Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

JPJ Bakal Gantung/Batal Permit Institut Memandu Jika Lahirkan Ramai Pemandu Terlibat Kemalangan

Auto News

JPJ Bakal Gantung/Batal Permit Institut Memandu Jika Lahirkan Ramai Pemandu Terlibat Kemalangan

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan bertindak untuk menggantung atau membatalkan permit institut memandu yang didapati melahirkan ramai pemandu cuai yang terbabit dalam kemalangan atau melanggar peraturan.


Malah sijil tenaga pelajar yang terlibat dengan sekolah memandu yang mempunyai rekod ramai pemegang lesen bermasalah sehingga menyebabkan kemalangan juga akan ditarik.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim, tindakan itu bakal diambil selepas pelaksanaan sistem kod pendigitalan yang dapat mengesan dari mana sesuatu lesen dikeluarkan bermula tahun ini.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim*Kredit foto: BERNAMA

Ketika ini, JPJ sedang dalam proses untuk memberi kod di lesen memandu. Jika pemandu didapati melakukan kesalahan jalan raya atau terbabit dalam kemalangan, kod itu dapat mengesan sekolah memandu mana yang lahirkan pemandu tersebut.

Kod tersebut berfungsi seperti ‘audit tracking’ untuk mengetahui jika ada sesuatu yang tidak kena atau pengajaran serta modul yang tidak diikuti dengan betul yang mengundang kepada sesuatu kesalahan.

metro driving academy,sekolah memandu*Kredit foto: Metro Driving Academy

“Jika banyak rekod kesalahan atau kemalangan jalan raya termasuk menyebabkan kemalangan maut dikesan dari sesuatu institusi memandu ini, kita tidak teragak-agak menggantung atau membatalkan permit,” jelas Zailani.

Walau bagaimanapun, Zailani berkata kaedah itu masih dalam peringkat cadangan, namun akan disenaraikan di bawah sistem e-Testing selepas dilancarkan pada 1 April nanti.

Melalui sistem kod pendigitalan pada lesen pemandu, JPJ akan membuat pemeriksaan berkala mengenai kesalahan atau faktor infrastruktur yang menyebabkan pemandu disaman.

king myvi,godzilla,nissan GT-R,R35

Selain sekolah memandu, pemandu yang bermasalah juga tidak terlepas daripada dikenakan tindakan termasuklah pembatalan lesen. Namun ia bergantung pada kesalahan selepas diputuskan oleh mahkamah.

Langkah ini diambil dalam usaha JPJ membantu mengurangkan statistik kemalangan jalan raya termasuklah kemalangan maut.

Mengulas lanjut, Zailani berkata, Jawatankuasa Pelesenan Institut Memandu mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan sama ada menggantung atau membatalkan permit sesebuah institusi memandu dan menarik balik sijil tenaga pengajar yang tidak berkelayakan.

JPJ,tenaga pengajar,cikgu sekolah memandu*Kredit foto: Harian Metro

Katanya, tindakan yang bakal dikenakan itu disifatkan sebagai suatu pengajaran kepada calon serta institusi memandu agar tidak leka dan memberi latihan mengikut modul dengan cara yang betul.

Tindakan untuk menggantung dan membatalkan permit bagi yang melanggar syarat permit boleh diambil terhadap permit institut memandu mengikut Kaedah 27 di bawah Kaedah-kaedah Sekolah Memandu 1992.

Manakala mengikut Kaedah 28 di bawah Kaedah-kaedah Kenderaan Motor 1992 pula, tindakan menggantung dan membatalkan sijil mengajar pengajar institut memandu boleh dikenakan jika guru sekolah memandu terbabit melanggar syarat, tidak berkelayakan atau terbabit jenayah.

ujian JPJ,lesen memandu,sekolah memandu

Walau bagaimanapun, pengumuman tersebut telah melahirkan satu persoalan besar, iaitu wajarkah institut memandu serta tenaga pengajar dikenakan tindakan atas kesalahan pemandu sedangkan pihak JPJ yang diberi kuasa untuk menguji dan meluluskan calon sebelum lesen memandu dikeluarkan?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now