Proton Di Kenya - Proton X70 Jadi Kenderaan Rasmi Polis Kenya

Auto News

Proton Di Kenya - Proton X70 Jadi Kenderaan Rasmi Polis Kenya

Proton Kenya memaklumkan bahawa pihaknya telah menyerahkan sebanyak 30 unit Proton X70 kepada pihak anggota keselamatan negara tersebut, Kenya Police Service sebagai kenderaan rasmi mereka. 


“Proton X70 akan memberikan gaya yang menarik, kestabilan yang terbaik dan keselesaan kepada Perkhidmatan Polis Negara ketika mereka menjalankan tugas,” tulis Proton Kenya di laman Facebook rasmi mereka. 

Hantaran tersebut memperoleh reaksi positif daripada pengguna laman sosial yang rata-rata mengucapkan tahniah dan turut berbangga dengan Proton kerana dipilih menjadi kereta rasmi polis Kenya. 

Majlis penyerahan X70 kegunaan polis Kenya itu diadakan pada 20 November lalu oleh rakan kongsi Proton, Simba Corporation di ibu pejabat mereka di Miritini, Mombasa. SUV tersebut mempunyai dua warna, biru dan hijau yang tidak pernah ditawarkan di Malaysia.

Sebagai kereta rasmi polis Kenya, model SUV ini turut dilengkapi pelekat grafik dan lampu strob (kegunaan polis) yang berbeza dengan model X70 yang dijual di Kenya.  

Di Kenya, Proton X70 dijual hanya dalam satu varian iaitu X70 1.5L. Ia menerima konfigurasi enjin yang sama seperti X70 pasaran Pakistan yang dijana oleh enjin 1.5 liter tiga-silinder Turbo GDI berkuasa 177 PS dan tork maksima 255 Nm. Ia digandingkan dengan kotak gear klac berkembar automatik DCT tujuh-kelajuan yang hanya memacu roda hadapan.  

Simba Corporation selaku pemegang francais Proton di Kenya, mengedar dan menjual model CKD X70, Persona dan terbaharu, Saga. Bagi Saga, ia sudahpun mula dihasilkan secara pemasangan tempatan menerusi kilang Associated Vehicle Assemblers (AVA) yang terletak di Miritini, Mombasa. Operasi tersebut telah pun dirasmikan oleh Presiden Kenya, Uhuru Kenyatta pada 10 Disember 2020. 

Sebahagian daripada pelan pembangunan ekonomi di sana, Presiden Kenyatta berharap yang projek ini akan menambah peluang pekerjaan bagi golongan muda di Kenya dan memacu polisi “Buy Kenya, Build Kenya” di negara itu. 

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Datuk Radzaif Mohamed berkata, selain kenderaan pemasangan tempatan membayar cukai yang lebih rendah, unit CKD juga dijangka akan mendorong pembangunan industri pembuatan automotif Kenya. 

Beliau berkata, Proton akan tetap mengukuhkan kedudukan domestik, selain ingin dikenali sebagai pembuat kenderaan antarabangsa. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now