Larangan Penggunaan Skuter Elektrik Di Jalan Raya – Masih Ramai Yang Ingkar?

Insights

Larangan Penggunaan Skuter Elektrik Di Jalan Raya – Masih Ramai Yang Ingkar?

Penggunaan skuter elektrik semakin berleluasa di sekitar Kuala Lumpur tetapi tahukah anda bahawa skuter elektrik ini dilarang untuk digunakan di atas jalan raya?


Sebelum pembukaan rentas negeri, ramai warga kota dilihat keluar untuk berjalan-jalan serta beriadah di sekitar pusat bandar mahupun taman-taman awam. Aktiviti ini diserikan lagi dengan kedatangan skuter elektrik sewa milik Beam, sebuah syarikat perkhidmatan mobiliti e-skuter peribadi dari Singapura.

beam,skuter elektrik,e-skuter

Setelah beberapa kelonggaran seperti kebenaran rentas negeri diberikan dan orang ramai mula kembali bekerja di pejabat, penggunaan skuter elektrik ini menjadi semakin popular dalam kalangan masyarakat kerana ia memudahkan pergerakan khususnya mereka yang berjalan kaki dan menaiki pengangkutan awam ke tempat kerja.

beam,skuter elektrik,e-skuter*Kredit foto: The Star

Tetapi dalam keseronokan menggunakan skuter elektrik, ramai yang kelihatan seakan-akan terlupa bahawa skuter tersebut telah dilarang penggunaannya di atas jalan raya bermula 1 Januari 2021. Namun masih ada individu yang dikesan menggunakan skuter elektrik di atas jalan raya tanpa menghiraukan larangan tersebut.

beam,skuter elektrik,e-skuter,jalan raya,*Kredit foto: Metro TV

Bermula awal tahun ini, penggunaan skuter elektrik di atas jalan raya atau kawasan selain yang digazetkan di ibu negara adalah dilarang. Tindakan undang-undang di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 boleh dikenakan terhadap individu yang ingkar.

Penunggang skuter elektrik yang didapati bergerak di atas jalan raya akan dikenakan denda RM300 untuk kesalahan pertama, maksimum RM1,000 untuk kesalahan seterusnya atau penjara tiga bulan akan dikenakan di bawah APJ 1987

beam,skuter elektrik,e-skuter,jalan raya,

Sebaliknya, apa-apa jenis skuter elektrik sama ada milik persendirian mahupun sewa hanya dibenarkan untuk digunakan di kawasan yang dibenarkan seperti taman-taman permainan, kawasan pejalan kaki dan kawasan sekitar pusat beli-belah di ibu negara.

Larangan tersebut diberikan kerana kehadiran skuter elektrik di jalan raya boleh mengganggu pengguna jalan raya yang lain disamping berisiko untuk terlibat dalam kemalangan jalan raya. Larangan penggunaan skuter ini di jalan raya juga dilaksanakan atas aduan yang diterima daripada orang awam.

unicycle elektrik,jalan raya,bahaya

Sementara itu, tular satu gambar dimana seorang lelaki didapati menggunakan unicycle elektrik di jalan raya. Melalui gambar, lelaki tersebut didapati menggunakan topi keledar, sarung tangan serta pelindung siku dan lutut. Tetapi adakah ianya mencukupi untuk dihalalkan penggunaannya di atas jalan?

Gambar tersebut telah mendapat pelbagai reaksi netizen, dengan rata-ratanya menyatakan bahawa unicycle elektrik atau apa-apa jenis skuter elektrik tidak seharusnya digunakan di jalan raya. Walaupun penunggang tersebut tidak mengganggu lalu lintas, namun kehadirannya di jalan raya pasti mengundang bahaya ekoran perbezaan kelajuan yang ada pada skuter tersebut berbanding kenderaan lain seperti motosikal dan kereta yang turut berkongsi jalan yang sama.

beam,skuter elektrik,e-skuter

Inilah padahnya apabila perancangan bandar di Kuala Lumpur ini tidak dilakukan dengan sebaiknya. Memandangkan kebanyakan jalan raya di Malaysia bertuhankan kereta dan motor, tidak banyak laluan khas untuk kegunaan basikal dan skuter elektrik disediakan selain daripada lokasi-lokasi tertentu di pusat bandar seperti Dataran Merdeka, KLCC dan Bukit Bintang.

Pada akhir tahun lalu, Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur ACP Zulkefly Yahya berkata sekiranya anda ingin menggunakan skuter elektrik di jalan raya, anda perlu memohon lesen kebenaran khas daripada Ketua Jabatan Pengarah Pengangkutan Jalan (JPJ).

Walau bagaimanapun, masih tiada khabar berita mengenai permohonan lesen khas tersebut. Menurut beberapa laporan, perkara ini masih sedang diperhalusi agar tidak mendatangkan beban pada mana-mana pihak. Segala urusan berkaitan lesen dan garis panduan akan dikeluarkan sekiranya ia mendapat persetujuan Persatuan Kenderaan Mikromobiliti Malaysia dan penggunanya.

beam,skuter elektrik,e-skuter

Sekiranya anda merancang untuk menyewa skuter elektrik terbabit untuk meneroka kawasan sekitar Kuala Lumpur, pastikan skuter tersebut hanya digunakan di ruang siar kaki sahaja. Elakkan melalui jalan raya bagi mengurangkan risiko kemalangan selain mengelak daripada didenda ataupun dipenjara.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now