5 Tanda Anda Kena Tukar Kereta Lama Kepada Yang Baharu

Car Owners' Guides

5 Tanda Anda Kena Tukar Kereta Lama Kepada Yang Baharu

Melepaskan sebuah kereta lama merupakan satu langkah besar buat sesetengah individu, apatah lagi jika mereka tergolong dalam kategori sentimental dengan barangan yang dimiliki. 


Contohnya, kereta pertama dibeli dengan duit sendiri, kereta pemberian seseorang yang istimewa atau mungkin kereta susah bersama-sama, sampaikan tidur pun dalam kereta.  

Namun, terdapat beberapa faktor yang memerlukan anda untuk merehatkan kereta lama dan bertukar kepada kereta baharu, tidak kiralah kereta second hand atau fresh dari kilang kereta.  

1. Kos membaiki kereta melebihi harga kereta  

Selain jutawan, individu yang bergaji sederhana dengan kos sara hidup yang sederhana atau tinggi, pasti merasa terbeban andai kereta sentiasa meragam sehingga lawatan ke bengkel sudah menjadi rutin bulanan.  

Kos membaiki kereta yang boleh mencecah ratusan hingga ribuan ringgit terutamanya bagi kereta yang berusia lebih 10 tahun, kadangkala melebihi harga kereta itu sendiri.  

Penulis pernah terpaksa menukar tali sawat pemasa Daihatsu Charade yang menelan kos hampir RM600, tidak termasuk spare part yang lain tau! Dalam sebulan, rasanya hampir RM1,000 dibelanjakan untuk membaiki kerosakan kereta pertama penulis ini.  

Jadi, persoalan yang perlu ditanya pada diri sendiri adalah mana lebih berbaloi, sama ada untuk meneruskan penggunaan kereta lama yang sudah habis bayaran bulanan ataupun mendapatkan kereta baharu yang lebih bebas dari masalah kerosakan akibat dimakan usia?  

*Kredit foto: Kaki Kereta 

2. Sukar mendapat alat ganti kereta  

Selain daripada kerap mengalami kerosakan, kesukaran mencari dan mendapatkan alat ganti kereta juga adalah petanda anda mungkin perlu membeli kereta baharu.

Kebiasaannya, apabila kereta melebihi 20 tahun, bekalan alat ganti menjadi lebih terhad dan anda tidak lagi boleh menyelesaikan masalah kereta dalam jangka masa yang sesuai. 

Jika anda bergantung kepada kereta tersebut sebagai mod pengangkutan utama dan tiada pengangkutan awam berdekatan anda, meninggalkan kereta di bengkel selama berminggu-minggu akibat menunggu spare part akan menyukarkan lagi urusan harian anda.  

Berbeza dengan peminat atau penjual kenderaan lama atau vintage, mereka sanggup menunggu spare part yang ditempah khas dari luar negara biarpun memakan masa berbulan untuk mendapatkannya. Jadi, kaji semula tahap kesabaran anda sama ada sanggup menunggu lama untuk alat ganti kenderaan, atau membeli kereta dengan alat ganti yang senang didapati. 

3. Kereta terlibat dalam kemalangan yang teruk  

Menurut pengedar kereta terpakai Amerika Syarikat, Autotrader, jika kereta anda pernah mengalami kemalangan teruk sehingga memudaratkan casis atau badan kereta, bersiap sedia untuk mengalami lebih banyak masalah dan kerosakan pada kemudian hari akibat kemalangan tersebut.  

“Membaiki kereta selepas ia mengalami kemalangan adalah sukar. Walaupun sesetengah kedai sangat berhati-hati untuk membaiki kenderaan yang dibawa oleh pelanggan kepada mereka, sesetengah kedai kurang menumpukan pada kualiti dan lebih kepada mendapatkan kereta ‘dibaiki’ secepat mungkin.” 

Justeru, kebanyakan kereta yang pernah mengalami kemalangan akan kerap mengalami kerosakan kerana ‘punca’ permasalahan tidak dirawat dengan betul dari awal.  

Apabila kereta kerap mengalami kerosakan, kos membaikinya juga akan semakin meningkat, seperti yang dibincangkan di atas.  

4. Karat teruk pada kereta  

Karat yang terjadi pada badan dan casis kereta dan tidak dirawat dari awal akan mengakibatkan kerosakan teruk pada struktur kereta. Sekiranya kereta anda sudah mula berlubang dan lantai kereta pun sudah boleh nampak jalan, sudah tiba masanya untuk menukar kereta ya!  

Penyebab paling biasa karat terjadi pada kereta ialah air atau hujan. Kebanyakan kereta baru mempunyai lapisan keluli yang boleh mencegah atau melambatkan proses logam daripada berkarat. Walau bagaimanapun, proses pengaratan ini akan lebih cepat berlaku jika kereta anda terdedah kepada udara yang lembap untuk tempoh masa yang lama.  

Antara sebab lain yang menyebabkan karat juga adalah pengabaian penyelenggaraan kereta anda seperti membiarkan kereta anda kotor di dalam garaj untuk jangka masa yang panjang atau tidak menghidupkan enjin secara berkala. Oleh itu, pastikan kereta anda selalu dicuci dan dibersihkan serta melakukan penyelenggaraan kereta secara berkala jika tidak mahu masalah karat berlaku. 

5. Kereta rosak akibat banjir  

Kejadian banjir kilat yang sering berlaku di Malaysia dimana kereta bahkan trak pikap pun boleh hanyut, membuatkan ramai pemilik kereta terduduk dan tertanya-tanya jika mereka boleh memulihkan kereta mereka yang rosak akibat banjir.  

Wang adalah penghalang terbesar bagi pemilik kereta kelas pertengahan dan tanpa insurans banjir, mereka perlu membuat keputusan yang sukar. 

Sama ada kereta yang rosak kerana banjir boleh dibaiki bergantung kepada beberapa faktor, antaranya  

  • Jika kenderaan itu diisytihar rugi sepenuhnya atau total loss oleh pembekal insurans  
  • Tahap kerosakan dan kakisan kepada kenderaan 
  • Komponen yang memerlukan penggantian 
  • Jika enjin dimasuki air 

Ditambah pula dengan kekotoran di bahagian kabin kereta akibat lumpur, sampah sarap dan sebagainya, kos untuk membaiki kereta rosak akibat banjir boleh menelan belanja yang besar.  

Jika kos anda membaiki kereta anda setiap bulan melebihi anggaran bayaran bulanan yang perlu dibayar untuk sebuah kereta baharu, inilah masa yang sesuai untuk anda berhenti membuang duit untuk kereta lama. 

Lebih bijak jika anda dapatkan sebuah kereta baharu ataupun terpakai yang lebih baik. Lagipun, semakin berusia sebuah kereta, kos penyelenggaraan juga semakin meningkat.  

Persoalannya, apa nak buat dengan kereta lama jika ada yang baru? Nanti kita bincangkan di penulisan seterusnya.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now