Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Sokong Minat Anak, Bapa Benar Anak Conteng Kereta

Auto News

Sokong Minat Anak, Bapa Benar Anak Conteng Kereta

Bila dengar kereta kesayangan kita kena conteng, mestilah geram kan? Namun berbeza bagi Ahmad Farid Ashraf, 37 yang memberi lampu hijau kepada kedua anaknya untuk melukis ‘doodle’ pada kereta Toyota Ipsum miliknya!


MPV jenis ini sebenarnya agak jarang untuk kita jumpa di Malaysia. mana taknya, kereta ini dikeluarkan pada tahun 1995 sehingga 2009 sahaja. Toyota Ipsum ini merupakan kenderaan kedua milik Farid yang digunakan oleh isterinya untuk ke tempat kerja.

Sofea Asyraf Farid conteng Toyota Ipsum miliknya.

Menurut Farid, kereta MPV 7 tempat duduk itu sering berjemur sehingga catnya kusam. Tambahan pula, kereta itu pernah dilanggar di bahagian bonet. Pada awalnya, beliau ingin menampal sticker sahaja, namun melihat bakat yang ada pada anak-anaknya, Ainnur Sofea, 9 dan Ahmad Adam Asyraf, 11, beliau memilih untuk membiarkan anak-anaknya menconteng sahaja keretanya.

Korang sanggup tak nak biar anak conteng kereta? Soalan ini semestinya subjektif bagi sesetengah pihak. Tetapi oleh kerana PKP dan kurang tawaran kerja sebagai juruteknik komputer, Farid mengambil keputusan untuk mengajak Sofea untuk melukis ‘doodle’ di keretanya sambil dibantu anak pertamanya.

Keluarga ini menggunakan lukisan doodle bagi menggantikan sticker

Lebih mengejutkan, hasil lukisan ‘doodle’ pada kereta Toyota Ipsum yang dihasilkan oleh mereka ini memang mantap! Kalau korang tertanya-tanya macam mana kanak-kanak seperti ini mempunyai bakat sekian rupa, ini kerana bapanya merupakan pelukis sambilan. Mana tumpahanya kuah kalau tak ke nasi!

Anak conteng kereta Toyota Ipsum Doodle Sofea

Proses melukis doodle itu telah dimuat naik di Facebook milik Farid dan telah menerima banyak komen positif terhadap lukisan anaknya itu. Mana taknya, hasil dia memang mengagumkan. Tak percaya? tengok video ini!

Mula melukis pada usia 3 tahun, Sofea hanya mengambil masa dua tahun sebelum berkebolehan untuk melukis berdasarkan imaginasinya. Menurut Farid, Sofea banyak bertanya tentang cara-cara untuk melukis sesuatu. Sikap ingin tahu ini telah banyak membantu Sofea dalam mengembangkan bakatnya pada usia muda. Tambah Farid, anak pertamanya juga pandai lukis, namun tidaklah serajin Sofea. 

Sofea banyak mendapat inspirasi daripada watak kartun atau komik. Bukan itu sahaja, Sofea turut pernah melukis ‘doodle’ ditempat kerja ibunya! Benarlah kata orang, kalau ibu bapa sokong minat anak-anak, memang boleh pergi jauh!

Ahmad Farid Ashraf Sofea Toyota Ipsum doodle

Farid berbangga kerana bakat melukis anaknya ditatap dan diterima positif oleh warganet. Beliau yang langsung tidak menghalang Sofea untuk meneruskan minatnya untuk melukis berharap agar ibu bapa lain membuka mata dan menyokong minat positif anak-anak seperti melukis ini kerana ia bukanlah perbuatan vandalisme sekiranya dipantau dengan betul.

Ahmad Farid Ashraf Sofea Toyota Ipsum doodle

Tepuk dada, tanya diri, sanggupkah anda membenarkan anak-anak anda menconteng kereta anda? Sayang anak atau sayang kereta? Hanya anda yang boleh menjawab soalan itu!

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now