BMW 430i Coupé M Sport 2021 Berwajah Baharu Diperkenal – Berharga RM454,800

Auto News

BMW 430i Coupé M Sport 2021 Berwajah Baharu Diperkenal – Berharga RM454,800

BMW Group Malaysia telah memperkenalkan BMW 430i Coupé M Sport baharu dalam usaha mereka untuk menggapai keunggulan seni reka bentuk melalui jenteranya.


Setelah meneroka pelbagai jenis kemungkinan untuk menzahirkan elemen reka bentuk dan gaya demi menyuntik nafas baharu dalam jentera BMW yang bersifat kontemporari, BMW 4 Series adalah hasil daripada sifat ingin tahu BMW dalam dunia seni reka bentuk.

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia

Berikut merupakan spesifikasi untuk BMW 430i Coupé M Sport baharu:

Spesifikasi Unit

BMW 430i Coupé M Sport Baharu

Enjin Layout/silinder In-line/4
Transmisi   Transmisi Steptronic Sport 8 Kelajuan
Kapasiti cc 1,998
Output Maksimum / Tork kW(HP)/ Nm 190 (258)/ 400
0-100 km/h s 5.8
Kelajuan Maksimum km/h 250
Pengunaan Bahan Api l/100km 6.6
Pelepasan CO2 g/km 151
Panjang/Lebar/Tinggi mm 4,768/1,852/1,383
Jarak Roda mm 2,851
Berat kg 1,620
Kapasiti But l 440

Prestasi

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia, enjin, transmisi

Model ini menggunakan enjin petrol 4 silinder BMW TwinTurbo yang menggabungkan pengecas turbo tatal berkembar dengan Valvetronic, Double VANOS dan injeksi bertepatan tinggi. Hasilnya, BMW 430i Coupé M Sport mampu menjana output maksimum berjumlah 258 HP dan 400 Nm Tork. Jentera ini mampu mencapai kelajuan 250 km/j dan hanya memerlukan 5.8 saat untuk memecut dari 0-100 km/h.

Untuk memberikan tahap efisien yang lebih baik, model ini tiba dengan Transmisi Steptronic Sport 8 Kelajuan yang dinaik taraf. Ianya mampu memberikan penggunaan bahan api sehingga 6.6 liter bagi setiap 100 km, serta emisi CO2 berjumlah 151 g per kilometer.

Sistem kawalan seperti teknologi ARB (‘actuator contiguous wheel slip limitation’) membekalkan kawalan gelincir roda yang lebih tangkas dan sensitif.  Ciri pengendalian lincah jentera ini turut dibantu dengan suspensi M Sport, brek M Sport serta stereng sport berciri boleh ubah (Variable Sport Steering).

Bagi menyediakan pakej yang lengkap berserta dengan dinamik pemanduan serba canggih, BMW 430i Coupé M Sport baharu ini turut dilengkapi dengan Kawalan Stabiliti Dinamik (Dynamic Stability Control), termasuk Kawalan Cengkaman Dinamik (Dynamic Traction Control), Kawalan Brek Membelok (Cornering Brake Control), Kawalan Brek Dinamik (Dynamic Brake Control) serta Sistem Pembrekan Antikunci (ABS) dengan ciri Bantuan Brek.

Exterior

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia, exterior

Antara yang paling menyerlah tentunya gril ‘kidney’ yang lebih besar di bahagian hadapan kereta berbanding sebelumnya. Reka bentuk gril ini adalah subjektif. Mungkin ada yang suka, mungkin ada yang tidak. Tetapi tahukah anda, gril ‘kidney’ baharu ini dibuat untuk memberi penghormatan kepada ikon-ikon dalam sejarah BMW seperti BMW 328? Ia mentafsirkan semula ciri utama jentera ini dan membina model baharu dalam bentuk coupé serba sporty, lagi kontemporari.

Miring ke hadapan, gril ‘kidney’ jentera ini mengunjur ke lingkaran bawah komponen apron, dan di samping tirai salur masuk udara, sekaligus menyerlahkan lagi kelebaran jentera ini dari sudut hadapan.  Secara dekat, gril ‘kidney’ tersebut dilihat membawakan gubahan jejaring yang serba rapi – didahului dengan struktur mendatar bermaterialkan aluminium matte yang membentuk corak indung madu – semuanya dibingkaikan dalam krom berglos tinggi.

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia, exterior

Gandingan ciri aerodinamik serta keelegenan serba lasak pada reka bentuk baharu model ini menyerlahkan lagi penampilan atletik jentera BMW 430i Coupé M Sport. Berbanding model terdahulu, dimensi BMW 430i Coupé M Sport baharu bersaiz sedikit lebih besar dengan panjangnya berukuran 4,768 mm (+130), kelebaran berukuran 1,852 mm (+27), ketinggian berukuran 1,383 mm (+6), dan jarak roda berukuran 2,851 mm (+41).

