Puspakom Tawar Pemeriksaan Kenderaan Percuma Secara Sukarela Sempena Aidilfitri

Auto News

Puspakom Tawar Pemeriksaan Kenderaan Percuma Secara Sukarela Sempena Aidilfitri

Dah lama kereta tak jalan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)? Jangan risau, kini anda boleh mendapatkan pemeriksaan kenderaan secara percuma oleh Puspakom!


Memastikan kenderaan anda berada dalam keadaan baik dan selamat amatlah penting, bukan sahaja pada anda, malah untuk pemandu lain yang menggunakan jalan raya juga. Oleh kerana tahun ini juga kelihatan seperti sambutan Hari Raya Aidilfitri akan terbantut ekoran larangan merentas negeri bagi pulang ke kampung, namun ia tidak bermaksud anda perlu membiarkan kereta anda tanpa diperiksa.

pemeriksaan kenderaan secara sukarela,percuma,puspakom,hari raya aidilfitri

“Walaupun musim perayaan ini tidak dibenarkan untuk merentas negeri, namun keselamatan kenderaan masih perlu dititikberatkan kerana kenderaan masih lagi digunakan untuk bergerak melakukan aktiviti harian,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Puspakom, Shukor Ismail.

Oleh itu, Puspakom kini menawarkan pemeriksaan kenderaan secara percuma untuk kenderaan persendirian di seluruh negara bermula 2 Mei sehingga 12 Mei 2021 dari jam 8 pagi hingga jam 5 petang. Pemeriksaan tersebut boleh dibuat di semua cawangan Puspakom kecuali di Shah Alam dan Pasir Gudang.

pemeriksaan kenderaan secara sukarela,percuma,puspakom,hari raya aidilfitri*Kredit foto: NST

Terdapat 25 item yang bakal diperiksa oleh Puspakom dalam pemeriksaan ini, antaranya adalah cermin gelap, bahagian bawah dan atas kenderaan, asap, tayar, lampu, gelincir sisi, ujian brek dan suspensi. Kebiasaannya, anda akan dicaj RM150 untuk menjalani pemeriksaan kenderaan secara sukarela anjuran Puspakom ini. Pemeriksaan ini bertujuan untuk menentukan sama ada kenderaan anda selamat untuk berada di atas jalan raya atau tidak dengan mengesan sebarang potensi kerosakan pada kenderaan anda.

Selain daripada hadir ke Puspakom untuk menjalani pemeriksaan ini, anda juga boleh hadir ke unit pemeriksaan bergerak di lokasi berikut pada tarikh yang dinyatakan:

  • 3 Mei 2021 – Wisma DRB-HICOM, Shah Alam (9 pagi – 4 petang)
  • 8 Mei 2021 – Perkarangan Stadium Cheras, Kuala Lumpur (9 pagi – 4 petang)

Sekiranya anda berminat untuk turut serta dalam pemeriksaan ini, tetapkan janji temu anda secara dalam talian pada tarikh yang sesuai di mypuspakom.com.my. Anda akan dikenakan fi pemprosesan sewaktu melakukan tempahan. Walau bagaimanapun, fi tersebut akan dipulangkan semula kepada anda setelah pemeriksaan selesai. Pastikan anda mematuhi segala SOP yang telah ditetapkan di sana. Kalau tak sia-sia je dapat pemeriksaan kereta percuma tapi kena saman SOP RM10,000.

pemeriksaan kenderaan secara sukarela,percuma,puspakom,hari raya aidilfitri*Kredit foto: BERNAMA

Ini merupakan peluang yang baik bagi pemilik kereta untuk mendapatkan pemeriksaan kenderaan yang sewajarnya tanpa bayaran. Untuk mereka yang tidak pasti dengan keadaan semasa kenderaannya, tak perlu pening kepala. Hantar sahaja ke Puspakom dan biarkan mereka periksa. Penting untuk mengetahui keadaan sebenar kenderaan anda supaya anda berpada-pada dalam pemanduan anda.

Yang paling penting, jangan pula gatal-gatal rentas negeri balik kampung untuk sambut raya pula. Tahu lah kereta dah sedap lepas diperiksa, tapi jika anda bukan golongan kayangan atau selebriti, tak perlu la nak susah-susah rentas negeri. Nanti kena saman di Sekatan Jalan Raya (SJR), naya je!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now