Sudahkah Anda memeriksa Tiga Perkara Penting Ini Sebelum Memandu Pulang Ke Kampung?

Insights

Sudahkah Anda memeriksa Tiga Perkara Penting Ini Sebelum Memandu Pulang Ke Kampung?

Musim perayaan hampir menjelang tiba dan jika anda merancang untuk memandu pulang ke kampung, pastikan anda luangkan masa bagi memeriksa beberapa perkara pada kereta anda. Kereta yang rosak ketika dalam perjalanan balik ke kampung boleh menghilangkan keceriaan dan merosakkan suasana.

Anda mungkin telah menghantar kereta anda untuk penyelenggaraan seperti yang dijadualkan, tetapi tidak salah sekiranya anda membuat pemeriksaan sekali lagi bagi memastikan kesemuanya telah diselenggara dengan betul.

Tayar

Adakah tayar anda diisi dengan tekanan yang betul? Rujuk pada manual kereta untuk tekanan angin yang tepat. Jangan lupa untuk memeriksa tayar ganti anda sekali. Tiada gunanya tayar ganti sekiranya ia kempis dan tidak berangin.

Dalam kebanyakan kereta, biasanya terdapat satu stiker pada pintu belah pemandu atau penahan isian petrol yang menunjukkan tekanan tayar angin yang disyorkan.

Juga, jangan lupa untuk pastikan bunga tayar masih dalam keadaan yang baik. Jangan menilai bunga tayar anda menggunakan pandangan kasar mata kerana ini mungkin memberikan gambaran yang tidak tepat dan subjektif. 

Semua tayar mempunyai blok penunjuk bunga dalam jalurannya. Sekiranya garisan penunjuk itu adalah pada aras yang sama dengan bunga, maknanya tayar anda sudah tidak selamat untuk digunakan lagi.

Lampu

Pernahkah anda memandu di belakang kereta yang tidak mempunyai lampu brek atau lampu belakang yang berfungsi? Jika anda tidak mempunyai sesiapa untuk membantu memeriksa keadaan lampu anda, undurkan kereta anda ke arah pintu kaca ataupun dinding putih di kawasan yang gelap.

Pasangkan lampu hadapan kereta anda dan perhatikan refleksinya. Jangan lupa untuk periksa lampu brek, lampu undur serta lampu penunjuk arah.

Bendalir Enjin

Periksa kesemua bendalir penting dalam kenderaan anda – minyak enjin, bendalir brek, bendalir bateri, bendalir pengelap cermin.

Rujuk pada manual kereta anda tentang kedudukan bahagian-bahagian tersebut serta arahan spesifik untuk memeriksanya.

Sambil membuat pemeriksaan, lihat juga rekod penyelenggaraan kereta anda untuk memastikan segala bendalir telah diganti atau diperiksa pada jangka masa yang disyorkan.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now