Gagal Patuhi Had Laju, Phua Chu Kang Diharamkan Memandu Selama 3 Bulan

Auto News

Gagal Patuhi Had Laju, Phua Chu Kang Diharamkan Memandu Selama 3 Bulan

Selebriti serta pelawak terkenal Singapura, Gurmit Singh atau lebih popular dengan nama Phua Chu Kang telah didakwa dibawah Akta Jalan Raya kerana didapati memandu kereta pada kelajuan 131 km/j, melebihi 70 km/j had laju yang ditetapkan bersama anak lelakinya


Mahkamah diberitahu bahawa kejadian berlaku sekitar 9.30 pagi pada 12 April lalu, di mana Singh telah memecut laju kereta mewah miliknya iaitu Audi A8L ketika berada di Woodlands Avenue 12 menuju ke Seletar Expressway. Jentera mewah tersebut dikuasakan oleh enjin 3.0-liter (TFSI) turbocharged V6 yang mampu menghasilkan 340 hp dan 500 Nm tork maksimum. Di Malaysia, model tersebut dijual dengan harga RM 879,900. 

Audi A8L,Gurmit Singh,Phua Chu Kang,Singapura,Saman,Denda

Menurut Singh, ketika kejadian itu berlaku, beliau telah mengesan suatu bunyi aneh pada kenderaannya. Curiga dengan bunyi tersebut, beliau telah meminta anaknya untuk mendengar sekiranya ada bunyi yang sama. Tanpa disedari, keretanya telah mencecah had laju 131 km/j. Bagaimana pun, Singh berharap agar mahkamah tidak menganggapnya sebagai pemandu yang cuai atau tidak bertanggungjawab.

Kereta,lebuhraya di singapura,Phua Chu kang, Gurmit Singh, denda

Hakim Daerah, Salina Ishak telah menegur perbuatan tersebut dan memberitahunya bahawa perbuatan memandu melebihi had laju boleh membahayakan nyawa anaknya itu. Teguran tersebut telah diakui dan diterima oleh Singh. Beliau yang telah menyesali perbuatannya dan berharap mahkamah dapat mempertimbangkan keputusan sebelum mendendanya kerana ini merupakan kesalahan pertamanya.

Oleh kerana perbuatannya memandu melebihi had laju, Singh, atau nama sebenarnya, Gurmit Singh Virk Chainchal Singh telah disabitkan dengan tuduhan di bawah Akta Trafik Jalan Raya. Singh yang hadir ke mahkamah secara berseorangan tanpa diwakili mana-mana peguam telah mengaku bersalah atas tuduhan tersebut. Baru-baru ini, beliau ada membuat kemunculan dalam video kempen Vaksin bersama kerajaan Singapura bagi menggalakkan lebih ramai orang mengambil vaksin. 

Phua Chu Kang,Gurmit Singh,Dilarang memandu,Denda,Kesalahan jalan raya,melebihi had laju,Audi A8L 2020

Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Berita Harian Singapura, selebriti berusia 56 tahun itu didenda SG$800 (RM2,490) dan diharamkan serta dilarang daripada memandu selama tiga bulan setelah pihak pendakwa memohon mahkamah untuk mengenakan hukuman larangan memandu kepada beliau. Untuk rekod, ini merupakan kesalahan pertama beliau kerana beliau tidak pernah terbabit dengan mana-mana kesalahan undang-undang sebelum ini.

Bagi kesalahan memandu laju di Singapura, Singh boleh dipenjara hingga tiga bulan atau denda hingga SG$1,000 (RM3,113) jika disabitkan kesalahan. Selepas selesai urusan di mahkamah, Singh telah membuat satu hantaran video di Instagram untuk memohon maaf dan berjanji untuk menjadi pemandu yang lebih baik. Video terbabit telah menarik perhatian ramai dan telah menerima banyak sokongan moral daripada orang ramai.

kecuaian pemandu, hati-hati di jalan raya

Berhati-hatilah ketika memandu kerana setiap kecuaian daripada pemandu meskipun hanya satu saat, ia berupaya menjadi pembunuh kepada mereka yang tidak bersalah. Anda mampu mengubahnya!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now