km/j.

Menurut prestasi Scalar, bateri 65kWh SCR1 dipasang dengan sistem pengurusan khas yang direka untuk menghentikan sel ion litium daripada mengalami peningkatan mendadak dalam suhu dan boleh menyebabkan kebakaran.  Namun sistem pencegah kebakaran akan diaktifkan jika kenderaan mula terbakar, kata syarikat itu.

Toyota GR86 EV

Firma Kanada itu mendakwa SCR1 boleh dipandu secara maksimum sehingga 45 minit di trek perlumbaan, manakala baterinya mampu dicas penuh dalam masa kurang daripada 20 minit apabila menggunakan pengecas pantas DC 150kW.

Selain itu, terdapat juga peningkatan mekanikal tambahan seperti suspensi boleh laras Öhlins dan angkup brek Wilwood (depan enam piston, belakang empat omboh), terletak di belakang roda Enkei 18 inci yang ringan.

Toyota GR86 EV

Jika dibandingkan dengan Toyota GR86 yang biasa, bahagian luar SCR1 dipasang dengan splitter hadapan yang besar, sayap belakang dan difusser untuk menjana downforce ketika bergerak kelajuan.

Bahagian dalaman Scalar SCR1 pula dilengkapi dengan alatan yang diluluskan untuk kegunaan trek oleh NASA seperti roll cage, tempat duduk lumba dan tali pinggang keledar enam mata.

Toyota GR86 EV

Dengan semua perubahan yang dilakukan pada model elektrik GR86 ini, Scalar mendakwa SCR1 mempunyai berat 1378kg, iaitu hanya 80kg lebih berat daripada Toyota GR86 GT berkuasa petrol.

Pada mulanya, model elektrik ini hanya terhad kepada hanya 10 contoh. Namun SCR1 ini secara tidak langsung akan mengetuai perjalanan ke arah pembangunan generasi kedua. Scalar turut memberitahu bawa pemilik kereta lumba elektrik generasi pertama tetap boleh membuat peningkatan perkakasan dan perisian secara percuma.

Toyota GR86 EV

Dari segi harga, Scalar masih belum mengumumkan harga untuk SCR1, namun ia dipercayai jauh lebih mahal daripada model GT86 yang boleh didapati di negara kita pada harga RM257k hingga 264k manakala Toyota GR86 versi petrol sayangnya masih belum membuat kemunculan di negara kita.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now