Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Lelaki Ubah Suai Toyota MR2 Coupe Menjadi Ferrari F430 Berdepan Hukuman Penjara

Auto News

Lelaki Ubah Suai Toyota MR2 Coupe Menjadi Ferrari F430 Berdepan Hukuman Penjara

Seorang lelaki di Itali didakwa atas tuduhan pemalsuan dan pelanggaran cap dagangan selepas mengubah suai sebuah kereta Toyota MR Coupe miliknya menjadi Ferrari F430 berwarna merah.


Ubah suai kereta yang melampau sehingga hilang identiti sebenar kereta bukan sahaja dilarang di Malaysia, malah di negara luar seperti Itali juga.

Ubah suai Toyota MR2 Coupe menjadi Ferrari F430

Toyota MR2 Coupe

Agensi penguatkuasaan undang-undang Itali, Guardia telah merampas ‘Ferrari’ yang dilahirkan daripada sebuah Toyota itu semasa melakukan pemeriksaan rutin di bandar Asti.

Meskipun kereta itu lengkap semua elemen unik Ferrari F430 termasuk logo kuda pada bonet dan stereng, rim, brek serta lampu depan, namun ‘Ferrari’ itu tetap kelihatan sedikit pelik, seperti sesuatu yang tidak kena. Maklumlah, kereta convert.

Laporan daripada media Itali tidak menjelaskan sama ada pemandu berusia 26 tahun itu mempunyai dokumen sah yang diperlukan untuk membuktikan bahawa keretanya adalah Ferrari F430 tulen atau tidak.

Ferrari F430

Namun pegawai polis di sana telah bertindak memanggil pasukan pakar untuk memeriksa sendiri kereta itu dengan lebih terperinci bagi mendapatkan kepastian.

Pakar telah mengesahkan bahawa kereta itu sebenarnya adalah Toyota MR Coupe yang telah diubah suai sepenuhnya menjadi Ferrari F430 dan kes itu dianggap unik kerana tahap pemalsuannya yang tinggi.

Lebih menarik, pakar tersebut juga menjelaskan bahawa kereta ini lengkap dengan alat ganti dan aksesori Ferrari asli yang membuatkan sukar untuk dikenali dengan mata kasar bahawa ia adalah sebuah Toyota.

Media berita Itali melaporkan bahawa kereta itu telah disita dan pemiliknya dilaporkan kepada Pejabat Pendakwa Raya Asti kerana menggunakan cap dagangan berdaftar tanpa kebenaran.

Ferrari F430

Seperti yang anda tahu, Ferrari agak tegas dengan penjagaan identiti jenama mereka. Sebelum ini, mereka telah mengharamkan Justin Bieber daripada membeli kereta jenama itu setelah bintang pop itu membuat ubah suai yang tidak dibenarkan pada Ferrari 458 miliknya seperti menukar warna kereta, warna emblem, rim kereta.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now