Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Penjual Kereta Terpakai Tipu Mileage – Bagaimana Nak Kesan?

Buying Guides

Penjual Kereta Terpakai Tipu Mileage – Bagaimana Nak Kesan?

Isu ubahsuai odometer atau jarak perbatuan (mileage) kereta bukanlah perkara baru di Malaysia memandangkan ada bengkel yang menawarkan servis ini secara terang-terangan di media sosial.


Sesetengah penjual kereta terpakai mengaut keuntungan berlebihan dengan mengubah bacaan jarak perbatuan pada kereta yang mahu dijual supaya menjadi lebih rendah agar dapat dijual pada harga yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, Astro Awani ada melaporkan bahawa tak mudah untuk pengedar kereta import terpakai zaman sekarang untuk memalsukan bacaan mileage kereta kerana pelanggan kini boleh mengetahui segala maklumat mengenai kenderaan berkenaan secara terus dari pembekal di luar negara melalui laman scrut.my.

scut.my,semak sejarah kereta import

Dengan bayaran RM50, anda boleh mengetahui asal-usul kereta terpakai milik anda. Pengguna yang ditipu boleh membuat aduan ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) dan pengedar yang terlibat perlu bertanggungjawab. Oleh kerana segala maklumat boleh diperolehi di hujung jari, aktiviti mengubah odometer ini dikatakan sudah jarang berlaku ditambah pula dengan Jepun dan United Kingdom yang sudah tidak lagi membekalkan kereta terpakai bergred rendah atau kereta yang telah rosak akibat kemalangan.

Tetapi, jarang itu tidaklah bermaksud tiada langsung. Kegiatan menipu mileage ini masih ada dan berleluasa kerana meter digital dipercayai lebih mudah untuk dimanipulasi menggunakan alat-alat tertentu yang mudah untuk didapati. Untuk menangani masalah ini, anda boleh ikuti tips dibawah supaya tidak ditipu oleh penjual kereta terpakai yang telah mengubah suai bacaan odometernya.

buku servis,rekod penyelenggaraan berkala,perodua

Rekod Penyelenggaraan Berkala

Untuk mengelakkan rasa was-was, pastikan kereta terpakai yang ingin dibeli itu mempunyai sejarah servis yang komprehensif. Kereta terpakai yang mempunyai sejarah servis secara berkala ini bagus. Sejarah servis tersebut merupakan bukti bahawa kereta tersebut telah dijaga dengan baik dengan memaparkan segala rekod penyelenggaraan atau servis yang telah dilakukan, termasuk mileage. Jika mileage yang tercatat pada buku itu tidak menyamai yang terdapat pada kereta, maknanya mileage kereta tersebut telah diubah suai.

spark plug,komponen kereta lusuh,haus,tipu mileage

Komponen Haus Sebelum Masanya

Setiap komponen kereta ada jangka hayatnya yang tersendiri dan akan haus atau lusuh apabila tiba masanya. Tetapi jika komponen tersebut haus sebelum mencapai mileage yang sepatutnya, pasti ada sesuatu yang tidak kena. Sebagai contoh, anda hanya perlu ganti spark plug selepas 100,000 km. Jika kereta anda masih berada dibawah 50,000 km tapi dah minta spark plug baru, mungkin odometernya sudah diolah.

pedal minyak,brek,klac

Periksa Pedal Minyak, Brek Dan Klac

Jika pedal minyak dan breknya kelihatan lusuh seakan-akan sering digunakan, bandingkan semula dengan mileage kereta yang ditunjukkan. Jika kereta itu kelihatan agak berusia tetapi mempunyai jarak perbatuan yang rendah, mungkin berlaku kes penipuan odometer. Periksa sekali tuil gear kereta untuk membandingkan keadaannya dengan mileage yang dipaparkan.

tipu mileage,jarak perbatuan,odometer,ubah suai,mekanik

Bawa Mekanik

Beli kereta ni bukanlah semudah membeli barang rumah kerana banyak perkara perlu dipertimbangkan sebelum membeli. Untuk lebih selamat, bawalah sekali mekanik yang anda percayai untuk memeriksa kenderaan tersebut secara menyeluruh sebelum melakukan apa-apa pembayaran. Tambahan pula, mekanik lebih tahu cara-cara untuk memastikan keadaan sebenar kereta tersebut.

rugi,bayar lebih,nilai kereta

Antara risiko ditipu mileage boleh menyebabkan anda membayar lebih banyak untuk nilai sebenar kenderaan tersebut kerana jarak perbatuan, usia dan keadaan kereta merupakan faktor penting dalam menentukan nilai kenderaan.

low mileage,tipu mileage,kereta terpakai

Kesimpulannya, jangan mudah terpedaya dengan kereta terpakai yang menawarkan mileage rendah yang tidak masuk akal. Paling utama, elakkan membeli kereta terpakai yang tidak mempunyai sejarah penyelenggaraan. Ini kerana potensi dan keadaan sebenar kenderaan tersebut masih menjadi misteri. Untuk mengelakkan sebarang risiko, utamakan kenderaan yang terbukti dijaga dengan baik sebelum membeli.

Gunakan Carlist.my untuk mencari kereta terpakai yang berkualiti!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now