Kereta Mewah Dengan Harga Tak Masuk Akal – Jangan Tertipu Dengan Kereta Klon

Auto News

Kereta Mewah Dengan Harga Tak Masuk Akal – Jangan Tertipu Dengan Kereta Klon

Tahukah anda bahawa sindiket penyeludupan kenderaan mewah dari negara jiran masih berleluasa di negara kita ekoran mendapat permintaan tertinggi di negara ini?


Perkara ini bukan lagi rahsia. Ikut kata mudah, supply and demand. Kalau tiada permintaan, tiadalah penawaran. Terdapat sesetengah peminat kereta mewah sanggup untuk membelakangi undang-undang demi memiliki kereta idaman pada harga murah. Permintaan tinggi terhadap kereta mewah murah ini telah membuka jalan bagi sindiket pemalsuan pendaftaran kereta seludup untuk wujud di negara ini. Dalam erti kata lain, kereta klon!

kereta klon,sindiket,jenayah,singapura,pendaftaran palsu

Apa itu kereta klon? Menurut Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor, Nazli Md Taib, kenderaan klon didefinisikan sebagai mana-mana kenderaan motor yang digunakan di atas jalan raya atau mana-mana premis yang menyerupai kenderaan motor yang lain (berdaftar) dari segi jenis, buatan, model dan nombor pendaftaran.

Tambahnya, ada banyak kategori kereta klon ini, antaranya adalah kenderaan yang tidak berdaftar dan masuk melalui pelabuhan atau sempadan negara seperti Thailand atau Singapura. Contohnya, jika kereta klon jenis Toyota Vellfire berwarna putih, sindiket akan klon atau meniru menggunakan nombor pendaftaran Toyota Vellfire yang asli di negara ini. Vellfire asli itu mungkin digunakan di Kedah mahupun negeri lain yang jauh di mana kebarangkalian pembeli tidak akan ke negeri terbabit bagi mengelakkan ia mudah dikesan.

kereta klon,sindiket,jenayah,singapura,pendaftaran palsu*Kredit foto: Berita Harian

Kalau anda pernah dengar berita dua kenderaan sama warna dan sama nombor pendaftaran berjaya dikesan sebelum ini, itulah kenderaan klon. Kereta klon ini akan menggunakan sama ada cukai jalan yang dipalsukan atau salinan cukai jalan kenderaan asal. Berdasarkan statistik sahaja, dari tahun 2016 hingga Mac 2021, sebanyak 314 buah kenderaan klon berjaya diberkas oleh pihak berkuasa.

“Sekiranya sindiket mengambil nombor pendaftaran orang lain dan gunakan pada kereta klon, ini adalah satu penipuan. Kebanyakan kes sebegini akan datang kepada kita (JPJ) apabila pemilik asal mengatakan dia menerima saman di tempat yang dia tidak pernah pergi. Jadi, kita akan hantar maklumat itu ke negeri terbabit untuk tindakan lanjut,” katanya dalam temu bual khas bersama wartawan di Ibu Pejabat JPJ Selangor di sini baru-baru ini.

kereta klon,sindiket,jenayah,singapura,pendaftaran palsu*Kredit foto: Sinar Harian

Selain itu, terdapat juga pemilik kenderaan sendiri yang bersekongkol dengan sindiket. Sebagai contoh, pemilik ada kereta Volkswagen dan sindiket datang kepadanya dengan menawarkan bayaran bulanan kereta di bank. Tapi syaratnya, pemilik harus memberi kebenaran kepada sindiket untuk menduakan (duplicate) pendaftaran kereta miliknya. Gelap mata dengan tawaran yang diterima, ada pemilik yang bersetuju. Suspek akan membuat klon beberapa buah kereta seperti itu berdasarkan perjanjian antara pemilik dengan sindiket.

 “Sindiket boleh bawa masuk kereta klon dengan menggunakan nombor pendaftaran serupa dengan yang asal. Kemudian, antara sindiket dengan pemilik kenderaan telah menetapkan syarat antaranya pemilik dilarang pergi ke negeri yang menjadi lokasi kereta klon dijual,” katanya.

