5 Perkara Wajib Tahu Sebelum Beli Kereta Terpakai

Insights

5 Perkara Wajib Tahu Sebelum Beli Kereta Terpakai

Sebelum membeli kereta terpakai, anda perlu peka dan tahu tentang beberapa perkara asas yang perlu ditekankan ketika mencari kereta terpakai yang sesuai dengan anda. Jika tersalah pilih, kereta tersebut boleh menjadi mimpi ngeri terhadap kehidupan seharian anda!


Lambakan kereta terpakai di pasaran pada masa kini membuatkan ramai yang rambang mata. Tidak dinafikan, sebahagian kereta terpakai ini masih cantik dan kelihatan seperti kereta baru. 

Namun walau bagaimanapun, sebelum memiliki kenderaan terpakai, anda perlulah tahu serba sedikit tentang perkara asas yang diperlukan sebelum membeli kereta terpakai. Ilmu asas ini berupaya membantu anda dalam memilih kenderaan yang paling bagus dan bersesuaian dengan anda. Inginkan kereta terpakai yang berbaloi? Ikuti langkah langkah berikut:

1. Ukur Baju Dibadan Sendiri

Tips Membeli Kereta Terpakai

Pertama dan yang paling penting, sebelum membeli kereta terpakai, pastikan anda mengukur baju di badan sendiri ataupun berbelanja mengikut kemampuan. Walaupun harga kereta import terpakai lebih murah daripada kereta tempatan baru, adakah itu bermakna kos pemilikan dan penyelenggaraannya lebih rendah? Bandingkan kos pemilikan sebuah jentera BMW E60 lama berbanding sebuah Perodua Axia baru? Sudah semestinya kos pemilikan Axia lebih rendah. 

Ye kami faham BMW E60 dan Perodua Axia bukan di dalam segmen yang sama namun jika dilihat kepada harga pasaran E60 hari ini berbanding Axia, kami pasti ramai yang akan mempertimbangkannya tanpa memikirkan kos jangka lama pemilikannya. 

2. Periksa Keadaan Luaran Kereta

Tips Membeli Kereta Terpakai

Perkara ini sememangnya wajib dalam urusan pembelian kereta terpakai. Tetapi, tahukah anda cara-cara untuk memeriksa keadaan kereta dari luaran?

Pertama sekali, mulakan dengan memeriksa keadaan cat kereta tersebut. Pastikan pemeriksaan dilakukan di bawah sinaran matahari bagi memudahkan segala calar dan cacat cela pada permukaan kereta tersebut jelas kelihatan. Tetapi, calar di bahagaian luaran itu tidak mempunyai apa apa kesan terhadap pemanduan.

Perhatikan panel badan pada kereta terpakai tersebut. Sekiranya terdapat sebarang jurang yang tidak sekata mahupun refleksi yang tidak sekata, kereta terbabit mungkin pernah terlibat dengan kemalangan.

Penting untuk kita mengetahui sejarah silam sesuatu kereta sebelum membelinya.

Periksa juga keadaan getah pintu di setiap pintu. Jika kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan dan menggunakan bahagian 'half-cut' kimpalannnya akan kelihatan. 

Pastikan tiada karat pada kereta. Antara tempat tempat yang berkemungkinan untuk berkarat ialah floorboard, kawasan enjin atau firewall , bumbung dan bawah alas kaki kereta. Karat tersebut walaupun boleh dibaiki akan memakan kos yang tinggi. 

Seboleh-bolehnya bawa pomen anda ketika memeriksa kereta yang ingin anda beli. Kalau pomen tak sempat, cuba tanya kawan anda yang arif mengenai kereta. 

3. Cari Kereta Terpakai Yang Mempunyai Sejarah Servis Yang Komprehensif 

Tips Membeli Kereta Terpakai

Kereta terpakai yang mempunyai sejarah servis secara berkala ini bagus. Sejarah servis tersebut hanyalah bukti bahawa kereta tersebut telah dijaga dengan seelok eloknya oleh tuan lama kereta tersebut. Perhatikan tarikh kereta tersebut dibawa ke pusat servis pada masa lalu. Jika kereta tersebut diservis mengikut ketetapan yang ditetapkan, ianya sesuatu yang bagus. Paling utama, elakkan membeli kereta terpakai yang tidak mempunyai sejarah penyelenggaraan. Ini kerana potensi dan keadaan sebenar kenderaan tersebut masih menjadi misteri. Untuk mengelakkan sebarang risiko, utamakan kenderaan yang terbukti dijaga dengan baik sebelum membeli.