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia,rim, tayar, exterior

Bagi menyerlahkan lagi kelasakan dan kelincahan pada BMW 430i Coupé M Sport baharu, model ini hadir dengan set roda aloi ringan 19" M dalam penggayaan ‘Double-spoke’ 797 M Bicolour serta tayar saiz bercampur dan tayar ‘runflat’, termasuk brek M Sport dengan angkup brek berwarna biru dan designasi ‘M’. Di bahagian belakang, paip ekzosnya dikemasi dalam krom berglos tinggi

Bukan itu sahaja, model baharu ini turut hadir dengan Pakej M Aerodynamics, BMW Laserlights dengan ciri bantuan lampu puncak, lampu kabus LED, dan Garisan Bayang (Shadow Line) BMW Individual berglos tinggi.

Interior

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia, interior

Di bahagian dalaman, kokpit jentera ini direka khas bagi pemandu sporty. Buktinya, kelengkapan asas model ini meliputi kerusi sport untuk pemandu dan penumpang, stereng kulit ‘M’, pedal ‘M-specific’, upholsteri Leather Vernasca, dan material bumbung Antrasit oleh BMW Individual, lengkap dengan kemasan trim interior dalam Aluminium Tetragon, berserta dengan sorotan kemasan trim dalam Pearl Chrome.  Terdapat juga jalur ‘M-specific’ menghiasi tali pinggang keledar di tempat duduk hadapan dan belakang.

BMW 430i Coupé M Sport membawakan BMW Live Cockpit Professional dengan paparan instrumen digital 12.3”, berserta dengan BMW Navigation System Professional dengan skrin sentuh 10.25”. Sistem bunyi keliling dengan 16 pembesar suara oleh Harman Kardon, serta kefungsian tambahan bagi peranti Bluetooth dan USB dengan ciri pengecasan tanpa wayar turut dilengkapi pada jentera ini. Aspek keterhubungan dalam bentuk Connected Package Professional ditawarkan sebagai standard meliputi Panggilan Kecemasan Pintar (Intelligent Emergency Call), dan Pembantu Peribadi Pintar (Intelligent Personal Assistant).

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia, interior

Selain itu, Panel instrumennya juga lengkap dengan material Sensatec.  Sentuhan serbaguna yang ditawarkan seperti butang multifungsi di stereng, kompartmen muatan tambahan dengan tempat letak tangan di hadapan, serta pelarasan kerusi secara elektrik dengan fungsi memori bagi pemandu memberikan pengalaman pemanduan yang lebih baik pada pemandu.

Cermin sisi di bahagian pemandu serta cemin pandang belakang dilengkapi dengan ciri antisilau automatik selain dibantu oleh sensor hujan untuk menjamin pemanduan yang jelas di atas jalan raya pada setiap masa. Karpet aluan bercahaya dan pencahayaan ambien dengan 11 tetapan cahaya, hamparan lantai yang diperbuat daripada velor, serta penyaman udara automatik 3 zon menonjolkan elemen kemewahan model BMW 430i Coupé M Sport ini.

Ciri Keselamatan

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia

Selain Bantuan Had Kelajuan, Amaran Rentas Trafik, Pencegahan Perlanggaran Belakang, dan Amaran Kawalan Penghampiran Objek, jentera ini dilengkapi dengan Pakej Bantuan Memandu yang meliputi fungsi seperti Amaran Pengeluaran Laluan, Amaran Penukaran Laluan, serta amaran perlanggaran hadapan dengan intervensi brek.

BMW 430i Coupé M Sport juga didatangkan dengan Bantuan Parkir, kamera pandang belakang, dan Bantuan Mengundur yang merekodkan jarak pemanduan 50 meter yang terakhir secara berterusan memberikan anda sistem bantuan pemanduan yang canggih.

Warna

BMW 430i Coupé M Sport 2021, malaysia, interior

BMW 430i Coupé M Sport baharu ini boleh didapati dalam 4 warna, iaitu Arctic Race Blue Metallic, Portimao Blue, Alpine White, dan Black Sapphire. Selain itu, Upholsteri Leather Vernasca dengan sulaman dekor berwarna hitam menghiasi ruang interior turut boleh didapati dalam warna Black, Tacora Red atau Cognac.

Pemilikan Premium

BMW Group Malaysia menjanjikan pengalaman pemilikan premium kepada pemilik jentera BMW 430i Coupé M Sport baharu seperti Waranti Tanpa Had Perbatuan Bertempoh 5 Tahun oleh BMW, Program Servis Berjadual Percuma, Bantuan Tepi Jalan dan Hotline Kemalangan oleh BMW, Aplikasi Mudah Alih ‘BMW Group Loyalty+’ - BMW Privileges Card dan Servis Dalam Talian BMW.

Dijual pada harga RM454,800, adakah anda berminat untuk menempah BMW 430i Coupé M Sport baharu ini? Tempahan boleh dibuat di https://shop.bmw.com.my/ dengan bayaran RM 1,000!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now