Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kereta Barricade Transformers Dikesan Di Malaysia - Lepas Ke Atas Jalan?

Insights

Kereta Barricade Transformers Dikesan Di Malaysia - Lepas Ke Atas Jalan?

Sebuah kereta Barricade dari filem terkenal Transformers dikesan di ibu kota tempoh hari yang dikenal pasti sebagai kereta Ford Mustang yang telah dimodifikasi. 


*Kredit foto: Wak Doyok 

Seperti kebanyakan peminat kereta di Malaysia, selebriti popular yang terkenal dengan produk melebatkan misai dan jambang, Wak Doyok juga adalah peminat jentera empat roda dan dua roda.  

Antaranya adalah Ford Mustang 5.0L V8 yang telah dimodifikasi kepada model Shelby GT500, dengan kuasa enjin yang dinaik taraf dari 435 hp kepada 745 hp. Bukan sahaja luaran, malah bahagian dalam turut diberi kemasan warna merah dan hitam, juga dihiasi material gentian karbon (carbon fiber). 

Baru-baru ini, 'muscle car' miliknya ini telah beralih rupa kepada kereta Transformers pula! Bagi peminat filem ini pasti mengetahui tentang ahli Decepticon, Barricade yang boleh berubah bentuk kepada kereta peronda polis, Mustang Saleen S281 Extreme.  

Mungkin sebab Wak tak sempat nak bida untuk Barricade asal yang digunakan untuk penggambaran tahun 2007, jadi dia jadikan keretanya menyerupai Barricade dengan membalut keretanya, menambah lampu LED jenis mod flash (menyerupai lampu kereta polis), menambah spoiler pada bahagian belakang dan besi pelindung bampar di bahagian hadapan kereta. Namun, tulisan POLICE pada kereta asal filem ini ditukar kepada BARRICADE pada kereta Wak Doyok. Takut kena tahan polis ke, Wak?  

Tapi, besi pelindung bampar atau bull bar tu lepas ke di jalan raya Malaysia?  

Menurut Wak Doyok, bull bar tersebut didatangkan khas dari Ford Amerika Syarikat dan adalah aksesori khas untuk jenama Mustang sendiri. Tambahnya lagi, kebanyakan pemilik Mustang menggunakan bull bar ini untuk mencantikkan kereta mereka.  

Mengikut Panduan Ubahsuai Kenderaan Persendirian/Perdagangan 2020 oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), 

  1. Pemasangan tambahan bumper atau protecting guard (kangaroo bar) di bahagian hadapan atau belakang mestilah tidak boleh melebihi 50% daripada bes roda kenderaan.  
  2. Pemasangan protecting guards (kangaroo bar) mestilah tidak menutupi lampu kenderaan dan dan tidak mempunyai bucu-bucu tajam atau bahagian yang terjulur keluar melebihi 100mm.  
  3. Protecting guard (kangaroo bar) yang dipasang mestilah tidak melebihi 150mm daripada keseluruhan lebar kenderaan.  

Mengikut mata kasar penulis, bull bar pada kereta Barricade Wak Doyok ini semacam tidak melanggar garis panduan di atas, namun bahagian “tidak mempunyai bucu tajam atau bahagian yang terjulur keluar melebihi 100mm” itu rasanya seperti dah terlebih pada kereta Wak kan?  

Timbul juga pertanyaan andai berlaku pelanggaran dengan kenderaan lain atau pejalan kaki, adakah tahap kecederaan menjadi lebih teruk disebabkan oleh aksesori bull bar ini?  

Secara teknikal, bull bar melindung bahagian depan kereta terutamanya radiator daripada impak pelanggaran oleh binatang yang besar (mungkin sebab itu namanya bull). Kebiasaannya, bull bar dilengkapkan sekali dengan lampu tambahan dan kabel penarik dan diguna pakai oleh kenderaan pacuan empat roda untuk tujuan off road.  

Menurut ejen pelancongan Australia Outback, bull bar diperbuat daripada besi yang keras. Jadi, ia takkan menyerap daya impulsif dengan begitu baik. Sekiranya pelanggaran berlaku pada kelajuan rendah, daya impulsif yang dijana adalah sama dengan pelanggaran di kelajuan tinggi tanpa ada bull bar. Bahaya tu!  

Bagi tujuan perhiasan kereta, bull bar boleh mencantikkan kenderaan anda tapi dari aspek keselamatan, adakah berbaloi untuk memasang besi pelindung bampar ini?

Tapi apa pun, penulis tetap berbangga ada Decepticon di Malaysia, jangan berperang dekat sini sudahlah! #teamautobot 

*Kredit semua foto Barricade Wak Doyok: HW ProductionRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now