Kerajaan Tangguh Kenaikan Kadar Tol Lebuh Raya Bagi Tahun Ini

Auto News

Kerajaan Tangguh Kenaikan Kadar Tol Lebuh Raya Bagi Tahun Ini

Kerajaan bersetuju untuk menangguhkan kenaikan kadar tol lebuh raya bagi tahun ini bermula 1 Januari hingga 31 Disember 2021.


Menurut Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof, tindakan kerajaan untuk menangguhkan kadar kenaikan tol ini merupakan tanda prihatin terhadap peningkatan kos sara hidup rakyat ekoran penularan wabak COVID-19 di negara ini.

*Kredit foto: NST

Tambah beliau, tiga lebuh raya seperti Lebuh Raya Shah Alam (KESAS), Lebuh Raya Lembah Kelang Selatan (SKVE) serta Lebuh Raya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2) sepatutnya menerima kenaikan kadar tol bermula 1 Januari 2021 telah ditangguhkan sehingga 31 Disember 2021.

lebuh raya DUKE,Damansara,ulu klang,plaza tol*Kredit foto: DUKE Highway

Bukan itu sahaja, penangguhan kenaikan kadar tol bagi semua kelas kenderaan membabitkan 21 lebuh raya dan satu plaza tol sebelum ini tetap diteruskan. Antaranya Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), Lebuh Raya Duta – Ulu Kelang (DUKE), Lebuh Raya Damansara Puchong (LDP) dan Lebuh Raya KL – Putrajaya (MEX).

‘Kenaikan di satu lebuh raya dan dua plaza tol ditangguhkan untuk kenderaan Kelas 1 dan kelas 5 sahaja manakala satu lebuh raya dan tiga plaza tol ditangguhkan kenaikan bagi kenderaan Kelas 5 sahaja dan kenaikan kadar tol di satu lebuh raya ditangguhkan untuk kenderaan kelas 2,3,4 dan 5,” tambah beliau.

lebuh raya MEX,Putrajaya,Bukit jalil,Plaza tol*Kredit foto: MEX Highway

Susulan pengumuman penangguhan ini, kerajaan perlu menanggung pampasan yang dianggarkan sebanyak RM2.25 bilion. Perundingan dengan syarikat konsesi untuk menstrukturkan semula kadar tol secara bersama masih lagi berjalan dan kabinet telah bersetuju untuk memuktamadkan ia sebelum tahun 2023.

Anggaran pampasan ini dibuat berdasarkan formula pengiraan pampasan yang ditetapkan dalam perjanjian konsesi dan jumlah sebenar bayaran pampasan tol akan ditentukan selepas proses verifikasi trafik dilakukan oleh Lembaga Lebuhraya Malaysia.

Meskipun kerajaan memberitahu tiada kenaikan kadar tol pada tahun ini, aktiviti merentas negeri masih lagi tidak dibenarkan ekoran peningkatan kes positif COVID-19. PKP, PKPP dan PKPB yang telah diperintahkan bermula 29 April 2021 akan berterusan sehingga 17 Mei 2021. Jadi janganlah anda meraikan berita ini dengan merentas negeri untuk pulang ke kampung bagi menyambut raya pula.

Nampaknya tiadalah peluang untuk melihat sejuta kenderaan pulang beraya ke Pantai Timur untuk tahun ini. Semoga tahun depan dapat rayalah. 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now