Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Asal Usul Gelaran King Myvi – Raja Di Jalan Raya Atau Raja Di Dada Berita?

汽车专题

Asal Usul Gelaran King Myvi – Raja Di Jalan Raya Atau Raja Di Dada Berita?

Perodua Myvi sering digelar King of Highway atau King of The Road di Malaysia. Tetapi kenapa dan bagaimana gelaran tersebut boleh timbul?


Tidak dinafikan, Perodua Myvi merupakan kereta tempatan paling berjaya dalam sejarah Malaysia kerana ia berubah mengikut peredaran zaman untuk kekal relevan di pasaran. Model ini merupakan kereta yang paling laris terjual dengan lebih 1 juta unit telah terjual setelah 16 tahun berada dalam pasaran.

perodua myvi,king of the road,king of highway

Walau bagaimanapun, gelaran King ini tidak diberikan kepada Myvi hanya kerana jumlah jualannya yang menandingi semua kereta tempatan lain. Sebaliknya gelaran itu diberikan kepada Myvi atas sebab-sebab yang ‘tertentu’ yang mengejutkan Malaysia. Tapi dari mana munculnya gelaran King ini pada Myvi?

kemalangan,DUKE,2015,myvi,pajero,maut

Kemalangan Maut DUKE 2015

Nama Myvi sebagai King mula terkenal di bibir warga net setelah insiden kemalangan maut di Lebuh Raya DUKE yang melibatkan 2 Perodua Myvi dan Mitsubishi Pajero pada tahun 2015. Kedua-dua pemandu Myvi itu merupakan sebahagian daripada 6 Perodua Myvi lain yang sedang berlumba di jalan berkenaan pada ketika itu.

Apa yang menyedihkan, kemalangan tersebut telah meragut nyawa 3 sekeluarga yang sedang dalam perjalanan pulang ke rumah mereka sementara pemandu serta penumpang kedua-dua Perodua Myvi itu hanya cedera ringan. Kes ini telah menyebabkan ramai orang marah terhadap pelaku serta simpati keatas 2 orang kanak-kanak yang menjadi anak yatim piatu hanya kerana tindakan segilintir pemandu Myvi yang tidak bertanggungjawab.

Daripada rakaman CCTV yang tersebar, keenam-enam Perodua Myvi yang berlumba itu kelihatan dipandu dengan amat laju sebelum kemalangan berlaku. Mungkin juga dari situlah bermulanya nama Perodua Myvi ini diangkat sebagai King of Highway. Ianya bukanlah pujian, lebih kepada kutukan. Tentu sekali ia bukan satu permulaan yang cemerlang.

perodua myvi,masuk shopping mall,kemalangan

Terkenal Atas Sebab-Sebab Yang Salah

Selain terkenal di lebuh raya, Myvi juga terbukti gagah di atas segala jenis permukaan jalan termasuk di udara. Setiap tahun, ada sahaja berita yang timbul mengenai Perodua Myvi atas sebab-sebab yang salah seperti berlumba, terbang, redah banjir, turun tangga, masuk pusat membeli belah dan macam-macam lagi.

perodua myvi,king,redah banjir,buat hal,turun tangga

Meskipun ia bukanlah satu perkara yang bagus, namun berita-berita kemalangan yang pelik dan luar biasa melibatkan Perodua Myvi ini boleh dianggap sebagai salah satu perkara yang sudah boleh dijangka oleh banyak pihak sebab ianya bukan sesuatu yang baru, apatah lagi bila ia melibatkan Perodua Myvi.

perodua Myvi,jalan raya,banyak*Kredit foto: Harian Metro

Paling Banyak Atas Jalan

Di Malaysia, jumlah keseluruhan kenderaan di jalan raya berada dalam lingkungan 11,000,000 unit kenderaan. Dalam jumlah tersebut, lebih 1 juta unit merupakan Perodua Myvi sahaja. Maksudnya, dalam setiap 10 bilangan kereta di atas jalan, ada 1 Perodua Myvi. Jadi lebih tinggi jumlah Myvi di jalan raya, semakin keraplah terlihat perangai peliknya.

Meskipun segala isu tentang Myvi ini disebabkan oleh sikap individu, tapi rakyat Malaysia tak gelar kereta lain sebagai King selain Myvi. Ini kerana kekerapan model ini dilihat dipandu secara berbahaya amat tinggi berbanding kenderaan lain.

darah muda,perodua myvi,pemanduan berbahaya

Darah Muda

Oleh kerana Myvi dijual dengan harga mampu milik, ia sering menjadi pilihan utama orang muda dalam memilih kereta pertama mereka. Walaupun bukan semua, namun terdapat segelintir pemandu berdarah muda ini gemarkan sesuatu yang lasak dan mencabar. Ada yang suka tekan di lebuh raya, ada yang suka ubah suai kereta, ada yang kaki lumba dan ada juga yang suka bagi lampu tinggi untuk suruh orang ketepi. Biasalah, nak cipta pengalaman di usia muda.

Akibat pemanduan yang tidak cermat seperti yang dinyatakan, banyak kemalangan berlaku yang melibatkan Myvi yang dipandu terlalu laju sehingga hilang kawalan. Mungkin ramai pemandunya yang telah terpedaya dengan gelaran King yang diberikan oleh orang ramai kepada model itu sehingga mereka betul-betul percaya kereta itu mampu menangani pelbagai situasi berbahaya.

perodua myvi,nissan gt-r r35,kemalangan,godzilla vs king

King Sebagai Panggilan Sarkastik

Tidak kiralah sama ada anda setuju atau tidak, namun gelaran King ini lebih banyak digunakan sebagai panggilan sarkastik pada Myvi atas pelbagai kesalahan yang dilakukan oleh segelintir pemandunya. Dari segi jualan, harga serta ciri-ciri yang ditawarkan, Myvi memang merupakan pilihan terbaik. Tetapi, nama King ini lebih sinonim dengan Myvi setelah beberapa edisi kemalangan pelik serta sikap-sikap segelintir pemandunya yang kerap tular di media sosial.

perodua myvi,initial D,parodi,AE86

Oleh kerana gelaran King ini jugalah pengguna jalan raya lain semakin berhati-hati dan berwaspada setiap kali terserempak dengan Myvi yang dipandu laju di atas jalan. Bila orang dah mula bagi laluan untuk King, semakin menjadi-jadilah perangainya di jalan raya. Lebih baik beri laluan daripada berisiko terlibat dengan kemalangan sebab dicucuk dari belakang, kan?

perodua myvi,generasi ketiga,2020

Kesimpulannya, nama King ini sering digunakan atas sebab-sebab yang luar biasa. Meskipun kebanyakan sebab-sebab berikut bukanlah sesuatu yang patut dicontohi, namun ia tidak dapat menafikan Myvi sebagai kereta mampu milik yang berbaloi untuk dimiliki. Sebab itu ramai masih memilih Myvi sebagai kereta pilihan nombor 1 rakyat Malaysia.

Adakah Perodua Myvi ini betul-betul King di mata anda?相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序