Wanita Perlu Tahu - 6 Punca Bau Busuk Dalam Kereta

Car Owners' Guides

Wanita Perlu Tahu - 6 Punca Bau Busuk Dalam Kereta

Pernah kah anda menghidu bau busuk dalam kereta tapi tidak tahu apa puncanya? Bukan bau badan atau durian tapi macam bau bangkai pun ada!  


Meletakkan pewangi khas untuk kereta memang berkesan untuk menghilangkan bau busuk dalam kereta, tetapi apabila harumannya habis, bau yang sama muncul semula. Lagi parah jika bau pewangi bercampur dengan bau busuk tadi. Boleh pening kepala dibuatnya!  

Di sini kami senaraikan 6 punca bau busuk dalam kereta dan apa boleh dilakukan untuk menghilangkan bau tersebut. 

1. Brek atau klac kereta terbakar 

Sekiranya anda menghidu bau hangit seperti getah terbakar, kemungkinan besar brek atau klac kereta anda sudah haus atau terbakar.  

Memandu sambil memijak brek serta lupa melepaskan brek tangan antara punca yang menyebabkan bau tersebut. Kaliper atau kabel brek bermasalah juga boleh mengeluarkan bau yang sama. 

Bagi kereta manual, klac terbakar boleh berpunca akibat tabiat memandu tanpa melepaskan klac sepenuhnya. Boleh jadi juga klac anda mengalami masalah gelincir akibat sudah haus atau perlu dilaraskan.  

Segera ke bengkel supaya mekanik boleh membuat pemeriksaan lanjut tentang komponen brek dan klac kereta anda.  

2. Air bertakung  

Bau hapak, kepam atau tengik menandakan ada air bertakung dalam kereta anda yang berpunca daripada masalah pintu atau tingkap tidak ditutup rapat, juga pengedap tingkap yang sudah haus dan menyebabkan ketirisan air hujan. Jika anda mengesan kerusi atau karpet kereta basah, sudah tentu itulah punca bau tersebut.  

Makanan dan minuman yang tumpah dalam kereta juga boleh meninggalkan bau yang sama terutamanya jika dibiarkan semalaman tanpa dicuci. Dalam sesetengah situasi, penyejat penyaman udara juga boleh menyebabkan bau hapak dalam kereta.  

3. Kebocoran minyak  

Model kereta baru jarang mempunyai masalah ini namun, anda harus sentiasa waspada dengan bau minyak yang kuat di dalam kereta. Minyak yang menitis pada mana-mana bahagian sistem ekzos akan terbakar hingga mengeluarkan bau seakan minyak diesel terbakar. 

Kebocoran minyak boleh disebabkan oleh sambungan yang telah longgar di dalam sistem bahan api kereta, hos lama, penebat yang rosak ataupun bahagian lain yang sudah rosak. 

Jika anda sedang memandu, sebaiknya berhenti di tempat yang selamat dan dapatkan bantuan bengkel kerana kebocoran minyak boleh mengakibatkan kereta anda terbakar dalam sekelip mata. Bahaya tu!  

4. Penukar pemangkin pecah

Penukar pemangkin (catalytic converter) ialah komponen kawalan emisi yang berfungsi mengubah gas ekzos untuk mengurangkan pelepasan asap berbahaya. Apabila peranti itu tidak bekerja dengan baik, anda akan terhidu bau sulfur seakan telur tembelang atau telur busuk dalam kereta anda.  

Bau itu dapat diatasi dengan menggantikan penukar pemangkin dan membaiki apa saja kerosakan yang menyebabkan kegagalan peranti tersebut. Sesetengah pelincir transmisi manual juga boleh berbau sama seperti sulfur apabila sudah berusia.   

5. Kebocoran gas  

Jika terhidu bau gas yang kuat dalam kereta, itu adalah petanda bahawa ada tidak kena dengan kereta anda. Jika kereta anda menggunakan kenderaan gas asli (NGV) sebagai bahan api, sedikit bau gas adalah perkara biasa namun, bagi kenderaan yang menggunakan petrol, tidak sepatutnya mempunyai bau gas dalam kereta.  

Hos bahan api, injektor tersumbat, pengatur tekanan bahan api rosak, dan hos lain boleh saja menjadi punca kepada kebocoran bahan api yang menyebabkan pencemaran bau gas. Dalam kes tertentu, lebih baik anda cuba menjejaki sumber kebocoran itu secepat mungkin berbanding melengahkannya.  

6. Ada bangkai atau barang reput  

Kebanyakan punca kereta berbau adalah disebabkan kerosakan dan kegagalan mekanikal. Tetapi ingat, bau kereta anda mungkin saja berpunca daripada sumber luar, misalnya barangan basah seperti ikan, sayuran dan buah-buahan.

Jadi, sebelum anda tergesa-gesa mahu menghantar kereta ke bengkel, periksa dahulu bawah kerusi atau belakang but. Pastikan tiada objek yang terbiar lama sehingga reput yang menyebabkan bau busuk dalam kereta.  

Ada juga pemilik kereta yang menyedari ada bangkai tikus atau anak kucing di bahagian kabin atau enjin kereta sehingga terhidu bau bangkai selama berhari-hari.  

Setelah anda mengenal pasti punca bau busuk pada kereta, boleh ikut tips ini untuk menyah bau:  

  • Buka sedikit tingkap semalaman  
  • Gunakan soda penaik (baking soda) pada kusyen, karpet dan pelapik but kereta dan biarkan semalaman. Kemudian, vakum sehingga bersih.  
  • Bawa kereta ke pusat cuci kereta atau spa kereta untuk deep clean kerana mereka ada peralatan dan bahan khas untuk mencuci ruangan dalam kereta anda.  

Sentiasa berwaspada dengan bau yang kurang menyenangkan dalam kereta anda supaya anda dapat mengelakkan daripada masalah yang lebih berat nanti.

Selamat mencuba!  

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now