Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

5 Cara Untuk Memperbaharui Kereta Anda

Insights

5 Cara Untuk Memperbaharui Kereta Anda

Sudah lama anda bersamanya dan sepanjang tahun-tahun tersebut, dia sentiasa setia mengiringi anda meneroka pengalaman-pengalaman baru dalam hidup anda. 

Kami sebenarnya bercakap tentang kereta anda. Ia telah menempuh pelbagai halangan, tetapi lambat laun, dia pasti akan menjadi tua. Jadi, di musim perayaan ini, jagalah teman sejati anda dan bantulah dia agar kereta anda kekal kuat untuk tahun-tahun yang akan datang.

Tayar Baru

Perjalanan beribu-ribu kilometer boleh menjejaskan tayar kereta anda. Ini bukan sahaja disebabkan oleh tayar yang mudah haus, tetapi juga habuk-habuk brek pada tayar yang membuatkan ia kelihatan buruk dan lama.

Jadi mengapa tidak menggantikan tayar tersebut dengan tayar-tayar baru? Pasaran tayar kini menawarkan pelbagai pilihan dengan beraneka reka bentuk. Carilah yang sesuai untuk kereta anda, tetapi jangan lupa untuk mematuhi spesifikasi tayar yang disyorkan bagi kereta anda. Rim yang terlalu besar boleh mengakibatkan bearing kereta menjadi haus dengan lebih cepat. Dan ini akan menelan kos yang tinggi untuk perbaiki.

Warna Baru ; hantar kereta untuk pemerincian

Ubah wajah kereta anda dengan warna baru, bersama-sama dengan tayar baru yang hebat. Gunakan kreativiti anda semasa memilih daripada beratus-ratus warna yang ada. Luaskan imaginasi anda dengan memadankan beberapa warna kegemaran anda untuk dijadikan sebagai corak jalur perlumbaan (mengapa tidak?).

Kerja mengecat kereta sepenuhnya biasanya menelan kos dalam RM1,000 atau lebih. Ini boleh membantu memberikan gambaran visual yang lebih menarik, serta ketenangan fikiran buat anda kerana tidak perlu fikir tentang karat. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk mengemaskini butiran kereta anda dengan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia sekiranya anda memilih untuk menukar warna original kereta anda.

Jika cat baru tidak diperlukan, kekalkan sahaja cat yang ada. Kerja pemerincian yang baik boleh memberikan impak visual yang hebat. Pertimbangkan juga salutan yang berkualiti agar warna cat terus kekal untuk tahun-tahun yang akan datang.

Penggantinan suspensi/sesendal; kehausan

Bonggolan jalan raya membawa masalah kepada anda? Ini mungkin disebabkan oleh sesendal serta suspensi kereta anda sudah kehausan dan perlu diganti. Alat-alat ini bukan sahaja memberikan keselesaan kepada penumpang, malah juga memainkan peranan yang penting dalam kawalan kereta.

Kebanyakan sesendal kereta diperbuat daripada getah dan boleh menjadi keras dari masa ke masa. Ini mengurangkan kecekapannya dalam penyerapan getaran, lantas menjadikan perjalanan anda lebih sukar. Komponen suspensi, seperti spring dan peredam boleh kehausan selepas beberapa tahun dan mungkin juga menjadi bocor.

Penukaran pengambilan enjin; penapis udara; kotak udara; pembersihan karbon untuk kereta lama

Sama seperti kita, kereta kita juga memerlukan udara yang baik untuk berfungsi pada prestasi yang tertinggi. Penggunaan kereta setiap hari boleh mengumpul habuk dan sisa karbon pada enjin. Bahan-bahan pencemaran dalam enjin ini boleh menyebabkan penggunaan bahan api yang lebih tinggi, serta mengurangkan prestasi kereta anda. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan pada kereta kesayangan anda.

Sebab itulah pemeriksaan kereta perlu dilakukan dengan kerap. Mungkin kini adalah masanya bagi menukar kotak dan penapis udara atau hantarkan kereta anda untuk pembersihan karbon. Ini mungkin boleh membantu enjin anda kembali berfungsi dengan prestasi maksimum.

Perbaharu Ruang Dalaman

Walaupun kereta anda kelihatan cantik dari luar, namun, ruang dalamannya adalah tempat di mana anda akan berada bila memandu. Ruang dalaman kereta memang mudah untuk terjejas. Peluh, kotoran makanan dan minuman, plastik hilang warna adalah antara perkara yang boleh menjejaskan kabin kereta anda.

Mengapa tidak perbaharu ruang dalaman kereta anda? Beberapa syarikat menawarkan perkhidmatan pembaharuan untuk ruang dalaman kereta bagi membuatkan ia kelihan seperti hari pertama anda memandunya. Ruang dalaman yang baru dan terjaga pasti membuatkan anda lebih selesa.

Jadi, itulah lima tindakan mudah yang boleh anda ambil untuk membuatkan ejin dan kereta lama anda kelihatan baru serta berfungsi pada prestasi yang tertinggi. Bagi sesetengah orang, nostalgia kereta lama adalah sesuatu tidak tergambar nilainya.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now