Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Tips Elak Stres Ketika Memandu

Car Owners' Guides

Tips Elak Stres Ketika Memandu

Pernahkah anda menjadi stres ketika memandu sehingga memberi kesan kepada mood anda sepanjang hari?  


Faktor utama kemalangan di Mumbai adalah disebabkan stres ketika memandu, mengikut satu kajian oleh syarikat insurans India, ICICI Lombard.

Keputusan tersebut diperoleh dari 100 pemandu yang menunjukkan degupan jantung dan tekanan darah yang meningkat dengan ketara melebihi paras normal semasa memandu kereta, tanpa mengira umur, jantina atau jenis kenderaan.   

Bukan sahaja di Mumbai yang terkenal dengan kesesakan trafik dan kepadatan penduduk, malah di mana sahaja di dunia, memandu boleh mengakibatkan stres malah boleh mengundang bahaya di jalan raya jika dibiarkan berterusan. 

Bagaimana cara untuk mengelak stres ketika memandu?  

1. Rancang perjalanan anda 

Kita sering mendengar tentang merancang perjalanan untuk balik kampung atau perjalanan jauh, tapi adakah kita melakukannya? Merancang perjalanan untuk urusan harian juga dapat membantu menghindari stres.  

Penting untuk merancang perjalanan lebih lagi jika anda tidak biasa dengan tempat yang ingin dituju, misalnya ke tempat baru untuk urusan kerja. Jadi, biasakan diri untuk melakukan perkara ini:  

  • Periksa jarak dari kediaman ke destinasi baru dengan aplikasi GPS di telefon anda, sebelum bergerak ke destinasi  
  • Periksa sebarang halangan sepanjang laluan seperti kesesakan trafik, kemalangan atau sekatan jalan raya (ubah laluan jika perlu) 
  • Persiapkan diri dan kereta sejam lebih awal, misalnya dokumen penting untuk dibawa, bekal anak ke sekolah atau mengisi petrol  
  • Tetapkan penggera untuk memastikan anda tidak terlewat ke destinasi 

2. Bersedia sejam sebelum memandu  

Pernahkah anda terlambat untuk sesuatu urusan dan tiba-tiba semua benda jadi tergendala - lampu merah terlalu lama, kereta di hadapan anda memandu macam kura-kura dan pelbagai kejadian yang tidak diingini akan berlaku. Apabila makin lambat, anda makin tak keruan!  

Kebiasaannya, situasi ini akan mencetuskan panik dan anda cenderung untuk melakukan sesuatu di luar kebiasaan, seperti memotong di garisan berkembar atau ‘menyucuk’ kereta di hadapan anda. Jika terlanggar, bukankah menyusahkan diri sendiri?  

Jadikan satu amalan untuk menyiapkan diri dan bersedia untuk memandu, sejam sebelum waktunya. Ini akan menghindari anda dari stres yang bakal muncul jika kelewatan.  

3. Pasang muzik mengikut citarasa anda 

Menurut laporan BBC News, bunyi muzik dan bunyi bising mempunyai kesan yang berbeza pada mood dan emosi kita. Ini kerana dopamin, sejenis neurotransmiter yang memberi signal kepada otak akan mempengaruhi perasaan kita terhadap sesuatu perkara. 

Jika anda sukakan muzik yang tenang atau bingit sekalipun, carilah yang sesuai dengan halwa telinga masing-masing. Muzik juga dapat menenteramkan anak anda, malah boleh sing along kalau dia mendengar lagu kegemarannya.  

Jadi, pasang muzik mengikut citarasa anda atau anak anda di dalam kereta untuk membangkitkan mood tenang dan happy ketika memandu.  

4. Mute telefon bimbit jika perlu  

Bagi mereka yang cepat menggelabah, lebih baik untuk letak telefon bimbit pada mod senyap atau silent untuk mengelak anda menjadi stres ketika memandu. Ini juga dapat meningkatkan fokus anda kepada pemanduan lagipun, mana boleh menggunakan telefon ketika memandu. Salah tu!  

Jangan risau jika anda perlu menggunakan aplikasi GPS, kerana telefon anda masih berbunyi ketika GPS memberi panduan. Panggilan masuk atau mesej tidak akan berbunyi jika anda mute telefon bimbit anda (bergantung kepada model telefon anda). 

Penulis sering mencuba cara ini dan ianya sangat membantu, terutamanya ketika memandu di kawasan yang baharu dan memerlukan anda fokus pada GPS dan pemanduan.  

5. Abaikan road bully  

Ini adalah perkara paling sukar untuk dipraktikkan dan memerlukan latihan – mengabaikan pembuli jalanan.

Apa jua situasi yang melibatkan anda di'cucuk' rapat, dihon berkali-kali, ditunjuk jari tengah di jalan raya dan lain-lain insiden, sila abaikan selagi tidak membahayakan nyawa anda.  

Biar road bully tadi melintas anda atau anda berhenti di tepi jalan dan let it go!  

Anggaplah si pembuli mempunyai masalah yang sebenarnya tiada kaitan dengan anda yang menjadikan dia bertindak sedemikian. Jangan disebabkan tindakan road bully, kita pula yang ditimpa kesusahan apabila membalas tindakannya di jalan raya. 

Jika meletakkan gambar keluarga atau orang tersayang dalam kereta dapat membantu anda untuk berasa tenang, boleh berbuat demikian jika berdepan road bully.  

Tidak dinafikan, kita berdepan dengan pelbagai stres setiap hari, memikirkan nak makan apa pun boleh jadi stres, bukan? Tapi yang penting adalah bagaimana kita menangani setiap tekanan supaya urusan harian dan kesihatan kita tidak terganggu. 

Semoga tips di atas dapat membantu anda mengelakkan stres ketika memandu dan selamat sampai ke destinasi. Selamat mencuba!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now