Kereta Klon + Cukai Jalan Asli = Harga Tinggi

kereta klon,sindiket,jenayah,singapura,pendaftaran palsu

Kereta klon yang menerima cukai jalan asli akan dijual dengan harga yang lebih tinggi. Untuk menggunakan cukai jalan asli pada kereta klon, pemilik kenderaan asal yang bersekongkol dengan sindiket akan hadir ke JPJ dengan mendakwa bahawa cukai jalan miliknya telah hilang atau rosak. Pemilik kemudiannya akan menerima cukai jalan baharu dan akan diserahkan kepada sindiket untuk digunakan ke atas kereta klon.

Secara tidak langsung, kereta klon dengan cukai jalan asli ini bernilai jauh lebih tinggi berbanding kereta klon yang menggunakan cukai jalan palsu. Walau bagaimanapun, Nazli berkata sindiket ini juga berkebolehan untuk menghasilkan cukai jalan palsu seakan-akan asli menggunakan teknologi canggih.

Aktiviti ini berjaya dihidu pihak JPJ apabila pemilik sama hadir kali ketiga untuk membuat permohonan cukai jalan baharu. Bukan itu sahaja, ada juga sindiket yang ‘menghidupkan semula’ kenderaan yang terlibat dalam kemalangan dan dikategorikan sebagai total lost.

Menurut Nazli, apa yang membimbangkan adalah orang awam tidak tahu bagaimana untuk pastikan kereta didaftarkan secara sah dan bukan klon. Cukai jalan palsu sukar dilihat perbezaannya dengan yang asli dari segi bentuk tulisan, hologram dan sebagainya sehingga pihak JPJ terpaksa menghantarnya kepada Percetakan Nasional untuk mendapatkan pengesahan.

Sekiranya anda ditawarkan kereta mewah yang dijual semurah RM20,000, pasti ada yang tidak kena dengan kenderaan tersebut. Besar kemungkinan, ianya kenderaan klon. Namun ada juga sesetengah pengguna yang tidak ambil peduli asalkan dapat memandu kereta idamannya.

95% kenderaan klon di Malaysia datang dari Singapura

kereta klon,sindiket,jenayah,singapura,pendaftaran palsu

Menerusi Operasi JPJ, 95% kenderaan klon di Malaysia dibawa masuk dari Singapura. Ini disebabkan oleh had luput usia kereta yang ditetapkan di republik itu. Kereta yang berusia 10 tahun atau lebih dikira sebagai tidak selamat untuk dipandu di negara itu. Kereta yang melebihi 10 tahun di Singapura akan dilupuskan.

Sindiket seterusnya akan membawa masuk kenderaan tersebut ke dalam negara untuk mencari pembeli yang berminat. Ada juga sindiket yang cari pembeli dahulu sebelum bawa masuk kereta. Kalau berdasarkan aktiviti licik mereka yang teratur ini, sindiket ini sudah tentu mempunyai rangkaian di Singapura dan negara ini sendiri. Kalau tidak, macam mana sindiket nak dapatkan kereta dari Singapura?

Gambar-gambar kereta klon ini akan disebarkan bagi tujuan mencari pembeli. Apabila kenderaan tersebut tiba di negara ini, kereta klon itu akan diparkir di mana-mana parkir berbayar sehingga menemui pembelinya. Kebiasaannya, pelanggan dan penjual tidak akan bersua muka dan segala urusan dilakukan secara dalam talian. Bila ada pembeli, sindiket kemudian akan meminta pelanggan datang ambil sendiri kenderaan itu di tempat yang ditetapkan.

kereta klon,sindiket,jenayah,singapura,pendaftaran palsu*Kredit foto: Karhifi

Bagi sesiapa yang ingin membeli kenderaan, anda perlu tahu di mana kenderaan itu berada selain membuat pemeriksaan yang lebih teliti pada kenderaan berkenaan. Sebagai pembeli, penting untuk anda tahu di mana lokasi kenderaan itu dihantar untuk pemeriksaan. Segala pemeriksaan kenderaan bagi urusan tukar hak milik perlu melalui proses di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom).

Carlist Qualified 2015 Honda Civic

Kalau nak pastikan yang kereta yang ingin dibeli selamat dan bukan klon, guna je Carlist Qualified. Carlist Qualified memberi anda jaminan yang kereta yang ingin dibeli telah melalui pemeriksaan oleh pemeriksa bertauliah dan anda juga akan menerima warranti selama 6 bulan yang akan merangkumi kesemua komponen seperti rajah di bawah. 

Carlist Qualified - Waranti

Berhati-hatilah dalam menjalani urusan proses pertukaran hak milik agar tidak tertipu kelak. Jadilah pembeli yang bijak! 

 

 

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.



Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now