4. Cuba Segala Interior Dalaman Yang Terdapat Dalam Kereta.

Tips Membeli Kereta Terpakai

Selepas habis periksa bahagian luar, tiba masanya untuk periksa bahagian dalam pula. Untuk bahagian dalam, mulakan dengan membuka penghawa dingin kereta tersebut. Berdasarkan cuaca panas di Malaysia, penghawa dingin merupakan suatu keperluan. Selain memastikan gas sudah diisi, anda disarankan untuk mencuba penghawa dingin kereta tersebut dengan suhu dan kekuatan yang berbeza bagi mengesan sekiranya ada berlaku sebarang kerosakan. 

Selepas itu, periksa juga keadaan barang-barang lain seperti cermin tingkap, wiper, signal, lampu panel instrument, kunci pintu dan system audio kereta terbabit. Jangan terburu buru dalam memilih, sebaliknya, ambil lah masa sebanyak mana yang anda perlukan untuk memeriksa kereta ini secara menyeluruh.

5. Pandu Cuba (Test Drive)

Tips Membeli Kereta Terpakai

Dalam membeli kereta terpakai, tiada yang lebih utama daripada anda memandu cuba kereta terbabit. Untuk memahami prestasi kereta tersebut, tiada yang lebih berkesan selain daripada merasa sendiri pengalaman berada di bangku pemandu. Kereta yang cantik tidak semestinya sesuai dengan citarasa anda. Kadang-kala, terdapat kereta yang cantik dari luaran tetapi mempunyai ruang kaki yang sempit. Kereta seperti ini mungkin tidak sesuai untuk mereka yang tinggi ataupun berbadan besar. Keselesaan pemandu adalah kunci utama pemanduan yang selamat. 

Selain itu, dengan memandu, anda berupaya untuk membongkarkan keadaan sebenar kenderaan terbabit yang hanya kelihatan ketika anda memandu. Perkara seperti bunyi enjin yang pelik, absorber yang sudah dimakan usia, alignment steering yang tidak sekata dan macam macam lagi. Ambil masa anda untuk betul-betul merasai kelebihan dan kekurangan sesuatu kereta itu sebelum membelinya. Penjual kereta terbabit semestinya faham dan tidak menghalang anda untuk memeriksa kereta terbabit.

Tips Membeli Kereta Terpakai

Seperti yang diterangkan, pembelian kereta terpakai kini bukan lagi sesuatu yang memeningkan kepala. Pembelian kereta terpakai merupakan sesuatu yang berbaloi sekiranya anda tahu cara untuk memeriksa dan menilai kenderaan tersebut. Ikuti langkah langkah yang telah diberikan supaya anda tidak melakukan kesilapan dalam membeli kereta terpakai!

Tip Bonus: Tambah Perlindungan Tambahan/ Perlindungan Bencana Alam Semulajadi

Bergantung kepada jenis insuran kereta anda, kebanyakan syarikat insuran kereta mempunyai beberapa klausa tambahan yang anda boleh pilih ketika membeli insuran kereta, di antaranya Perlindungan Cermin atau Perlindungan Bencana Alam Semulajadi. Kami sarankan anda memilih Perlindungan Bencana Alam Semulajadi. Tambahan bagi premium anda tak banyak mana pun untuk setahun, sebagai contoh sebanyak 0.5% daripada Sum Assured (ini merupakan had yang boleh anda klaim nanti). So kalau Sum Assured korang RM50,000, tambahan premium hanya RM250 setahun.  Ini akan memastikan jika anda atau kereta anda terperangkap atau dilanda banjir, at least kos pembaikannya nanti takyah la keluar kocek sendiri. Related News

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now