Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Mazda BT-50 Di Carlist.my DRIVE 2021 - Harga Dari RM124,000

Auto News

Mazda BT-50 Di Carlist.my DRIVE 2021 - Harga Dari RM124,000

Mazda Malaysia secara rasmi membuka tempahan bagi model trak pikap generasi baharu Mazda BT-50 untuk pasaran Malaysia. 


Model generasi ketiga ini dipertontonkan kepada umum di Carlist.my DRIVE Auto Fair 2021 di Setia City Convention Centre bermula dari 3 hingga 5 Disember 2021.  

Meskipun BT-50 kini menggunakan platform daripada trak pikap D-Max, Mazda BT-50 serba baharu ini masih mengekalkan DNA Mazda melalui reka bentuk Kodo yang sudah tidak asing lagi buat model-model Mazda.  

Ia boleh dilihat menerusi gril hadapan yang agak menonjol di mana Mazda berjaya menyatukan identiti mereka pada trak pikap ini, diikuti dengan lampu utama yang lebih tirus, kluster lampu kabus dan uniknya, lampu signal yang diposisikan secara menegak untuk BT-50 baharu ini.  

Mazda pada ketika ini memperincikan lima varian yang ditawarkan iaitu BT-50 1.9L Single Cab MT, 1.9L Mid MT, 1.9L Mid AT, 1.9L High AT dan 3.0L High Plus AT.  

Varian 1.9L dikuasakan oleh enjin RZ4E-TC 1.9 liter empat-silinder turbodiesel yang mampu menghasilkan 148 HP dan 350 Nm, sementara versi 3.0L High Plus pula menggunakan unit 4JJ3-TCX 3.0 liter empat-silinder turbodiesel yang mampu menghasilkan 188 HP dan 450 Nm. Varian 1.9L Single Cab MT dan 1.9L Mid MT dipadankan dengan transmisi manual enam kelajuan (MT), manakala varian 1.9L Mid AT, 1.9L High AT dan 3.0L High Plus AT dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan (AT). 

Secara standard, Mazda BT-50 mendapat unit lampu depan Bi-LED dengan pelarasan automatik, lampu nyalaan siang (DRL), kombinasi lampu mentol di belakang, rel bumbung, pemijak sisi dan penyeka kaca dengan fungsi penderia hujan.  

Sementara ruang kabin pula mendapat kelengkapan seperti paparan kluster instrumen 4.2 inci TFT, skrin sentuh infotainmen sembilan inci dengan sokongan Apple CarPlay dan Android Auto,  tempat duduk pemandu boleh laras lapan cara, tempat duduk penumpang depan boleh laras manual, kawalan pendingin hawa dua zon, corong pendingin hawa pada baris kedua dan cermin pandang belakang anti silau.  

Varian 1.9L mendapat balutan fabrik pada tempat duduk, sementara varian 3.0L High Plus pula mendapat kemasan kulit. 

Ciri keselamatan yang dimuatkan pada model BT-50 termasuk tujuh beg udara, ABS, Agihan daya brek elektronik (EBD), Bantuan Brek, Kawalan kestabilan elektronik (ESC), Sistem Kawalan Cengkaman, Bantuan Mula Mendaki, Bantuan Menurun Cerun, cagak ISOFIX, serta tambahan dua ciri termaju iaitu sistem pemantauan titik buta (BSM) dan amaran lintasan trafik belakang (RCTA).  

Varian 3.0L High Plus pula mendapat tambahan ciri keselamatan berikut:  

  • Bantuan suluhan tinggi (HBA)  
  • Sistem amaran keluar lorong (LDWS),  
  • Amaran pelanggaran depan (FCW),  
  • Brek kecemasan automatik (AEB)  
  • Kawalan jelajah adaptif (ACC)  

Untuk pasaran Malaysia, harga jualan Mazda BT-50 2022 (tidak termasuk insuran) bermula dari RM124,179 untuk varian 1.9L AT High dan RM143,218 untuk varian 3.0L AT High Plus. 

Model CBU dari Thailand ini termasuk jaminan lima-tahun atau 100,000 km jaminan pengeluar. Pengecualian SST ketika ini tidak terpakai untuk model ini, kerana BT-50 adalah trak pikap dan dikategorikan sebagai kenderaan komersial.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now