MAA Yakin Jualan Kenderaan Meningkat 8% Pada Tahun 2021

Auto News

MAA Yakin Jualan Kenderaan Meningkat 8% Pada Tahun 2021

Ramalan jualan kenderaan mengikut sasaran jumlah keseluruhan industri (TIV) pada tahun 2021 dinaikkan sebanyak 8 peratus kepada 570,000 unit berbanding 529,434 unit pada tahun lepas, ujar Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad.


Sebahagian besar daripada jumlah tersebut adalah daripada kenderaan penumpang, dengan sebanyak 513,000 unit disasarkan manakala lebihan 57,000 unit merupakan kenderaan komersial. Beliau berkata demikian pada sidang media yang dianjurkan secara maya.

Kehadiran Honda City 2020 dijangka bakal membantu merancakkan ekonomi

Tambah beliau, MAA telah mengambil kira pelbagai faktor persekitaran dan ekonomi sebelum meletakkan sasaran itu dan yakin bahawa pasaran automotif negara bakal melonjak semula pada tahun ini.

Kenyataan itu dibuat setelah terdapat pemulihan pada ekonomi tempatan dan antarabangsa, sambil dibantu dengan insentif pengecualian cukai jualan untuk kenderaan penumpang yang telah dilanjutkan sehingga 30 Jun ini. Bukan itu sahaja, kadar pinjaman sewa beli yang rendah secara tidak langsung akan membantu merancakkan momentum jualan kenderaan secara keseluruhannya.

Proton X50 mencuri tumpuan umum dengan spesifikasi terkini dengan harga mampu milik.

Pengenalan model baharu yang bercirikan spesifikasi terkini, reka bentuk yang cantik disamping harga yang lebih kompetitif dan mampu milik semestinya mampu menarik minat pembeli. Turut tidak dilupakan, kempen promosi yang lebih agresif oleh syarikat kereta turut membantu meningkatkan jumlah jualan.

Walau bagaimanapun, industri automotif tempatan yang merekodkan jualan sebanyak 529,434 unit tahun lalu mengalami kemerosotan sebanyak 12.4 peratus atau 74,847 lebih rendah daripada tahun sebelumnya. Pada tahun 2019, Industri Automotif Malaysia merekodkan jualan keseluruhan sebanyak 604,287 unit.

Perodua turut mengumumkan pembaharuan terhadap Perodua Myvi pada 2020.

Tetapi, kadar penurunan tersebut merupakan sesuatu pencapaian yang baik kerana mereka sudah pun melepasi sasaran TIV untuk tahun 2020, iaitu sebanyak 470,000 unit. Ini banyak dibantu oleh pengecualan cukai yang diumumkan oleh kerajaan pada tahun lepas.

Bulan Disember 2020 menyaksikan jumlah TIV tertinggi direkodkan dengan menjual 68,836 unit. Pada waktu itu, ramai menjangkakan insentif pengecualan cukai jualan kenderaan penumpang di bawah pakej Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) bakal berakhir pada Disember 2020.

Insentif cukai yang telah diumumkan kerajaan turut membantu MAA untuk mencapai sasaran.

Datuk Aisyah Ahmad merasakan bahawa ketibaan vaksin yang diramal pada tahun ini serta perkembangan ekonomi yang semakin sihat akan membantu merancakkan lagi kadar jualan sektor automotif di negara ini.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now